StoryEditor

Podpora zdravého životného štýlu u detí je dôležitá: toto sú 3 oblasti, na ktoré sa oplatí zamerať

20.04.2023, 00:00

Málo pohybu, vystresovaní rodičia, elektronika a nezdravá strava. To sú faktory, ktoré podľa odborníkov prispievajú k tomu, že čoraz viac malých detí získava nesprávne návyky. Dodržiavať základné zásady pritom vôbec nemusí byť také náročné.

Dnešná doba zdravému životnému štýlu príliš nepraje, a to bez ohľadu na to, o akej vekovej kategórii je reč. Práve pri malých deťoch je ale veľmi dôležité, aby si osvojili aspoň niektoré návyky, ktoré im otvoria dvere k zdravému životnému štýlu. Treba pritom dodať, že tým najlepším spôsobom sú práve rodičia, ktorí by svojím deťom mali ísť príkladom. Zamerali sme sa na základné piliere zdravého životného štýlu detí a pridáme tipy, ako na nich začať stavať a dopriať tak deťom zdravšiu budúcnosť.

Vyvážená strava ako základ

Deti v predškolskom veku potrebujú zásadne menší kalorický príjem ako dospelí. Neznamená to však, že by ste teraz svojím ratolestiam mali úzkostlivo počítať kalórie, no určite by ste ich nemali ani prekrmovať. Pri zostavovaní jedálnička myslite na to, aby najväčší podiel mali kvalitné bielkoviny. Nevyhýbajte sa teda zelenine, strukovinám, jogurtom a ani chudému mäsu. Fast-food, príliš mastné a príliš solené jedlá určite nie sú správnou voľbou, avšak oplatí sa vedieť, že zdravšia alternatíva vždy existuje, a to aj vtedy, ak máte na prípravu málo času. Zdravšia detská strava s bio zložením v praktickom balení zasýti a môžete si ju vziať všade so sebou.

image
Elements.envato.com

Bez pravidelného pohybu to nepôjde

Pre deti je pravidelný pohyb veľmi dôležitý. V predškolskom veku však ešte s dieťaťom nevyberajte jeho športové zameranie, skôr sa venujte rôznym pohybovým aktivitám na čerstvom vzduchu. Ak sa dieťaťu von príliš nechce, zapojte trochu kreativity a vymýšľajte rôzne hry. A ak vám aj počasie práve hry vonku nedopraje, skúste rôzne kreatívne činnosti – vyrábajte sliz, oleje na praní, zdokonaľujte sa v kreslení.

Dieťa však určite k ničom nenúťte, pretože nátlak uňho skôr povedie k odporu. Dobrou stratégiou je pozitívna motivácia a najmä, ak sami pôjdete príkladom. Ak vás dieťa vidí pol dňa sedieť pred televízorom, zrejme mu nevysvetlíte, že to pre jeho zdravie nie je vôbec prospešné.

Hygiena hrou

Dodržiavanie hygienických návykov netreba brať na ľahkú váhu, to ale neznamená, že by ste si pri ich budovaní nemohli užiť trochu zábavy. Základnú hygienu je potrebné nacvičovať od útleho veku, čím sú deti staršie, tým viac ich môžete zapájať aj do iných činností v domácnosti, ako je zametanie, vysávanie či dokonca pranie. Krôčik po krôčiku ich tak budete učiť samostatnosti a čistote, napokon aj samotné pranie bielizne môžete zatraktívniť, ak použijete parfém na pranie a necháte deti objavovať jeho podmanivé vône.

Na záver sa oplatí zdôrazniť, že vedenie k zásadám zdravotného životného štýlu súvisí aj so zlepšovaním zručností a schopnosťou dosahovať ciele, ktoré sa pre vaše ratolesti stanú veľmi cennou devízou do budúcnosti. Tieto snahy sa teda určite oplatia!

image
Elements.envato.com

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 17:36