TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Matovič spustil hlasovanie o jedenástich otázkach. Berte to ako kompromis, odkázal ostatným stranám

08.02.2020, 13:55
Autor:
mahomaho
Igor Matovič tvrdí, že nechce brať nádej, že nevznikne koalícia po voľbách.

Opozičné hnutie OĽaNO od dnešného dňa spúšťa hlasovanie o programových prioritách. Ľudia budú rozhodovať o jedenástich otázkach.

Pôvodne chcel šéf hnutia Igor Matovič pridať do ankety ďalších 19 otázok, no tvrdí, že urobil kompromis voči opozičným stranám. 

​"Nechceme brať nádej, že nevznikne koalícia po voľbách. Hlasovanie spustíme len o jedenástich otázkach, tie nikto nespochybňuje. Berieme to tak, že je na nich politická zhoda. Chceme urobiť toto gesto voči partnerom," uviedol Matovič. 

Očakával, že sa pripoja nové strany

Líder obyčajných však zároveň ostatné politické strany podrobil kritike za to, že jeho hlasovanie nepodporili. 

"Očakávali sme, že sa zapoja aj iné strany, najmä tie nové. Nenašiel sa nikto, kto by nás podporil," hovorí. 

Dodáva, že ho mrzí to, že necíti od ostatných strán podporu. 

"Ľudia môžu hlasovať od tejto chvíle na stránke rozhodni.to. Počuli sme, že sa nejakí ľudia chystajú nabúrať túto stránku. Urobili sme všetky bezpečnostné opatrenia, aby sa to nestalo," vysvetlil Matovič s tým, že ľudia môžu hlasovať aj poštou.

Odmietnutie od opozície

​Matovič počas tohto týždňa ponúkol opozičným stranám, aby do hlasovania pridali vlastné otázky. Dočkal sa však len odmietavých odpovedí.

Miroslav Beblavý z koalície PS/Spolu mu odkázal, že ide o vydieranie a s nožom na krku sa koalície nebudujú.

Podobný tón zvolilo aj KDH. "To už načisto ideme rozvrátiť politický systém na Slovensku? Populizmom, neštandardom, antisystémom a extrémom?" reagovalo hnutie Alojza Hlinu. 

Šéf SaS Richard Sulík označil Matovičov krok za milú aktivitu. Hovorí však, že to nepovažuje za správny prístup a nesúhlasí s kladením kardinálnych podmienok vstupu do vlády.

​Vo verejnom hlasovaní sa bude OĽaNO pýtať ľudí, či súhlasia s opatreniami:

  • Zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov.
  • Odmena pre toho, kto usvedčí korupčníka.
  • Zavedenie bezplatného objednávania k lekárovi.
  • Zavedenie povinnosti vykonať operačné zákroky pri nádorových ochoreniach do 14 dní od indikácie operácie klinickým onkológom.
  • Poskytovanie tehotenského príspevku 200 eur budúcim mamičkám už od štvrtého mesiaca tehotenstva.
  • Zavedenie bezplatnej dopravy pre študentov, dôchodcov a ZŤP vo vlakoch, autobusoch a MHD.
  • Zavedenie povinnej škôlky od 3 rokov pre deti z rizikového/nepodnetného rodinného prostredia.
  • Povinnosť platenia faktúr podľa poradia.
  • Platnosť zmien v podnikateľských zákonoch vždy len od 1. januára.
  • Zavedenie 10-percentnej zľavy zo všetkých poplatkov štátu pre všetkých občanov, ktorí sa zúčastnili parlamentných volieb.
  • Zavedenie elektronického hlasovania vo voľbách.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
20. apríl 2024 10:24