StoryEditor

MojaLekáreň.sk: Objavte tajomstvo správneho výberu proteínov pre zdravší životný štýl

15.10.2024, 00:00

Keď zájdete do obchodu, nemôžete prehliadnuť veľký nápis „Proteín“ na mnohých produktoch. Jogurty, tyčinky, kaše, pečivo – všetky sa tvária, že bez nich nemôžete byť. Poradíme vám, ako spoznať, ktoré sú naozaj prospešné, a na čo si dať pozor, aby ste to s proteínmi neprehnali.

Proteíny sú základnou stavebnou jednotkou nášho tela. Nejde len o svaly, ale podieľajú sa na raste a regenerácii buniek, tvorbe hormónov, enzýmov a tiež podporujú imunitný systém.

„Proteíny majú v tele stavebnú, enzymatickú, hormonálnu, imunitnú, skladovaciu, transportnú či energetickú funkciu. Bez nich by naše telo nemohlo správne fungovať,“ vysvetľuje Mgr. Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk. Denná dávka bielkovín by sa mala pohybovať okolo 0,8–1 g na kilogram telesnej hmotnosti, pre športovcov aj viac. Teda pre 70 kg človeka je to približne 56–70 g denne. Pozor, bielkoviny nenájdete len v mäse, rybách, vajciach a mliečnych výrobkoch, ale aj v rastlinných potravinách ako sú strukoviny, tofu, orechy a semienka.

Sú všetky „proteínové“ potraviny skutočne zdravé?

Nie každý produkt označený ako „proteínový“ je automaticky zdravý. Mnohé obsahujú veľké množstvo cukrov a umelých prísad. To platí najmä pre rôzne proteínové tyčinky alebo sladké jogurty. Pri výbere je dôležité nielen sledovať obsah bielkovín, ale aj to, z čoho pochádzajú a čo ďalšie produkt obsahuje. Kvalitné proteíny nájdete napríklad v čistom tvarohu, syroch alebo prírodných strukovinách.

Koľko proteínu je už príliš

Hoci je príjem bielkovín dôležitý, prehnané množstvo môže zaťažovať obličky a pečeň, najmä ak nejde o kvalitné zdroje. „Je dôležité mať vyváženú a pestrú stravu, ktorá zahŕňa bielkoviny z prirodzených zdrojov. Tie totiž okrem samotných bielkovín prinášajú aj ďalšie výživné látky, ktoré sú nevyhnutné pre celkové zdravie,“ dopĺňa Mgr. Horáková. Pre väčšinu ľudí je dôležité skôr zabezpečiť si dostatok bielkovín z pestrej stravy, než zvyšovať ich príjem prostredníctvom doplnkov.

Proteínové doplnky – ako ich vyberať

Na trhu je dnes nespočetné množstvo proteínových doplnkov – srvátkové, kazeínové, rastlinné alebo kolagénové. Každý typ má svoje špecifiká. Srvátkový proteín je ideálny po tréningu, kazeínový sa hodí pred spaním, pretože sa vstrebáva pomaly. Rastlinné proteíny sú skvelé pre vegánov, zatiaľ čo kolagén podporuje zdravie kĺbov a spojivových tkanív. Výber by mal zodpovedať vašim potrebám a životnému štýlu.

Proteíny sú základ, ale všetko s mierou

Produkty s obsahom proteínov sú dnes všade, ale nie všetky sú nevyhnutné a prospešné. Snažte sa zamerať na prirodzené zdroje bielkovín vo svojej strave a vyhnite sa tým produktom, ktoré sľubujú zázračné výsledky, ale obsahujú príliš veľa zbytočných zložiek.

image
MojaLekáreň.sk

O MojaLekáreň.sk: MojaLekáreň je lekáreň na slovenskom internete, s 25 ročnou skúsenosťou v lekárenskom poradenstve, vďaka českej sestre Lékárna.cz. V oblasti starostlivosti o zdravie poradíme, nech ste kdekoľvek a v akejkoľvek situácii, aby ste sa cítili dobre. Máme bohatú ponuku produktov pre zdravie a krásu celej rodiny, vrátane domácich miláčikov. Každá objednávka je pre nás príležitosťou vylepšovať našu ponuku a služby. „Na konci všetkých našich aktivít vždy musí byť šťastný klient, či už ním je pacient, zákazník alebo zamestnanec,“ zdôrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladateľ a majiteľ spoločnosti Pears Health Cyber, ktorá MojaLekáreň.sk prevádzkuje.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. október 2024 00:04