StoryEditor

Európa vs. Afrika. Ako korona prehlbuje priepasti vo svete?

03.09.2021, 00:00
Bohaté krajiny sa vďaka rýchlemu očkovaniu čoraz viac vzďaľujú tým chudobným, riziká z rozvojového sveta však hrozia aj nám.

Tretia dávka vakcíny proti koronavírusu, ktorou už začali očkovať v niektorých vyspelých krajinách, nepomôže v boji proti covidu. Kľúčom k úspechu by bolo, aby sa rozvinuté krajiny s vysokou mierou zaočkovanosti vzdali tretích dávok a poskytli ich zaostalým štátom, kde hrozí vznik nových a nebezpečnejších variantov.
Takúto výzvu adresoval minulý týždeň generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus predovšetkým USA, členským krajinám Európskej únie a vyspelým ekonomikám východnej Ázie. „Som skutočne sklamaný rozsahom darovania vakcín tým krajinám, ktoré stále majú problém s tým, aby mali dostatok látok na podanie prvej a druhej dávky,“ citovali Ghebreyesusa svetové médiá.

Krajiny, ktoré už majú väčšinu svojich obyvateľov zaočkované prvými dvoma dávkami, by preto podľa neho mali zvážiť minimálne dvojmesačné moratórium na podanie tretej dávky. Tieto vakcíny by mali radšej poskytnúť štátom v regiónoch, ako je Afrika či Južná Amerika, kde v dôsledku nízkej zaočkovanosti hrozia najväčšie riziká vzniku nových variantov a mutácií koronavírusu. Tie totiž ohrozujú i západný svet – pokiaľ by povedzme v Afrike vznikol nový variant, ktorý by bol odolný proti súčasným vakcínam, aj Európa či Amerika by sa dostali na úplný začiatok.
V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, ako za nami v tempe vakcinácie zaostáva rozvojový svet, aké riziká predstavuje pre Západ nízka miera zaočkovanosti v týchto oblastiach aj prečo je i pre nás dôležité, aby sa tam vakcinácia pohla dopredu.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 14:47