StoryEditor

Šéfka samosprávy Slovákov v Maďarsku pre HN: Keď sú vzťahy medzi oboma krajinami dobré, ľahšie sa nám tu dýcha

19.09.2020, 00:00
V bývalom kostole v Budapešti chceme vybudovať kultúrne centrum Slovákov, uviedla pre HN Alžbeta Hollerová Račková, predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku.

Aktuálnou témou Slovákov žijúcich v Maďarsku je kostol v centre Budapešti, ktorý by vaša samospráva mala dostať do majetku do konca októbra. Čo je v tejto záležitosti nové?
O tejto dôležitej téme rokujeme už niekoľko mesiacov. Informovala som o nej aj premiéra Igora Matoviča počas jeho júnovej návštevy v Budapešti, keď som mala možnosť prvýkrát sa s ním stretnúť. Ide o rekonštrukciu a prispôsobenie bývalého kostola peštianskych slovenských evanjelikov potrebám našej komunity tu v Maďarsku. Tento kostol na Rákocziho ulici v samom centre Budapešti patril kedysi slovenskej komunite, konkrétne cirkevnému zboru, kde slúžil aj Ján Kollár, Daniel Bachát a ďalšie významné osobnosti slovenskej kultúry a politiky. Momentálne je v súkromnom vlastníctve a chátra.

Ktoré inštitúcie majú na základe vašich plánov v tomto bývalom kostole sídliť?
Chceme tam vybudovať Slovenské kultúrne centrum, kde by sme umiestnili inštitúcie Slovákov v Maďarsku. Konkrétne tam bude Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku, naše divadlo Vertigo, Slovenské dokumentačné centrum, redakcia Ľudových novín aj plánované Múzeum Slovákov v Maďarsku.

Aké ďalšie otázky rezonujú medzi našimi krajanmi v Maďarsku?
Ďalšia téma, o ktorej sme s premiérom Matovičom hovorili, bola problematika vyslaných hosťujúcich učiteľov zo Slovenska. Tých je teraz menej než desať. Podstatné je pre nás to, že my by sme týchto učiteľov, ktorí sem k nám, do našich škôl a komunít, prinášajú spisovnú slovenčinu, potrebovali viac. Pretože nedostatok pedagógov, ktorý sa všeobecne prejavuje v maďarskom školstve, je ešte výraznejší v národnostných školách. A v slovenských školách u nás v Maďarsku možno ešte viac než v prípade iných komunít. To znamená, že pre nás by bolo skutočne veľkou pomocou, keby slovenské ministerstvo školstva vytvorilo podmienky pre vysielanie väčšieho počtu hosťujúcich učiteľov na naše školy.

Sľúbila vám Matovičova vláda, že vám v riešení týchto aktivít bude nápomocná?
Myslím si, že všetko je to otázka ďalších rokovaní. S ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom sme pri jeho návšteve začiatkom júna hovorili na tému bývalého kostola. Je to spoločný projekt s vládou Maďarska. Rekonštrukcia tohto objektu by podľa dohody mala prebiehať takým spôsobom, že vlády oboch krajín zabezpečia prostriedky v pomere pol na pol. Celý projekt je už v pokročilej fáze. V rozpočte slovenského ministerstva zahraničných vecí sa nachádza položka, kde sú vyhradené peniaze na investičné projekty zahraničných Slovákov. Tentoraz to je prioritne pre nás na účel spomínaného kostola, ale napríklad aj na výstavbu slovenského centra v Novom Sade v Srbsku.

Máte podporu vlády aj v ďalších oblastiach?
Samozrejme, čo sa týka vysielania hosťujúcich učiteľov, to je zase otázka rokovaní s ministerstvom školstva. My sme považovali za dôležité, aby o týchto našich problémoch a predsavzatiach bol premiér Matovič informovaný z prvej ruky. Ja som presvedčená o tom, že to bol prvý krok k tomu, aby sme ich spolu riešili.

V uplynulých rokoch sa objavilo viacero otvorených otázok medzi oboma krajinami, ako bol napríklad spor o Slovenský dom v Mlynkoch. Teraz sa zdá, že sa napätie zmierňuje a obe strany začínajú výraznejšie spolupracovať. Cítite to aj vo vašom bežnom živote v Maďarsku?
Ja by som to formulovala tak, že projekt Slovenského domu v Mlynkoch vychádzal z lokálneho konfliktu. A projekt domu bol určitým riešením tohto konfliktu, keďže vytvoril priestor pre spoluprácu vlád oboch krajín. Ja verím, že tento vzor nám poslúži pri realizácii Slovenského kultúrneho centra v strede Budapešti a nakoniec všetky skúsenosti, ktoré sa vtedy nadobudli v Mlynkoch, sa budú môcť dobre využiť aj pri tomto projekte.

Takže myslíte si, že vzťahy slovenskej menšiny s Maďarmi sa budú už len zlepšovať?
Ak by som mala posúdiť našu budúcu situáciu, je ťažké dnes povedať, akým smerom sa bude uberať rozvoj a osud slovenskej komunity v Maďarsku. Jedna vec je však istá. Keď sú vzťahy Maďarska a Slovenska dobré, tak sa nám oveľa ľahšie dýcha a lepšie sa nám tu žije. A možno aj tí ľudia, ktorí ešte majú určitý vzťah k slovenskej komunite, k jazyku alebo ku kultúre, sa k nej radšej prihlásia v takejto situácii než vtedy, keď sú vzájomné vzťahy napäté.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 01:03