StoryEditor

Dlhodobý stres je poriadne škodlivý: zabojovať s ním môžete rôznymi spôsobmi

20.04.2023, 00:00

Stresové situácie zažil už zrejme každý a asi vás neprekvapí, že nie je stres ako stres. Kým s náhlym návalom stresu si možno dokážete poradiť, ten dlhodobý vám škodí zrejme aj bez toho, aby ste si to priamo uvedomovali. Pozrieme sa na zaujímavé techniky, ako bojovať s dlhodobým stresom.

Dlhodobý stres neradno podceňovať

V súčasnosti vôbec nepreháňame, ak uvedieme, že stres je všade okolo nás. Každý už vie, že stres škodí zdraviu, skracuje a celkovo zhoršuje život, a rovnako všetci vieme, že mieru stresu treba znižovať. Na druhej strane, stres nie je možné vnímať iba negatívne, ide totiž o prirodzenú súčasť života. Pomáha zlepšovať sa, dostať zo seba maximum a tiež prispôsobiť sa novým situáciám. Napríklad aj náhly stres, pri ktorom vám ide srdce vyskočiť z hrude má svoj význam a pozitívny prínos, nesmie sa však stať každodennou súčasťou vášho života.

Dlhodobý stres je o to zákernejší, že jeho následky v krátkodobom horizonte vôbec nemusíte pociťovať. Po malých dávkach, avšak dlhodobo vám však jeho pôsobenie škodí. Zdroje tohto stresu môžu byť rôzne, od prílišnej pracovnej záťaže, cez dlhodobé partnerské problémy až po zdravotné ťažkosti neznámeho pôvodu. Hoci univerzálny recept, ako zatočiť s dlhodobým stresom neexistuje, vybrali sme tipy, ako svoju situáciu môžete systematicky začať zlepšovať.

Posilnite svoju sebadôveru

Patríte medzi ľudí, ktorí sa príliš zamýšľajú nad tým, ako pôsobia na ostatných? Množstvo stresu môže vyplynúť aj z nízkej sebadôvery. Ak máte pocit, že svoj potenciál nevyužívate naplno, problémom môže byť práve vaša nízka sebadôvera, ktorá sa stáva zdrojom dlhodobého stresu a prežívania opakovaných stresových situácií. Riešením pritom môže byť zlepšovanie vašich slabých stránok, sebadôveru vám dokonca môže prinavrátiť aj bielenie zubov, či absolvovanie rôznych kurzov. Nebojte sa chopiť príležitosti.

image
Elements.envato.com

Nájdite spôsob ako relaxovať

Jedným zo spôsobov, ako si poradiť s dlhodobým stresom, je nájsť vhodný spôsob relaxácie. Ľahko sa to povie, no ťažšie zrealizuje, no každý človek si musí nájsť činnosť, pri ktorej jednoducho „vypne“. Pokúste sa nájsť si finančne nenáročný koníček, pri ktorom sa buď niečo nové naučíte, alebo spoznáte nových ľudí. Skúste v sebe objaviť vášeň pre niečo, čo ste možno kedysi dávno zatlačili do úzadia na ceste za svojim vzdelaním či kariérou. Tipov, ako v sebe znovuobjaviť vášeň pre niečo je množstvo. Ak máte napríklad vášeň pre hudbu, skúste si postupne vybudovať posluchovú miestnosť s technikou Jadis a vytvorte si jedinečnú oázu pokoja.

Zamerajte sa na svoje telo

V zdravom tele, zdravý duch nie je iba prázdnou frázou. Prirodzenou obranou proti dlhodobému stresu je aj dobrá fyzická kondícia. Doprajte si preto v zdravej miere aj fyzickú námahu, ktorá vám pomôže „vyvetrať si hlavu“. V tomto smere môžete opäť absolvovať rôzne aktivity, či už niekde vo fitku alebo na horách spolu s Hydro Flask, ktoré sa vám postarajú o bezstarostné prenášanie jedla a pitia v tých najnáročnejších podmienkach.

image
Elements.envato.com

elements.envato.com

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 13:08