StoryEditor

Od hladomoru k lukulským hodom. V stredoveku ľudia jedli iba dvakrát za deň, no oveľa viac, ako my dnes

23.11.2019, 10:10
Prestretý stôl prehýbajúci sa pod ťarchou rozmanitých lahôdok bol v stredoveku symbolom spoločenského postavenia, bohatstva a prestíže. Jedlo sa síce iba dvakrát za deň, no o to výdatnejšie.

Stredovek si väčšina ľudí predstavuje ako dobu veľkých hladomorov. Kruté obdobia, keď ľudia jedli kôru zo stromov, trávu, mach a chlieb upečený z nejedlých gaštanov alebo repy často „vylepšený“ pilinami či slamou, sú súčasťou našej histórie.

Hoci tieto ťažké časy zažili obyvatelia Európy viackrát, stredovek poznal aj obdobia hojnosti. Najesť sa až do prasknutia bolo snom všetkých, od sedliakov až po kráľov. Tento sen zostáva v našej mentálnej výbave dodnes, vyplýva z neustálych období striedania nedostatku a hojnosti v minulosti.

Hladomory sú typické pre prvú polovicu 14. storočia, keď bola narušená krehká rovnováha medzi demografickým rastom a poľnohospodárskou produktivitou. Táto situácia pripravila živnú pôdu pre morové epidémie. Fyzicky oslabení a podvyživení Európania sa stali ľahkou korisťou „čiernej smrti“.

Počas veľkého moru v rokoch 1347 – 1351 vymrela štvrtina, v niektorých oblastiach dokonca tretina európskej populácie! Nečudo, že v nasledujúcom 15. storočí, ktoré bolo storočím blahobytu, ľudia kládli taký obrovský dôraz na jedlo.

Dobytkárska veľmoc

Tragické 14. storočie prinieslo zásadnú zmenu do stravovacích návykov našich predkov. Európa sa stala „mäsožravou“. Nárast spotreby mäsa je badateľný po morovej epidémii. Po obrovskom demografickom poklese, ktorý spôsobila, sa mnohé obrábané polia premenili na pasienky a na viacerých miestach Európy sa rozšírilo dobytkárstvo. Navyše, ľudia v mestách boli bohatší a mohli si dovoliť nakupovať mäso.

V celej Európe začal prekvitať obchod s dobytkom dovážaným aj na vzdialené trhy, Uhorsko bolo vo vývoze dobytka doslova veľmocou. Odhady spotreby mäsa sú pre dnešného človeka až šokujúce, napríklad v Nemecku sa v 15. storočí skonzumovalo priemerne 100 kg mäsa na osobu ročne, čo po odrátaní pôstnych dní predstavuje asi pol kilogramu mäsa denne pre jedného človeka (vrátane detí).

Nedostatok pracovnej sily po morovej epidémii v polovici 14. storočia viedol k hladomoru. Nedostatok pracovnej sily po morovej epidémii v polovici 14. storočia viedol k hladomoru. Archív D.D.

​Tieto vysoké čísla sú platné aj pre iné krajiny. Spotreba mäsa na vidieku bola síce o málo nižšia, ale nebol to zásadný rozdiel – aj sedliaci si mäso dožičili v hojnom množstve. Nebolo natoľko dôležité, koľko mäsa kto zjedol, ako skôr to, aké mäso požíval. Kým pre stôl mešťanov bola určená najmä hovädzina, na stole dedinčanov prevažovala bravčovina. Bolo to dané predovšetkým

veľkosťou zvieraťa, zabitie vola alebo teľaťa sa oplatilo len pre viacerých konzumentov, teda v mestách, kde sa mäso predávalo na trhoch. Zabitie svine bývalo záležitosťou rodiny.

Hovädzie a teľacie mäso – najdrahšie na trhu – sa tak stalo symbolom „novej ekonomickej dynamiky“, bravčové mäso, konzervované solením, naopak, symbolom sebestačného vidieckeho rodinného hospodárenia. Solená bravčovina sa stala jedlom väčšiny obyvateľstva. Na aristokratických stoloch preplnených vyberanými lahôdkami by sme ju hľadali ťažko.

Mäso na panských stoloch

Divina zdobila predovšetkým panské stoly. Loveckej vášni podliehala aristokracia v celej Európe od včasného stredoveku prinajmenšom až do 17. storočia, celé stáročia bol lov považovaný za výraz vznešeného života. Medzi najobľúbenejšiu korisť, ktorú si často vyhradili páni len pre seba, patrila vysoká zver – srny a jelene. V stredoveku žili v niektorých oblastiach Uhorska tury a údajne aj losy.​

Obľúbenou korisťou lovcov boli diviaky a medvede. Medvedie mäso sa vraj nejedlo, ale cenená bola koža s pevnou srsťou, ktorá slúžila ako koberce na zem, prikrývky do kočov a pod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-09-19 08:44:40 - Feat.: 0 - Title: Máme skreslené predstavy o stredoveku? Vtedajší ľudia si vedeli užívať, hovorí historička 02 - Modified: 2019-10-11 19:55:21 - Feat.: 0 - Title: Stredovek v laviciach: Ak mal chlapec „ženský výzor“, nemohol študovať na univerzite 03 - Modified: 2019-01-28 08:09:04 - Feat.: 0 - Title: Vegetariánstvo praktizovali ľudia už v staroveku, verili, že tak oslobodia svoju dušu 04 - Modified: 2019-10-05 06:20:12 - Feat.: 0 - Title: Pravda a mýty o krvavých dejinách: Aj stredovek mal svojich „Rambov“, ale nie vždy chceli bojovať 05 - Modified: 2019-04-08 21:03:37 - Feat.: 0 - Title: Bizarná história daní: Najprv boli dobrovoľné, neskôr sa platili aj z brady a fúzov
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 19:26