StoryEditor

Martin Šmigura: Táto doba preverí kvalitu vzťahov s nájomcami

26.05.2020, 00:00
Martin Šmigura pôsobí vo WOOD & Company ako investičný riaditeľ skupiny realitných aktivít na Slovensku. Jeho hlavnou úlohou je strategické riadenie portfólia, vedenie bratislavského realitného tímu a koordinácia rozvoja slovenských aktív spadajúcich do portfólia fondov WOOD & Company. Zároveň je riaditeľom viacerých portfóliových spoločností v rámci skupiny.

Ako sa COVID-19 podpísal na každodennom živote vo vašich budovách?

Myslím, že v kancelárskych budovách aj mimo nášho portfólia sme vo všeobecnosti mohli sledovať rovnaký scenár hromadného prechodu na homeoffice. Inak tomu nebolo ani u nás. Vzhľadom na to, že nájomcovia našich budov sú prevažne z oblasti IT, telekomunikácií a zdieľaných či finančných služieb, nespôsobil im prechod do čisto online režimu výraznú ujmu. Inou kapitolou boli sprísnené hygienické a bezpečnostné opatrenia, ku ktorým sme v budovách pristúpili mimoriadne zodpovedne.

Zaznamenali ste zo strany nájomcov pokusy o renegociáciu podmienok?

V prípade administratívnych nájomcov sú to skôr ojedinelé prípady. Chápeme tieto pohnútky, no zároveň treba povedať, že naše budovy boli počas celej doby prístupné nájomcom bez obmedzení, s čím sú spojené významné náklady. Aj preto ku každej takejto požiadavke pristupujeme individuálne a hľadáme riešenie na prekonanie obdobia, ktoré pre niektorých nájomcov môže byť naozaj náročné. Zároveň pri negociáciach musíme mať na pamäti štatutárnu zodpovednosť tak voči bankám financujúcim naše nehnuteľnosti ako aj voči investorom. V tejto otázke hrá významnú rolu ešte jedna vec. Pokiaľ firma rieši vážny ekonomický problém, začína pri škrtaní najvyšších položiek. Tam sa nájomné väčšinou nenachádza. Preto nejaký významný „exit“ nájomcov ani neočakávame.

Vo vašich budovách je aj niekoľko retailových prevádzok. Tie to asi majú ťažšie...

Je fakt, že v tomto prípade časť z nich pocítila opatrenia priamo na svojich tržbách. Ide väčšinou o kantíny a malé prevádzky na prízemí našich budov. Tu spolu s nájomcami čakáme na opatrenia avizovanej pomoci maloobchodným prevádzam, na základe ktorých budeme postupovať ďalej.

Vizualizacia Lakeside Park 02 Vizualizacia Lakeside Park 02

Vizualizácia projektu Lakeside Park 02. Zdroj: WOOD & Company

Ako to vyzerá s platobnou disciplínou nájomcov?

Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne výrazné meškania, no na optimizmus je v tejto otázke ešte priskoro. Koronakríza sa určite dotkne aj platobnej disciplíny. Pokiaľ k tomu u niektorých nájomcov dôjde, budeme viesť diskusie a hľadať riešenia, ktoré by im situáciu uľahčili. Vždy sme si zakladali na korektných a dlhodobých vzťahoch bez ohľadu na to, aká suma svieti na faktúre za nájom. Táto doba preverí ich kvalitu.

Pred niekoľkými mesiacmi ste v spolupráci s Immocap Group zahájili výstavbu druhej fázy Lakeside Parku pri bratislavskej Kuchajde. Aká je situácia tam?

Kríza prišla presne v momente, kedy bol dokončený výkop základovej jamy a podľa harmonogramu malo dôjsť k realizácii pilotov a základovej dosky. No podobne ako iné rozbehnuté projekty aj my sme sa prakticky zo dňa na deň dostali do stavu keď nám nemal kto dodať materiál ani stavebných robotníkov. Preto sme práce pozastavili. Momentálne spolu s dodávateľmi hľadáme riešenia ako a kedy pokračovať ďalej.

Úvodný článok nájdete TU 

 (PR)

01 - Modified: 2020-05-25 16:45:16 - Feat.: 0 - Title: Nové nemusí byť najlepšie
01 - Modified: 2021-09-17 19:51:44 - Feat.: - Title: Spolumajiteľ WOOD & Company: Ísť na trh s prvým SPAC-om v strednej Európe si vyžaduje veľkú dávku odvahy 02 - Modified: 2021-05-21 08:48:08 - Feat.: - Title: Úrad povolil predaj bratislavského Auparku, cena transakcie je 450 miliónov eur 03 - Modified: 2021-04-28 19:03:36 - Feat.: - Title: Aupark mení majiteľa, kupuje ho WOOD & Company 04 - Modified: 2020-05-25 16:45:16 - Feat.: - Title: Nové nemusí byť najlepšie
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 07:41