Sérioví vrahovia Ian Brady a Myra Hindleyová na snímkach z policajnej databázy.theukdatabase.com
StoryEditor

Zvrátený pár sériových vrahov: Zneužili a zabili najmenej päť detí, ich telá končili v močiaroch

28.01.2018, 14:10
Ani skúsení policajti v súdnej sieni neudržali slzy. „Prosím, nechajte ma na pokoji, prosím. Prosím, mami, prosím. Nemôžem dýchať. Bože, prosím. Prečo? Čo to so mnou robíte?“ Potom hlas Lesley Ann Downeyovej, najmladšej obete vrahov z močiarov, na nahrávke slabol.

Ich vyčíňanie v 60. rokoch minulého storočia šokovalo Veľkú Britániu. Dvojica milencov Ian Brady - Myra Hindleyová kvôli ukájaniu svojich pudov zavraždila najmenej päť detí vo veku 10 až 17 rokov. Ktovie, koľko by ich ešte zabili, keby nebolo Davida Smitha.

Smith mal 17 rokov a nebol žiadne neviniatko. Prvýkrát mal problémy so zákonem už ako jedenásťročný, neskôr sa dopustil aj násilných trestných činov. Bol švagrom Hindleyovej a tej nedalo veľa práce svojho príbuzného prehovoriť na spoločnú „prácu“.

Sekera a strašné rany

Šiesteho októbra 1965 prijal pozvanie a prišiel do domu, v ktorom bývali Hindleyová s Bradym.Ten mu vysvetlil, že chce okradnúť „jedného buzeranta“ a že si zarobia hromadu peňazí. Brady si na stanici v Manchesteri všimol sedemnásťročného Edwarda Evansa a vlákal ho do domu pod sľubom pitia vína a sexu.

Smith sa v dome zoznámil so svojím vrstovníkom. Potom sa vydal pre niekoľko malých fľašiek vína. O minútu či dve neskôr počul, ako naňho z obývacej izby kričia. „Počul som krik, znel ako ženský, naozaj vysoký hlas. Potom som začul, ako na mňa Myra volá: Dave, bež mu pomôcť. Keď som dobehol do obývačky, uvidel som toho mladíka, ako leží s hlavou a ramenami na gauči, nohy mal na podlahe. Ian stál nad ním a držal v ruke sekeru. Potom ju zdvihol nad hlavu a zasiahol ňou mladíka zľava do hlavy. Počul som ranu, príšernú ranu. Znelo to strašne.“

Dvadsaťsedemročný Brady sekol Evansa do hlavy ešte niekoľkokrát, ten ale stále žil. Nakoniec ho zaškrtil elektrickým káblom. Smith mu potom musel pomôcť zabaliť telo do plastovej fólie a preniesť do jednej z izieb. Musel pomáhať aj so zahladzovaním stôp. „Toľko neporiadku sme tu ešte nemali. Väčšinou stačila jedna rana,“ hovoril Brady.

Dom, v ktorom Brady a Hindleyová žili a vraždili, dalo mesto zbúrať. Dom, v ktorom Brady a Hindleyová žili a vraždili, dalo mesto zbúrať. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​Hindleyová bola v čase vraždy v kuchyni, s čistením krvavých škvŕn však pomáhala. A Smith bol šokovaný, aká pri tom bola veselá a vtipkovala.Brady potom Smithovi povedal, že mu musí na druhý deň po obede prísť pomôcť s odprataním tela z domu.

Sedemnásťročný Smith sa vrátil v noci za manželkou Maureen, zobudil ju a povedal, čo priateľ jej sestry spáchal. Maureen trvala na tom, že okamžite všetko oznámi polícii. Zašli k najbližšej telefónnej búdke, ozbrojení nožom a skrutkovačom, keby náhodou stretli Bradyho, jeho dom bol totiž neďaleko. Potom Smith polícii opísal, čo pred niekoľkými hodinami videl. Z telefónnej búdky sa nepohli, kým si ich tam polícia nevyzdvihla.

Tajomstvo kufra z úschovne

Viac než dve desiatky policajtov sa vydali skoro ráno 7. októbra do domu v Hattersley na okraji Manchesteru. Prehľadali ho a nakoniec našli Evansovo zabalené telo. Brady bol zatknutý pre podozrenie z vraždy, Hindleyová nie. Svojho priateľa na policajnú stanicu odprevadila, tam však odmietla vypovedať. Povedala iba, že došlo k hádke a Brady Evansa zabil nešťastnou náhodou.

