Reuters
StoryEditor

Bola ukrajinská kampaň ostrejšia než slovenská?

01.04.2019, 15:17
Hoci v našej prezidentskej kampani došlo k niekoľkým osobnejším útokom, s ukrajinskými praktikami sa to nedá ani porovnať.

„Špinavá kampaň sa vedie zo všetkých smerov. Štyria magnáti vlastnia štyri rôzne mediálne skupiny, ktoré podporujú rozdielnych kandidátov. V televíziách sa tak prepiera množstvo škandálov, objavujú sa informácie namierené proti konkurencii,“ podčiarkuje Aivazovská.

Kampaň sa podľa nej snaží ovplyvniť aj ruská propaganda. Tá sa šírením dezinformácií snaží vyvolať nedôveru nie voči jednotlivým kandidátom, ale proti voľbách celkovo. A práve to je najväčší problém.

Olena Čuranová hovorí, že jej organizácia StopFake nedávno dokončila výskum piatich najpopulárnejších webových stránok na Ukrajine. V prvej polovici marca sa zaoberala najmä tým, ako tieto stránky informujú o jednotlivých kandidátoch.

„Čo sa týka negatívnych informácií, na prvom mieste skončil prezident Porošenko. Až 51 percent kritických správ bolo práve o ňom. Médiá ho vykresľovali doslova ako nepriateľa štátu číslo jeden,“ poukazuje na výsledky prieskumu Čuranová.

Na druhom mieste skončil Zelenskyj, na ktorého mierilo 23 percent podpásových útokov. O ňom sa ešte pred pár mesiacmi v súvislosti s politikou vôbec nehovorilo. Teraz o ňom médiá píšu napríklad aj to, že podporuje ruský jazyk a chce nadviazať vzťahy so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

V podobnom duchu sa nesie kritika na tretieho v poradí Jurija Bojka. Tomu médiá vyčítajú nedávnu návštevu Moskvy, kde sa stretol s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Niektoré médiá o Bojkovi píšu, že je proruský kandidát a Ukrajinci ho budú nenávidieť.

Na štvrtom mieste je so šiestimi percentami Tymošenková, ktorej pripomínajú korupčné kauzy. Celkovo však spravodajstvo o expremiérke vyznieva skôr neutrálne.

Kandidáti a ich tímy však používali aj iné triky, aby oslabili svojich súperov. „Do volieb nasadili takzvaných kandidátov, ktorých úlohou bolo ubrať hlasy konkurentom," pripomína Vita Dumanská z organizácie Česno.

Takýmto kandidátom sa stal napríklad Jurij Tymošenko. Keďže ukrajinčina neprechyľuje ženské priezviská, voliči si ho mohli zmýliť s expremiérkou Julijou Tymošenkovou. Keď totiž bolo napísané plné priezvisko kandidáta s prvým písmenom krstného mena, u oboch bolo toto meno zhodné.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 02:23