StoryEditor

Titusovi Zemanovi odvaha priniesla roky pekla. A svätosť

08.01.2019, 08:10
Kňaza a politického väzňa Titusa Zemana nezlomili ani roky v komunistických celách. Mučenie a zlé zaobchádzanie sa však fatálne podpísali na jeho zdraví. Pred 50 rokmi zomrel.

Mal šťastie. V tú noc, keď sa komunisti rozhodli zlikvidovať československé kláštory, bol v bezpečí na šenkvickej fare. Namiesto pohodlia však zvolil risk a nasadil krk za saleziánskych spolubratov. Posledný ilegálny prechod cez hranice, ktorým im chcel pomôcť, však nevyšiel. A režim mu to spočítal do posledného vlasu.

Povedané dnešným jazykom – bol to týpek. Už odmala bol presvedčený, že chce byť kňazom, a mal iba dvanásť, keď zaklopal na brány saleziánskeho kláštora v Šaštíne. Don Bokor, najvyšší predstavený, sa ho usiloval odradiť a varoval ho, že tu nebude môcť plakať, keď mu príde smutno za mamou. Mladý Titus vytasil protiargument: áno, pozemskú mamu tu síce nebude mať, zato Panna Mária ho bude sprevádzať naďalej.

„S tým chlapcom sa nedá rozprávať. Nedá sa odhovoriť, je povolaný,“ kapituloval vraj po krátkej debate Don Bokor. Aspoň tak to v životopise Titusa Zemana spomína jeho synovec Michal Titus Radošinský.

A čoskoro sa ukáže, že najstarší syn z desiatich detí chudobných manželov Zemanovcov je nielen povolaný, ale aj mimoriadne nadaný. Teológiu odchádza študovať priamo na Gregoriánsku univerzite v Ríme a pokračuje na Inštitúte teológie v Chieri pri Turíne.

V Turíne je v roku 1940 aj vysvätený za kňaza. Napokon ho Don Bokor ešte presvedčí na vysokoškolské štúdium chémie a prírodopisu, aby mohol učiť na biskupskom gymnáziu v Trnave. A, samozrejme – popritom sa naplno venovať mladým.

Nočný vešač krížov

„Bol jednoduchý a zároveň veľmi vtipný, mladícky a dobrý športovec.“ Takto ho opísal dnes už nebohý Andrej Pauliny, jeden z jeho bývalých študentov, neskôr saleziánsky kňaz. A pridal aj príhodu z čias druhej svetovej vojny, keď Rusi obsadili saleziánsky ústav.

„Keď z neho odtiahli, museli sme ho dať do poriadku. Všetky toalety boli upchaté a voda s výkalmi tiekla po chodbách. Don Zeman ako chemik sa snažil preraziť upchaté toalety a prečistiť ich.“ Robil to vraj nielen húževnato, ale aj s humorom.

​Po tom, čo sa v povojnových časoch vymenilo na gymnáziu vedenie, ukázal zasa inú stránku osobnosti. Ateistický riaditeľ prikázal zvesiť zo stien školy vše...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 09:52