Nakoľko polícia nemala žiadne dôkazy, že by bola Hindleyová do zabitia zapojená, mohla ísť domov. Zadržali ju až o štyri dni neskôr. Vtedy policajti ešte netušili, že majú v rukách pár sexuálnych sadistických vrahov...

Kriminalisti dôkladne prehľadali celý Bradyho dom. Vo vnútri Biblie našli lístok z úschovne batožín na manchesterskej stanici. V úschovni našli kufor, v ktorom boli pornografické fotky detí a audionahrávky. Tie obsahovali hlas akéhosi dievčaťa prosiaceho o život a zachytili aj jeho vraždu.

Hindleyová po zadržaní Bradyho. Hindleyová po zadržaní Bradyho. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​Smith polícii povedal, že Brady pred ním vtipkoval o tom, ako pochovával deti v močiaroch. V kufri boli aj fotky Hindleyovej so psom pri močiari Saddleworth. Podľa nich detektívi vytypovali miesta, kde by mohli byť hroby prípadných obetí. Polície tak s Hindleyovou zadržala aj jej psa. Veterinár ho uspal a chcel určiť podľa zubov jeho vek, čo malo pomôcť identifikovať, kedy snímky v močiaroch vznikli. Pes počas zákroku uhynul, čo Hindleyovú rozzúrilo.

Telá v močiaroch

Desiateho októbra 1965 našli policajti v močiaroch Saddleworth telo desaťročnej Lesley Ann Downeyovej, ktorá zmizla v minulom roku. Práve jej patril zmučený hlas na nájdených nahrávkach. O 11 dní neskôr našli aj telo 12-ročného Johna Kilbrida, nezvestného od novembra 1963. Prvýkrát v britskej histórii bola ako spolupáchateľka v prípade sériových vrážd detí obvinená žena.

Myra Hindleyová sa narodila 23. júla 1942 v chudobnej robotníckej štvrti v Manchesteri. Rodičia ju po narodení druhého dieťaťa dali bývať k babičke, ktorá žila na tej istej ulici. Ako násťročná prepadla rock’n’rollu, nosila odvážne sukne, výrazné líčenie a vlasy si peroxidom odfarbila na blond. Otriasla ňou však smrť jej najlepšieho kamaráta, ktorý sa utopil v rybníku. Myra hľadala útechu vo viere, stala se z nej silná katolíčka, hoci predtým v Boha neverila.

Oblasť močiarov Saddleworth, kam vrahovia vozili svoje obete. Oblasť močiarov Saddleworth, kam vrahovia vozili svoje obete. Wikimedia Commons

​V sedemnástich sa zasnúbila s predavačom z miestneho koloniálu. Lenže vzťah aj rutinný život ju zakrátko začali nudiť. Našla si prácu ako pisárka a sekretárka. V zamestnaní spoznala aj Bradyho. O štyri roky starší muž si ju najprv nevšímal, ona sa do neho ale zamilovala. Bola ním doslova fascinovaná a denne si o ňom písala do denníka.

Ian Brady bol Škót, ktorý vyrastal v pestúnskej rodine. Bol bisexuál, ktorý skôr dával prednosť mužom. Na vianočnom večierku v roku 1961 sa však títo dvaja dali dokopy. Na prvé rande ju zobral do kina na záznam norimberských procesov. Brady bol totiž všetkým nacistickým fascinovaný. Počúval fašistické pochodové piesne, prezeral si fotografie z koncentračných táborov, čítal Hitlerov Mein Kampf. Miloval ale aj dielo markíza de Sade.

Hindleyová si rýchlo jeho extrémne pravicové názory osvojila. Uzavrela sa a žila len pre svojho milenca. Aj ich sexuálny život sa niesol v duchu sadomasochistických hier na nacistov.

Vraždy podľa rovnakého scenára

Dvanásteho júla 1963 išla 16-ročná Pauline Readeová do tanečného klubu. Nikdy sa tam ale nedostala. Stretla totiž svoju susedu Myru. Tá ju nalákala do auta a odviezla k močiarom. Na motorke za autom išiel Brady. V močiaroch Readeovú udrel lopatou, podrezal jej krk a znásilnil ju. Telo objavili detektívi až v roku 1987.

Ďalšia vražda sa odohrala 23. novembra, deň po udalosti ktorá otriasla celým svetom – atentáte na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Dvanásťročný John Kilbride chodil každú sobotu pomáhať na miestny trh, balil tam stánky.

