StoryEditor

Slovenský Don Quijote: Majerník radšej hladoval, než by sa nechal odtrhnúť od maľovania

03.07.2019, 09:15
Patril do generácie 1909, ktorú nazývali aj „svedomím doby“. Sám seba stotožňoval s Donom Quijotom a považoval sa za bojovníka s veternými mlynmi. Jeho nesmierny umelecký talent zastavila až krutá diagnóza. Skleróza multiplex u Cypriána Majerníka rozvinula ťažké depresie. Vedel, že mu lekári nevedia pomôcť, tak sám ukončil svoj život.

„Cyprián Majerník/hosť tejto Zeme rozčarovaný/prečo si odišiel/keď máj sa rozžal/v kalendári doby a všetci tvoji bratia/zdvihli hlavy/do čistého vzduchu nádejí/odhodlaní/striehnuť lono hliny/aby nikdy viacej/nevyvrhlo/Hitlera,“ napísal v roku 1946 jeho priateľ básnik Ján Kostra.

Nebol to len on, koho šokovala samovražda uznávaného maliara. Prišla nečakane, iba pár týždňov po svadbe s Karlou Patočkovou, jeho dlhoročnou domácou a družkou, v čase, keď Československo oslavovalo koniec vojny. Na Majerníka však práve v časoch plných nádeje a radosti doľahol vlastný osud.

Trpel vtedy neliečiteľnou sklerózou multiplex, ktorá čoraz intenzívnejšie naberala na svojej sile. Pravdepodobne nezniesol prízrak blížiaceho sa ochrnutia a vyskočil z okna svojho bytu.

Z Kostolian do sveta

Majerníkov život bol krátky, ale o to intenzívnejší. Narodil sa 24. novembra 1909 vo Veľkých Kostoľanoch v rodine roľníka, chodil do ľudovej školy v Kostoľanoch a do meštianskej školy v Pezinku. Skúšku zložil na Štátnej strednej hospodárskej škole v Košiciach.

​Omnoho významnejšie bolo jeho štúdium na súkromnej maliarskej škole Gustáva Mallého v Bratislave, kde sa zoznámil s Kolomanom Sokolom a Jánom Želibským. Mal iba 17 rokov, keď začal študovať na pražskej Akadémii umení.

„Veľmi rýchlo vyletel. Už na škole si ho začali vážiť a prisľúbili mu štipendium. Nakoniec ho, bohužiaľ, nedostal,“ tvrdí historička umenia Zsofia Kiss-Szemán.

Do Paríža predsa len vycestoval. Strávil tam posledné týždne roku 1931, celú zimu a jar nasledujúceho roku. Vo svete vrcholila hospodárska kríza a Majerník posielal domov zúfalé listy s prosbami o pomoc. Priatelia mu radili, aby sa okamžite vrátil domov, tak ako to urobili mnohí jeho priatelia, vrátane Kolomana Sokola. Majerník si však nedal povedať. V Paríži hladoval a počas zimy schudol neuveriteľných jedenásť kilogramov.

Majerníkov autoportrét z roku 1932. Majerníkov autoportrét z roku 1932. webumenia.sk/dielo/SVK

​„Išiel tam študovať a na jedlo mu nezostávali peniaze. Ale, samozrejme, nebol to ojedinelý prípad. Mnohí, aj neskôr veľmi úspešní umelci, vo svete hladovali,“ doplnila hi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
23. apríl 2024 15:41