StoryEditor

Osudná cesta na Ďumbier: Záhadný koniec Zola Palugyaya takmer prekryl jeho dielo

24.09.2020, 11:35
Rodiskom, fascináciou i celoživotným maliarskym objektom bol pre Zola Palugyaya Liptov a jeho príroda. A práve uprostred nej, pod vrcholom Ďumbiera, našiel pred 85 rokmi aj svoj koniec. Stalo sa tak príliš skoro, v ten deň na prelome leta a jesene nemal ešte ani tridsaťsedem rokov. Stihol však po sebe zanechať dielo, ktoré položilo základy slovenskej výtvarnej moderny.

„O Zolovi som takto uvažoval: Nie je to s ním v poriadku. Celé hodiny leží na tráve pred včelínom a díva sa na chmáry takým čudným pohľadom! Prekáža mu stály pobyt v zastrčených Bodiciach, hrdúsia ho dlhy na rodičovskom dome, spláca ich a poctivo sa stará o celú rodinu.“

Názor maliara a spisovateľa Janka Alexyho, jedného z najbližších priateľov Zola Palugyaya, nemieril úplne mimo. Zakladateľ slovenského akvarelu sa naozaj dokázal nadchnúť i zasnívať a príroda mu nesporne ponúkala extatické zážitky. A so svojím zmyslom pre zodpovednosť sa celý život snažil robiť všetko najlepšie, ako mohol, takže sa určite neraz aj preťažoval.

No podstatné je, že to všetko robil s pocitom hlbokej zmysluplnosti. Hoci mu zážitky z bojísk prvej svetovej vojny neumožňovali bezhlavý optimizmus či idealizmus, o vieru v človeka ho neobrali. Práve naopak.

Tatry a vojna

Narodil sa 9. novembra 1898 v Bodiciach (dnes mestská časť Liptovského Mikuláša) do rodiny chudobného zemana Aladára Palugyaya a jeho ženy Adely. Tri roky po ňom prišla na svet sestra Bianka, ktorá ho celoživotne podporovala. Už ako chlapec vášnivo a ľahko kreslil a maľoval. Inšpirovalo ho všetko, čo okolo seba videl: ranné hmly, pomalý súmrak, trblet na vodnej hladine.

​„Jeho talent objavili veľmi skoro a rodina ho v ňom podporovala,“ píše pre HNmagazín kurátorka Galérie mesta Bratislavy Zsófia Kiss-Szemán. Rozvíjať mu ho pomáhal o generáciu starší maliar Peter Július Kern.

Keďže v Bodiciach nebola škola, Zolka až do jedenástich rokov, keď sa zapísal na gymnázium v Liptovskom Mikuláši, vzdelávali doma. Maturoval uprostred vojnového ničenia v júni 1916 a hneď po skúškach odišiel na taliansky front 1. svetovej vojny, kde dosiahol hodnosť poručíka. Aj uprostred bojov berie do rúk ceruzku či uhoľ a vytára sériu prác, ktoré sú dramatickou obžalobou hrôz vojnového ničenia.

„Poznanie sociálnej nespravodlivosti z detstva sa prehlbuje a definitívne ovplyvní časť jeho ďalšieho diela,“ konštatuje teoretik a historik výtvarných umení Ľudovít Petránsky v jednej zo svojich monografií o Zolovi Palugyayovi.

Po vojne sa vracia do Bodíc a na pozvanie svojho tútora sa zúčastňuje na výstave Spolku slovenských umelcov. Veľmi dobre prijatá verejná premiéra 21-ročného mladíka definitívne nasmeruje

na umeleckú dráhu. A on sa po potrebné vedomosti a zručnosti vyberie do Európy.

Modrý vták

„Zolo Palugyay mal veľmi dobré vzdelanie,“ komentuje Ľudovít Petránsky. „Základné poznatky z výt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-09-07 06:09:00 - Feat.: 0 - Title: Génius maľby Ladislav Mednyánszky: Aby sa v nej zdokonalil, odišiel dobrovoľne na front 02 - Modified: 2020-04-20 10:33:42 - Feat.: 0 - Title: Nečitateľný Fulla: Komunisti výtvarníka najprv zatracovali, potom mu ešte za života urobili múzeum 03 - Modified: 2020-09-08 16:02:33 - Feat.: 0 - Title: Zakladateľ moderny: Galandove diela sa predávajú za desaťtisíce eur, on sám si slávu ani bohatstvo neužil
01 - Modified: 2024-01-23 08:25:00 - Feat.: - Title: Výstrednosti slávnych: Van Gogh si odrezal ucho, Gauguin spôsobil skazu na Tahiti, Picasso strieľal po ľuďoch 02 - Modified: 2023-12-27 08:05:00 - Feat.: - Title: Výtvarný génius, ktorému rozkazovali vnútorné hlasy. Joan Miró zachytil vojnu na plátne skôr, ako prišla 03 - Modified: 2023-11-08 13:28:28 - Feat.: - Title: Najkrajšia žena renesancie? Mladá Janovčanka očarila mocných Mediciovcov, slávny maliar ju miloval až za hrob 04 - Modified: 2023-08-08 04:53:29 - Feat.: - Title: Značku Slovenský dom v Bruseli podporila aj výtvarníčka Lenka L. Lukačovičová 05 - Modified: 2023-06-20 12:51:30 - Feat.: - Title: Slávny Leonardov obraz ukrýva príbeh veľkej lásky, žena, ktorú spodobnil, úplne pobláznila mocného vojvodu
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 13:11