StoryEditor

Ťažké rozhodnutie Walta Disneyho: Z kultového filmu musel vystrihnúť najobľúbenejšiu scénu

06.12.2021, 07:15
Vzbúril sa proti otcovi, ktorý v jeho kreslení nevidel perspektívu a dosiahol svetový úspech. Americký filmový producent, animátor a režisér Walt Disney sa narodil pred 120 rokmi.

Na začiatku bol chlapec zo skromných pomerov, no šikovný a neoblomný, na konci vážený a úspechmi ovenčený muž, stojaci na čele obrovského zábavného impéria. Spoločnosť, ktorú založil, patrí dlhodobo medzi najväčšie svetové mediálne konglomeráty s ročným obratom desiatok miliárd dolárov.

„Nenakrúcam filmy preto, aby som zarábal peniaze. Zarábam peniaze, aby som mohol nakrúcať viac filmov,“ povedal raz Walt Disney.

Počas života stál ako producent pri vzniku 656 filmov, ako herec sa objavil v 124 snímkach, 114 ich režíroval a získal dovedna 26 Oscarov. V prvom rade však dal svetu filmových hrdinov, ktorých milujú celé generácie. Niektoré z nich prepisovali dejiny kinematografie a zábavy, rovnako, ako on sám.

Oklamal a išiel na front

Vyšiel zo skromných pomerov, jeho otec Elias, po predkoch Ír, sa do Spojených štátov prisťahoval z Kanady. Ako zlatokop veľa šťastia nemal, a tak si na živobytie zarábal raz ako tesár, potom na železnici, neskôr na farme, či v továrni na želé. V Amerike sa zoznámil s Florou Callovou, zobrali sa a postupne priviedli na svet štyroch synov a jednu dcéru. Walt sa im narodil 5. decembra 1901 v Chicagu ako štvrté dieťa.

​Disneyovci síce netreli biedu, no peňazí v rodine nikdy nebolo nazvyš, a preto ich otec len ťažko púšťal z rúk. A tak si Walt, rovnako ako jeho súrodenci, musel odmalička zvykať na tvrdú prácu. Popri tom si privyrábal kreslením

​Talent sa uňho objavil už v ranom detstve a postupne ho rozvíjal návštevami výtvarných kurzov. Otec v tom ale nevidel perspektívu a syna chcel vidieť predovšetkým pri „normálnej“ práci. Napätie sa medzi nimi stupňovalo a v šestnástich sa mladý muž rodičovskej autorite vzbúril.

Vzdor ho priviedol až do armádneho regrutačného strediska. Keďže sa krátko predtým Spojené štáty zapojili do prvej svetovej vojny a vysielali svoje ozbrojené sily na európsky front, Walt si zaumienil, že si oblečie unifomu a pôjde tam tiež bojovať. Vojaci ho však vypoklonkovali, na vstup do armády bol primladý....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 10:28