StoryEditor

Zníženú výkonnosť pri športovaní môže spôsobiť nedostatok železa! Ako ho doplniť?

18.06.2024, 00:00

Pohyb, cvičenie či šport by mali byť neoddeliteľnou súčasťou života každého človeka, keďže majú pozitívny vplyv na zdravie orgánov, imunitu, metabolizmus aj duševné zdravie. Avšak každý športovec, či už vrcholový alebo rekreačný, sa už stretol so znížením výkonnosti či únavou. Príčinou môže byť aj nedostatok železa, ktoré pomáha transportovať kyslík v organizme a je nenahraditeľnou mikroživinou.

Hemoglobín bez železa je ako bicykel bez kolesa

Poďme sa hneď pozrieť na podstatu veci. Pracujúci sval potrebuje kyslík, aby dokázal vyprodukovať energiu. Transport kyslíka do svalu zabezpečujú červené krvinky, ktorých je v našom tele neúrekom (v každom litri krvi 4,5 – 6,5 bilióna). O dôležitosti ich funkcie svedčí, že tvoria 90% všetkých buniek nášho tela. Sú napumpované hemoglobínom (červené farbivo), ktorého neoddeliteľnou a nevyhnutnou súčasťou je aj železo. Bez železa je hemoglobín ako bicykel bez kolesa, jednoducho ho neposkladáte tak, aby fungoval. Železo tak prispieva k správnej tvorbe hemoglobínu, červených krviniek, a teda k správnemu prenosu kyslíka v tele. Pri nedostatku železa, a teda aj hemoglobínu, je červených krviniek málo alebo sú  malé a nevýkonné. Jednoducho povedané, v takomto prípade nepodávame ani výkony, lebo našim orgánom nemá čo prinášať kyslík.

Najviac kyslíka z uvoľneného pre tkanivá spotrebuje mozog a srdce

Najväčšími spotrebiteľmi  kyslíka z toho, čo sa z hemoglobínu uvoľní v tkanivách, sú srdce a mozog. V srdci sa ho uvoľní až 55 % a v mozgu 35-40 %. Nároky na zásobovanie srdca kyslíkom sa významne zvyšujú práve pri aktívnom pohybe, nakoľko sa zvyšuje aj práca srdca. Športujúci človek však veľa kyslíka spotrebuje nielen v srdcovom svale a kostrových svaloch, ale aj v mozgu, keďže pri športe premýšľa, rozhoduje sa a podobne.

Straty železa

Železo sa fyziologicky z tela vylučuje odlupovaním buniek tenkého čreva enterocytov, močom a potením. Keďže sa pri fyzickej aktivite organizmus viac zahrieva a následne sa potením ochladzuje, majú športovci aj vyššie straty železa, ktoré musia dostatočne vykompenzovať.

Nebudem športovať, nevyčerpám zásoby

Po prečítaní uvedených informácií by sa mohlo zdať, že športovaním o vzácne zásoby železa, hemoglobínu a kyslíka prichádzame. Krátkozrakosť tohto vyjadrenia je mnohým jasná, ale pre ostatných to s radosťou objasníme. Pravidelný pohyb, cvičenie a šport by mali byť neoddeliteľnou súčasťou života každého človeka. Nielenže má pozitívny vplyv na takmer každú oblasť nášho života a každú časť nášho organizmu bez ohľadu na vek, ale pohyb je človeku úplne prirodzený. Spomeňme len v krátkosti pozitívny vplyv na zdravie srdca, pľúc, krvného obehu, podporu kvalitného spánku, silnú imunitu a zlepšenie metabolizmu. Okrem fyzickej stránky priaznivo vplýva aj na naše duševné zdravie, keďže znižuje stres a tým aj riziko vzniku depresií.

Nenechajte železo čakať v rade

Športovci, a nielen tí vrcholoví, často dopĺňajú straty minerálov a vitamínov rôznymi iontovými nápojmi, aby zabezpečili v tele rovnováhu. Práve tu ale môže nastať pri vstrebávaní potrebného množstva železa problém. Všetky dvojmocné kovy, ako sú magnézium (horčík), vápnik, zinok a aj dvojmocné železo, sa vstrebávajú v tenkom čreve cez ten istý transportér divalentných kovov, čo vyvoláva pretlak na to, ktorý  z nich sa transportuje ako prvý. Železo musí čakať v rade, aby sa dostalo do črevnej bunky a odtiaľ do krvného obehu. Riešením je dopĺňať železo pomocou hémového železa, ktoré využíva na transport z čreva do krvi svoju vlastnú cestu hémovým nosičovým proteínom.

Kde hľadať hémové železo?

V strave nájdete hémové železo najmä v červenom mäse a pečienke. Ak chcete podávať maximálne športové výkony, naservírujte si hovädzie, jahňacie či bravčové alebo kuracie mäso či tuniaka. Železo zo stravy živočíšneho pôvodu vie telo rýchlejšie a lepšie vstrebať, preto má vyššiu biologickú hodnotu. Hémové železo naviac pomáha vstrebávať sa aj tomu nehémovému, ktoré sa nachádza najmä v rastlinnej strave. Tomuto synergickému efektu hovoríme meat faktor a práve preto je vhodné kombinovať rastlinnú potravu so živočíšnou.

Ak strava na doplnenie železa nestačí

Už vieme, že dostatočné zásoby kyslíka, a teda aj železa sú pre maximálny športový výkon kľúčové. Bez železa to jednoducho nejde. Pri jeho nedostatku  sa od nás vysnívaný výkon vzďaľuje míľovými krokmi, čo nás v konečnom dôsledku môže od športovania celkom odradiť. Špecifickou skupinou sú ale ženy so silnou menštruáciou, ktoré zásoby železa strácajú vo veľkom množstve na pravidelnej báze. Ako von z tohto začarovaného kruhu? Ak nedokážeme zjesť toľko stravy a najmä v správnom pomere, aby sme telo zásobili dostatočným množstvom železa, vtedy je dobré siahnuť po účinnom výživovom doplnku s obsahom už spomínaného hémového železa, ktorý hladinu doplní rýchlo a bez tráviacich ťažkostí. Keďže organizmus sa už pri športovom výkone namáha, je dôležité, aby produkt, ktorý si zvolíme na doplnenie železa, nezaťažoval trávenie, nespôsoboval kŕče, zápchy či hnačky. Obľúbený Globifer forte, ktorý bol vyvinutý švédskymi hematológmi, obsahuje kombináciu hémového a nehémového železa tak, aby sa železo z tablety významne lepšie vstrebávalo a postačilo užívať aj nízke denné dávky. Využíva totiž synergický efekt tejto kombinácie. Hladinu železa doplníte za kratší čas a bez zápchy, kŕčov. Železo prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy a zároveň aj k správnemu fungovaniu imunitného systému. Ak stále pochybujete o účinkoch výživového doplnku Globifer forte, prečítajte si aj názory odborníka alebo skúsenosti iných užívateľov na www.globifer.sk.

image
Gedeon Richter Slovakia
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. jún 2024 00:02