StoryEditor

MojaLekáreň.sk: Zdravotné prínosy bezlepkovej stravy

20.09.2024, 00:00

Hoci sa stále vedú diskusie o prínosoch bezlepkovej stravy pre zdravých ľudí, mnohí z nich si pochvaľujú pozitívne zmeny. MojaLekáreň.sk vám povie hlavné dôvody, prečo by ste mohli zvážiť zaradenie bezlepkových potravín do svojho jedálnička, aj keď netrpíte celiakiou.

Lepok sám o sebe zdravým ľuďom neškodí, ale mnohí napriek tomu zaznamenali, že po prechode na bezlepkovú stravu sa ich trávenie zlepšilo. Lekárnik Mgr. Ondrej Pleskot z online poradne MojaLekáreň.sk: „Medzi najčastejšie prínosy bezlepkovej diéty patrí lepšie trávenie, zníženie dlhodobej únavy, viac energie a zlepšenie kožných problémov. Hoci je potrebný ďalší výskum, mnoho ľudí potvrdzuje, že sa po zmene cíti lepšie a energickejšie.“ 

Bezlepkové potraviny prispievajú k zdraviu čriev a stabilizácii hladiny cukru v krvi 

Niektoré bezlepkové potraviny, ako je napríklad quinoa, alebo pohánka, obsahujú prebiotiká - zložky potravy podporujúce rast prospešných baktérií v črevách, čo môže prispieť k lepšiemu tráveniu a celkovému zdraviu čriev. Veľa bezlepkových obilnín, ako je napríklad hnedá ryža, alebo amarant, má nižší glykemický index ako bežná pšenica, a práve to môže pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a zlepšiť kontrolu nad chuťami. 

Pestrá a nutrične bohatá strava 

Pri prechode na bezlepkovú stravu je dôležité zaistiť, že vaše telo dostáva všetky potrebné živiny. Mgr. Pleskot k tomu dodáva: „Aj bezlepkové potraviny sú nutrične bohaté, viď napríklad quinoa, pšeno, amarant a ďalšie. Rizikom ale je skĺznutie k stereotypu k jednotvárnej strave.“ Z toho vyplýva, že kľúčom k úspešnej bezlepkovej diéte je pestrosť. Zaraďte do svojho jedálnička rôzne bezlepkové potraviny, aby ste predišli monotónnosti a zaistili si dostatok živín.

Ako začať s bezlepkovou stravou?

Pokiaľ uvažujete o tom, že by ste bezlepkové potraviny začlenili do jedálnička, je dôležité mať na pamäti, že to si vyžaduje vôľu. „Dôležitá je pevná vôľa, nezaspať na jednom bode, inak začne byť tento režim fádny,“ upozorňuje farmaceut Pleskot. Pre začiatok môžete zaradiť do svojho jedálnička potraviny ako quinoa, hnedá ryža, amarant, pohánka, alebo proso. Tieto potraviny sú bohaté na dôležité živiny, ktoré vaše telo potrebuje. „Quinoa je kompletný zdroj bielkovín, bohatý na vlákninu, železo, horčík,“ uvádza Pleskot. Podobne odporúča aj ďalšie potraviny ako teff, sorghum (čírok), kukuričná múku, alebo strukoviny.

Výber bezlepkových potravín podľa lekárnika Mgr. Ondreja Pleskota

  •  Quinoa - kompletný zdroj bielkovín, bohatá na vlákninu, železo, horčík
  •  Hnedá ryža - vysoký obsah vlákniny, vitamínov B, mangánu a selénu
  •  Amarant - bohatý na bielkoviny, vlákninu, železo, horčík a fosfor
  •  Pohánka - vysoký obsah vlákniny, horčíka, medi a rutínu
  •  Proso - bohaté na horčík, fosfor, meď a antioxidanty
  •  Teff - vysoký obsah bielkovín, vlákniny, železa a vápnika
  •  Sorghum (čírok) - bohatý na bielkoviny, vlákninu, železo a draslík
  •  Kukurica a kukuričná múka - dobrý zdroj vlákniny, vitamínov B a antioxidantov
  •  Strukoviny (šošovica, fazuľa, cícer) - vysoký obsah bielkovín, vlákniny, železa a folátu
  •  Ovocie a zelenina - bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu
  •  Orechy a semená (chia, ľanové, slnečnicové) - vysoký obsah zdravých tukov, bielkovín, vlákniny a minerálov
image
MojaLekáreň.sk

O MojaLekáreň.sk: MojaLekáreň je lekáreň na slovenskom internete, s 25 ročnou skúsenosťou v lekárenskom poradenstve, vďaka českej sestre Lékárna.cz. V oblasti starostlivosti o zdravie poradíme, nech ste kdekoľvek a v akejkoľvek situácii, aby ste sa cítili dobre. Máme bohatú ponuku produktov pre zdravie a krásu celej rodiny, vrátane domácich miláčikov. Každá objednávka je pre nás príležitosťou vylepšovať našu ponuku a služby. „Na konci všetkých našich aktivít vždy musí byť šťastný klient, či už ním je pacient, zákazník alebo zamestnanec,“ zdôrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladateľ a majiteľ spoločnosti Pears Health Cyber, ktorá MojaLekáreň.sk prevádzkuje.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. september 2024 00:03