StoryEditor

V banke zarábajú nulu, lepšie zhodnotíte svoje peniaze investovaním

20.10.2016, 00:01
Autor:
(msa)(msa)
Peniaze uložené na účtoch ležia bez úžitku, lebo úroky sú zanedbateľné. Zhodnotiť svoj majetok môžete rozumným investovaním do nehnuteľností, vzácnych mincí či umeleckých predmetov.

Peniaze uložené na termínovanom účte v banke stačia sotva kopírovať infláciu, preto nemožno uvažovať o nejakom výhodnom zhodnotení. Preto aj tá najkonzervatívnejšia, dobre spravovaná investícia do numizmatiky, veteránov, obrazov, dlhopisov, alebo aj rizikovejšia investícia do akcií má z dlhodobého hľadiska potenciál priniesť lepšie zhodnotenie, tvrdí numizmatický expert Elizej Macho.

Čoraz viac sa medzi numizmatikov etablujú aj investori, ktorí čoraz častejšie využívajú alternatívne investovanie ako formu zmysluplnej diverzifikácie svojho portfólia. Numizmatika sa výškou zhodnotenia majetku každoročne umiestňuje na popredných priečkach rebríčka ako jedna z najlepších dlhodobých investícií.

Do numizmatickej zbierky investujete postupne

Zbierať mince môže začať prakticky každý, ale musí vopred dobre zvážiť svoje finančné a časové možnosti. Začať možno aj eurovými mincami alebo novovydanými mincami či medailami. Tu možno očakávať len nejakú priemernú úroveň zhodnotenia zbierky. Ten, kto rozmýšľa nad numizmatikou ako nad osvedčenou formou investície, mal by sa čo najskôr začať orientovať na historické mince najvyššej kvality a s nízkou početnosťou výskytu. Keď na to nemá človek dostatok času alebo financií, mal by si zvoliť nejaký malý výsek histórie a zbierať len vybrané mince konkrétneho panovníka, napríklad Márie Terézie. Všeobecne platí, že ucelené zbierky majú vždy vyššiu hodnotu ako súčet ich jednotlivých súčastí. Takto budovanú zbierku je rozumné v rámci diverzifikácie rizika ešte doplniť mincami alebo tehličkami z drahých kovov či inými aktívami, radí Elizej Macho.

Mince z Kremnice sú známe vo svete

 Mincovňa Kremnica vyrába aj predáva zberateľské aj investičné zlaté a strieborné mince. "Pri investičných minciach naberá hodnotu hlavne drahý kov, teda zlato alebo striebro. Na druhej strane pri zberateľských minciach hovoríme aj o zberateľskej hodnote, na ktorú vplýva množstvo faktorov, od množstva vyrazených kusov, až po motív. Zhodnocovanie kovu pri investičných minciach, alebo nadobúdanie zberateľskej hodnoty trvá určitú dobu. "Ak by sme chceli vyzdvihnúť nejakú mincu z posledného obdobia, ktorá nadobudla zaujímavú hodnotu, tak by to bola strieborná zberateľská minca z roku 2012 - Chatam Sofer - 250. výročie narodenia, ktorej nárast pôvodnej predajnej ceny je v súčasnosti na úrovni 500 percent", vysvetľuje ako rastie hodnota  mincí Milan Kubík, vedúci oddelenia marketingu štátneho podniku Mincovňa Kremnica.

Neexistuje univerzálna odpoveď na to, ako dlho treba čakať, kým sa takáto minca zhodnotí. Zlato však aj z historického hľadiska naberá na svojej hodnote neustále. Dá sa preto považovať za dobrú investíciu.

 Nehnuteľnosť ako investícia

Oplatí sa kúpiť byt, alebo dom, prípadne chalupu na Slovensku ako investíciu? Pre mnohých ľudí je to veľká dilema. "Nehnuteľnosť všeobecne, je jedným z druhov investície, ktorá je okrem výnosu, nielen hmatateľná, ale aj užívateľná. Iné alternatívy sú napr. veterány, alebo umelecké diela. Ale tie nemajú aj priebežný výnos a rast hodnoty zároveň. Slovensko je stabilne a relatívne rýchlo sa rozvíjajúca ekonomika a taký je aj jeho realitný trh. Pomaly narastá na hodnote. Takže ideálna komodita," potvrdil Martin Čapo, riaditeľ realitnej kancelárie Riešime bývanie.

Ľudia so zlými skúsenosťami s nájomníkmi tvrdia, že prenájom nehnuteľnosti je nevďačná a „nebezpečná“ záležitosť, ktorá majiteľovi prinesie viac starostí, ako radosti – teda úžitku.  Martin Čapo má iný názor: "Byť prenajímateľom je nezávideniahodná pozícia, pokiaľ to nerobíte so skúsenosťou. Realitný maklér tu opäť dokáže ušetriť mnoho starostí. V podstate ide o to byť schopný zabezpečiť 100-percentnú obsadenosť, v pomerne konkurenčnom prostredí a zároveň byť schopný udržať dlhodobú profitabilitu.

Ak by sme mali porovnať investovanie do numizmatickej zbierky a do nehnuteľnosti, mince majú niekoľko úžasných výhod. Začať investovať do vzácnych mincí môžete aj s neveľkou hotovosťou. Kupovať ich môžete postupne, po jednej a rozširovať svoju zbierku podľa toho, koľko peňazí naakumulujete, či môžete uvoľniť na tento dlhodobý projekt. Čím skôr začnete, tým lepšie, lebo aj pri vzácnych minciach platí, čím staršie, tým lepšie. Nikdy však nekupujte mince od neznámych ľudí. "Najlepšou a najtransparentnejšou formou nákupu je aukcia renomovanej spoločnosti, ktorá dokáže garantovať kvalitu a pravosť mincí. Cena vygenerovaná na aukcii je zároveň garantom dobrej kúpy aj budúcej hodnoty investície. Okrem súkromných spoločností robí aukcie aj Slovenská numizmatická spoločnosť, ktorá združuje tých najlepších odborníkov," radí expert Macho.

Na druhej strane,nehnuteľnosť nemôžete kupovať po malých "kúskoch", vyžaduje si veľkú vstupnú investíciu na zakúpenie domu či bytu. Ale prenájom nehnuteľnosti prináša peniaze priebežne a okamžite po prenajatí. Keď si zautomatizujete úlohy spojené s manažmentom nájmu, nebude to zaťažujúca záležitosť. A ak nie je pre majiteľa neustály kontakt s nájomcami potešením, môže zveriť prenájom skúsenej realitnej kancelárii, odporúča budúcim investorom Martin Čapo.

01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 04 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
12. apríl 2024 01:26