Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders sa zaoberá vyšetrovaním vojnových zločinov na Ukrajine. FOTO: Európska komisia
StoryEditor

Eurokomisár pre HN: Pomôžte nám vyšetrovať vojnové zločiny Ruska

12.05.2022, 14:00
  • Ako prvý dorazil na Ukrajinu francúzsky tím forenzných expertov. 
  • Vieme, že aj Slovensko má kvalitných odborníkov.
  • Od nemeckej vlády sme dostali veľmi jasný prísľub, že bude rešpektovať vládu zákona a prednosť práva EÚ. 

Pred pár dňami ste uskutočnili návštevu Bratislavy. Čo bolo jej cieľom? 

Prvotnou myšlienkou bolo prísť podať vysvetlenie k druhému vydaniu správy o stave právneho štátu 2021. Chodím po krajinách EÚ a vysvetľujem jednotlivé kapitoly tejto správy. A teraz pripravujeme už tretiu edíciu pre rok 2022, ktorej dôležitou súčasťou by mali byť rôzne odporúčania týkajúce sa dodržiavania zásad právneho štátu. Takže cieľom mojej návštevy bolo stretnúť sa s premiérom Eduardom Hegerom, predstaviteľmi rezortov spravodlivosti, zahraničných vecí či financií, parlamentu, občianskej spoločnosti aj študentov, aby sme s nimi o tomto všetkom diskutovali. No a do týchto pôvodných plánov prišiel 24. február, keď sa začala ruská agresia proti Ukrajine.

Dominovala nakoniec vašej návšteve táto vojna?

Diskutovali sme najmä o tých otázkach, ktoré patria do mojej kompetencie. Snažil som sa všetkým vysvetliť, čo v súvislosti so situáciou na Ukrajine robíme na európskej úrovni. Hovoril som o tom, že je veľmi dôležité zaviesť sankcie, ktoré by mali zahŕňať zmrazenie účtov a majetku oligarchom a rôznym entitám blízkym režimu prezidenta Vladimira Putina. Tiež je kľúčové zorganizovať kvalitné vyšetrovanie a zhromažďovanie dôkazov o vojnových zločinoch. Takže aby som hlavné témy mojich bratislavských diskusií rozdelil na dve časti – najskôr to bola téma právneho štátu a potom špecifická situácia na Ukrajine.

image

Ukrajina chce záruku miestenky v Európskej únii

Prednedávnom na Ukrajinu odišiel tím slovenských policajných expertov, ktorí tam vyšetrujú vojnové zločiny. Spolupracujete s nimi?

Ministerstvám spravodlivosti všetkých členských krajín Európskej únie som pred časom poslal list, v ktorom som ich informoval, čo pre svoju prácu potrebuje ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová vyšetrujúca vojnové zločiny. A presne to isté som robil aj tu na Slovensku. Chceme spolu s vašou vládou zabezpečiť dobrú koordináciu v rámci širokej spolupráce, pomocou ktorej sa budú vyhodnocovať všetky expertízy poslané špecialistami z členských krajín.

Z ktorých štátov títo špecialisti sú?

Ako prvý dorazil na Ukrajinu francúzsky tím forenzných expertov. Viem, že aj vy tu máte kvalitných odborníkov. Deň pred návštevou Bratislavy som bol v Prahe. Ubezpečili ma tam, že i oni majú zámer poslať svojich špecialistov na Ukrajinu. Preto musíme vytvoriť kvalitnú koordináciu, aby sme získali konkrétnu odpoveď na požiadavku ukrajinskej generálnej prokurátorky. Zároveň je potrebné konať v úzkej spolupráci s Medzinárodným trestným súdom v holandskom Haagu. Počas svojich návštev sa zároveň pýtam, či je možné, aby sa špecialisti z jednotlivých krajín zúčastnili na práci spoločného vyšetrovacieho tímu, ktorý dávame dokopy.

Kto už je súčasťou tohto tímu?

V tíme má už...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-13 06:52:14 - Feat.: 0 - Title: Rusi prichádzajú o dobyté územie. Mapy Ukrajiny zobrazujú, o ktoré oblasti agresor prišiel 02 - Modified: 2022-05-12 08:56:14 - Feat.: 1 - Title: HN24: Ukrajina oznámila, že znovu dobyla obec Pytomnyk 03 - Modified: 2022-05-14 15:55:00 - Feat.: 0 - Title: Luciferov efekt: Ako sa v nás rodí zlo? Je v každom človeku a šíri sa ako vírus
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 02:51