Reuters
StoryEditor

Ako nepokoje zasiahli Trumpov biznis?

21.01.2021, 08:32
Násilie vo Washingtone a bezprecedentné excesy prezidenta Trumpa mali ďalekosiahle následky aj na jeho biznis.

Nemecká banka Deutsche Bank, ktorá v uplynulej dekáde požičala exprezidentovmu realitnému a developerskému impériu Trump Organization vyše 300 miliónov dolárov, nebude podľa informácií The New York Times robiť v budúcnosti obchody s ním ani so žiadnou jeho firmou. A je veľmi otázne, či tak urobí nejaká iná finančná inštitúcia. Deutsche Bank sa od Trumpa odstrihla aj tak, že jej rady museli opustiť dvaja súkromní bankári, ktorí s ním úzko spolupracovali.

Jeden úder za druhým dostáva aj od miest, ktoré s ním viedli spoločný biznis na rezidenčných, rekreačných, športových či zábavných projektoch. Napríklad New York ruší tri kontrakty s Trumpovými firmami. Konkrétne ide o prevádzkovanie dvoch klzísk Wollman Rink a Lasker Rink v Central Parku, kolotoča v Central Parku i golfového rezortu Trump Golf Links v blízkosti Ferry Point v Bronxe.

Dôvodom sú práve nepokoje na washingtonskom Capitole. „Prezident burcoval k rebélii proti vláde Spojených štátov, pri ktorej bolo zabitých päť ľudí. Hrozil zablokovaním ústavného odovzdania moci. Mesto New York nebude spájané s týmito neospravedlniteľnými aktami žiadnym spôsobom, v nijakej forme ani podobe. Okamžite podnikáme kroky smerujúce k ukončeniu všetkých kontraktov s Trump Organization,“ uviedol pred pár dňami newyorský starosta Bill de Blasio.

Zo všetkých spomínaných kontraktov mala Trump Organization ročný príjem asi 17 miliónov dolárov. Spoločnosť už oznámila, že proti rozhodnutiu mesta bude bojovať na súde.

Podľa denníka The New York Times medzitým odstránili exprezidentovo meno z viacerých budov v meste, napríklad z hotela Trump SoHo, ktorý premenovali na Dominick, či z viacerých kondomínií na Trump Place na Manhattane. Podobne postupujú aj ďalšie mestá vrátane metropoly Washington.

Chrbtom sa Trumpovi obrátili taktiež sociálne siete. Účty mu dočasne zablokoval Twitter a Facebook, ale i kanál YouTube, cez ktorý nabádal svojich priaznivcov k odporu proti odovzdaniu moci Bidenovi.

Trump, ktorý v polovici júna oslávi 75 rokov, si od seba postupne odpudil aj svojich najbližších podporovateľov. Podľa niektorých zdrojov definitívne zabuchol dvere napríklad pred bývalým newyorským starostom Rudym Giulianim, ktorý ho zastupoval na súde v niektorých žalobách o neuznanie Bidenovho víťazstva vo voľbách. A rozhádaný na život a na smrť je údajne i s ďalšími bývalými priateľmi či spolupracovníkmi.

Otázkou dlho zostávalo, kde sa Trump usadí po stredajšom odchode z Bieleho domu. Napokon sa uchýlil do svojho dovolenkového rezortu Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride, kde zvykne tráviť zimné obdobia. Jeho susedia však už v decembri dali hlasne najavo, že si tam jeho prítomnosť neželajú.

Špekuluje sa takisto o tom, čo Trump bude robiť, ak mu Senát znemožní kandidovať v roku 2024 za prezidenta. Niektoré zdroje tvrdia, že by mohol založiť veľkú mediálnu spoločnosť. Bude to však mať ťažké pri získavaní stratenej dôvery finančných trhov a hľadaní relevantných partnerov v biznise.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-26 09:14:42 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita upustila od ultimáta. Propalestínski demonštranti zostávajú na mieste 04 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
28. apríl 2024 11:33