Reuters
StoryEditor

Poradca šéfa ukrajinskej diplomacie: Zelenskyj je v zahraničnej politike jednou veľkou neznámou

01.04.2019, 15:24
Kampaň víťaza prvého kola volieb bola extrémne účinná, tvrdí pre HN Taras Kačka, strategický poradca ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina aj Medzinárodného fondu obrody, expert na vzťahy Kyjeva s Európskou úniou.

Máme za sebou prvé kolo prezidentských volieb, v ktorých podľa predpokladov suverénne zvíťazil komik Volodymyr Zelenskyj. Ak by napokon zvíťazil, čo by od neho mohla Európska únia očakávať?

Pokiaľ ide o zahraničný politický program, Zelenskyj je veľkou neznámou. Nemôžete ani odhadovať, aké budú jeho vzťahy s Európskou úniou. Takže v tomto smere nemám žiadne predstavy. Jeho kampaň však bola extrémne účinná. Na ľudí pôsobil presvedčivo, čo je asi jeho jediné pozitívum. Verím však, že nebude populistom, ako boli napríklad lídri kampane za brexit či americký prezident Donald Trump.

Zelenskyj sa vo finále stretne so súčasným prezidentom Petrom Porošenkom. Ako hodnotíte jeho päťročné pôsobenie vo funkcii hlavy štátu?

S Porošenkom je ten problém, že sa spája so všetkými silami vrátane tých radikálnych. Mnohé z nich sú poznačené škandálmi, ďalšie sú nacionalistické a protieurópske.

Prečo to Porošenko robí?

Pretože chce konsolidovať Ukrajinu a zjednotiť rozdelený národ. Teda byť prezidentom pre všetkých. Preto spája moderné sily s konzervatívnymi. Vieme, že v zahraničí nemá príliš dobrý imidž, ale jeho politika je efektívna. Prácu mu veľmi komplikuje parlament, ktorý je dosť rozdelený a vo viacerých prípadoch sa ukázal ako nefunkčný. Práve tento rôznorodý parlamentný kokteil Porošenkovi do veľkej miery zabránil presadiť väčšie množstvo reforiem. Myslím si však, že ak by vo finálovom kole zvíťazil, počas svojho druhého funkčného obdobia bude viac proeurópsky.

Na nepostupovom treťom mieste skončila bývalá premiérka Julija Tymošenková...

Tymošenková by bola pre európsku integráciu hotovou katastrofou. Už ako premiérka bola jedným veľkým vtipom. Kvôli konfliktu s prezidentom Viktorom Juščenkom takmer na rok zablokovala rokovania s Európskou úniou. Jej vinou sme sa v roku 2009 neposunuli ani o krok. Svojou politikou vytvorila situáciu, že akýkoľvek posun v jednotlivých kapitolách bol zastavený.

Zaujal vás niekto z ďalších kandidátov?

Zaujímavým kandidátom bol Anatolij Hrycenko. Ten je dobrým príkladom, keď politik síce má vedomosti, ale chýba mu schopnosť vytvoriť a viesť veľkú koalíciu. A to je mimoriadne kľúčové. Byť politickým lídrom je mnohokrát oveľa dôležitejšie než byť expertom. Politiku totiž skladáte krok za krokom. Ukrajina riešila či stále rieši ťažké témy, ako sú harmonizácia legislatívy s Európskou úniou, bezvízový režim, bezpečnosť potravín, energetika, priemysel. Presadiť v parlamente riešenia bez veľkých politických zručností je prakticky nemožné. Videli sme to, keď desať rokov bola zablokovaná legislatíva týkajúca sa exportu produktov do Európskej únie. Ukrajina má pritom kvalitné poľnohospodárske výrobky či produkty výrobných spoločností. Až po dlhom čase sa podarilo nájsť politický konsenzus.

Aké boli vzťahy bývalých hláv štátu s Európou?

Každý doterajší prezident hovoril o integrácii do Európskej únie, či už to bol Leonid Kučma, Viktor Juščenko, Petro Porošenko a dokonca aj Viktor Janukovyč. Jeho dokonca časť médií označovala za šampióna v eurointegrácii.

Veď Janukovyč v novembri 2013 odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, čím v podstate vyvolal protesty na Majdane, a tým rozpútal revolúciu...

To je síce pravda, ale tú dohodu predtým s Úniou vypracoval. Niektoré kruhy ho dokonca označovali za šampióna integrácie. Poviem vám príklad. V októbri 2013 som navštívil Doneck a Sevastopoľ. V Donecku som počúval rozhlasovú stanicu miestnej samosprávy. Hovorili v nej, že Janukovyč je politikom číslo jeden v integrácii Ukrajiny do Európskej únie, keďže v nej zo všetkých dovtedajších lídrov dosiahol najväčší pokrok. V skutočnosti však viedol mafiánsky štýl politiky a nakoniec ušiel pred revolúciou do Ruska.

Zelenskyj pochádza z mesta Kryvyj Rih, ktoré leží v priemyselnej ruskojazyčnej Dnepropetrovskej oblasti. Neobávate sa, že bude Ukrajinu ťahať smerom k Rusku?

Nie, toho sa naozaj neobávam. Smer Ukrajiny je už totiž jasne daný. Všetci kandidáti sú proeurópski, hlásajú integráciu do Únie. Jedinou otázkou zostáva vec jej rýchlosti. Teda aké bude tempo nášho smerovania do Únie a kedy dosiahneme ďalší level európskej integrácie.

Zaznamenali ste pred voľbami snahy Ruska a jeho médií zasiahnuť do kampane?

Samozrejme. Rusom je pritom úplne jedno, či hovoria pravdu. Ich cieľom je vyvolať nedôveru voči všetkému. V tom je podstata ich fake news, ktoré často používajú.

Na Ukrajine už niekoľko rokov pôsobí ako poradca vlády bývalý slovenský minister financií Ivan Mikloš. Stretávate sa s ním?

Áno, samozrejme. S Ivanom Miklošom sa poznám veľmi dobre. Stretávame sa, radíme sa s ním o reformách, ktorými prešlo aj Slovensko. Pomáha nám s nimi, dohliada na proces ich prípravy a presadzovania. 

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 12:52