StoryEditor

Čo hovorí novela zákona o správe daní a poplatkov (3)

19.04.2006, 00:00

Oznamovacia povinnosť
Právnické a fyzické osoby, ktoré majú príjmy z podnikateľskej alebo inej zárobkovej činnosti alebo z prenájmu a platia za služby fyzickým osobám a z týchto platieb nezrážajú daň, musia tieto platby oznamovať miestne príslušnému správcovi dane podľa trvalého pobytu prijímateľa. Túto povinnosť majú, ak platba u jednej osoby presiahne 100-tisíc korún za rok. Táto oznamovacia povinnosť sa netýka bezhotovostných platieb prostredníctvom banky a ani platieb za nakúpený tovar alebo prijatú službu, ak prijímateľ platby eviduje tržby v hotovosti na elektronickej registračnej pokladnici s tlačiarňou. Oznámenie sa zašle do tridsiatich dní po uplynutí kalendárneho roka, v ktorom sa platba uskutočnila.
Registračná povinnosť
Daňový subjekt predkladá registráciu správcovi dane na predpísanom tlačive alebo aj elektronicky. Potom správca dane pridelí zaregistrovanému daňovníkovi daňové identifikačné číslo a vydá mu osvedčenie o registrácii s identifikačným číslom pre konkrétny druh dane. Toto číslo musí daňovník uvádzať na všetkých dokladoch, ktoré bude vydávať, ako aj pri kontakte so správcom dane. Ak sa daňovník registruje podľa zákona o dani z pridanej hodnoty, na dokladoch uvádza iba číslo, ktoré mu správca dane pridelí pri tejto registrácii. Fyzická osoba, ktorá nemá povinnosť registrovať sa, uvádza pri kontakte so správcom dane svoje rodné číslo.
Výplata úrokov
Od 1. júla 2005 platí nová oznamovacia povinnosť. Súvisí so smernicou EÚ o zdaňovaní príjmov z úspor v podobe výplaty úrokov. Právnické a fyzické osoby majú povinnosť oznamovať úrok alebo iný výnos vyplácaný fyzickej osobe -- konečnému príjemcovi miestne príslušnému správcovi dane. Právnické a fyzické osoby, ktoré vyplácajú, poukazujú alebo pripisujú úrok alebo iný výnos podľa zákona o dani z príjmov, musia každý rok do 31. marca oznámiť správcovi dane meno, priezvisko a trvalý pobyt fyzickej osoby z iného členského štátu EÚ, ktorá je ich konečným príjemcom.

01 - Modified: 2003-02-24 21:33:11 - Feat.: 0 - Title: "Blair Petroleum" sa pripravuje na vojnu 02 - Modified: 2003-02-24 21:41:20 - Feat.: 0 - Title: Zo vzduchu a z vody sa sotva dá žiť
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
12. máj 2024 04:11