Päť známych obetí Bradyho a Hindleyovej. Päť známych obetí Bradyho a Hindleyovej. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​„Videl som ho naposledy v ten deň ráno, keď som vstával. Lenže John sa večer nevrátil. Mama o pol siedmej zavolala na políciu. Po celom meste sme vyvesili plagáty s Johnovou tvárou,“ spomínal v britskom dokumente Born to Kill? brat Danny Kilbride. Johna Kilbrida priviedla do auta k Bradymu Hindleyová. Aj on bol sexuálne zneužitý a zabitý.

Šestnásteho júna 1964 zmizol 12-ročný Keith Bennett. Z domu sa vydal k prarodičom. Potom nasledoval rovnaký scenár. Na prvý pohľad sympatická žena ho vlákala do auta a uniesla. Hlboko v močiaroch mu Brady omotal okolo krku klinový remeň, zlomil mu väzy a znásilnil ho. Kde leží jeho telo, nikdy vrahovia nepovedali. Bennettovi príbuzní dodnes prehľadávajú močiare a snažia sa nájsť pozostatky.

Dvadsiateho šiesteho decembra 1964 uniesli Brady s Hindleyovou desaťročnú Downeyovú. Už ju neviezli do bažín, ale do svojho domu. Mučili ju, fotografovali a to čo robili, nahrávali na magnetofón. Pásky neskôr pomohli usvedčiť Hindleyovú, jej zapojenie do vrážd bolo preukázateľné. Telo zavraždeného dievčatka potom odviezli do močiarov.

Tajomstvo, ktoré nikdy neprezradili

Brady a Hindleyová pred policajtmi aj počas súdu akúkoľvek vinu odmietali, všetko hádzali na Smitha. Súd ich aj tak poslal na doživotie do väzenia. Priznali sa až po viac než dvadsiatich rokoch.

Polícia neskôr prišla na to, že vrahovia z močiarov mohli zabiť aj viac detí. Nepodarilo sa jej však ďalšie vraždy preukázať. Niekoľkokrát pokračovalo aj pátranie po dvoch neobjavených telách obetí. Pozostatky Pauliny Readeovej našli po nových výpovediach vraždiaceho páru v roku 1987, kde leží Bennettovo telo však nechceli ani vtedy povedať.

Sérioví vrahovia Ian Brady a Myra Hindleyová na snímkach z policajnej databázy. Sérioví vrahovia Ian Brady a Myra Hindleyová na snímkach z policajnej databázy. theukdatabase.com

​Myra Hindleyová strávila vo väzení 33 rokov. Zomrela tam 15. novembra 2002 ako 60-ročná na komplikovaný zápal pľúc. Ian Brady, ktorý bol do vlaňajška najdlhšie „sediacim“ väzňom v Anglicku a v roku 1982 justičné orgány odporučili, aby nikdy nebol prepustený, sa za mrežami niekoľkokrát pokúsil o samovraždu. Keď ho v roku 1985 vyhlásili za duševne chorého, začal držať hladovku. Nažive ho potom udržiavali iba tekutou stravou, ktorou mu podávali pomocou hadičiek. Zomrel 15. mája 2017 vo veku 79 rokov. Polícia stále verí, že v dvoch kufroch plných osobných vecí a listov, ktoré po ňom zostali, sa jej podarí nájsť stopu, vedúcu k nálezu tela Keitha Bennetta.

01 - Modified: 2018-01-21 12:57:38 - Feat.: 0 - Title: Záhadný Bostonský škrtič: DeSalvo sa priznal, že je sériový vrah, priame dôkazy na to ale neboli 02 - Modified: 2018-01-14 09:12:05 - Feat.: 0 - Title: Štyri mesiace hrôzy. Sériový vrah Mullin ľudí zabíjal, lebo počul v hlave božie hlasy 03 - Modified: 2017-12-17 05:53:32 - Feat.: 0 - Title: Brutálny psychopat: Sériový vrah Chase nemal vôbec žiadne zábrany, správal sa ako upír 04 - Modified: 2017-12-03 07:13:43 - Feat.: 0 - Title: Miešanec, ktorý chcel byť nacista. Kňaza zabil sekerou, dievča vyhodil z idúceho vlaku 05 - Modified: 2017-11-05 08:23:36 - Feat.: 0 - Title: Najpodlejší muž Ameriky: Sériový vrah Gaskins zabíjal ešte aj vo väzenskej cele
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-15 13:01:38 - Feat.: - Title: Nikto ho nevolal inak ako La Bestia. Luis Garavito má na rukách krv viac ako 200 ľudí, zameriaval sa hlavne na deti 03 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
27. apríl 2024 05:53