StoryEditor

Spôsob zvládnutia fajčenia svedčí aj o kultúre firmy

07.09.2006, 00:00
Postavenie fajčiarov vo firmách býva väčšinou veľmi dobrým indikátorom typu firemnej kultúry.
Aj na Slovensku je to už veľmi bežným koloritom. Pred vchodom do administratívnej budovy firmy alebo úradu, či je leto či zima, postáva pri popolníku hlúčik ľudí a poťahuje z cigarety. Prečo? Slovenská legislatíva zakazuje fajčiť na všetkých pracoviskách. Je len na zamestnávateľovi, či pre fajčiarov vyhradí špeciálnu miestnosť alebo ich nepriamo pošle oddávať sa tomuto zlozvyku mimo svojich budov.

Rozšírené obchádzanie zákona
Podľa vedúceho Centra kontroly tabaku na Úrade verejného zdravotníctva SR Róberta Ochabu dodržiavanie legislatívy na ochranu nefajčiarov závisí od prístupu konkrétneho zamestnávateľa, od úrovne jeho právneho vedomia ako takého. "Niektoré firmy vydávajú napríklad za priestor na fajčenie spoločné chodby, čo nie je prijateľné," dopĺňa. Na druhej strane sa vždy nájdu ľudia, ktorí tento zlozvyk tolerujú a nejedenkrát ho tým priamo podporujú.
Podľa výkonného riaditeľa občianskeho združenia Stop fajčeniu Petra Šťastného zákaz fajčenia na pracoviskách sa na Slovensku ešte stále veľmi malo rešpektuje, často sa nedodržiava, obchádza.
"Na druhej strane, už aj k nám začínajú prenikať trendy zavádzať "nefajčiarske pracoviská". Tieto iniciatívy pochádzajú pôvodne z USA a Kanady. Európska únia ich svojou legislatívou v poslednom čase veľmi razantne podporuje. Veľmi nekompromisné stanovisko uplatňuje únia hlavne v oblasti fajčenia na verejných priestranstvách, v reštauráciách, baroch, kaviarňach," dopĺňa Šťastný.

Indikátor štýlu riadenia
Postavenie fajčiarov a postoj voči nim vo firmách býva podľa riaditeľa poradenskej spoločnosti Armstrong Competence Consulting Petra Obdržálka väčšinou veľmi dobrým indikátorom typu firemnej kultúry - teda aj uplatňovaného štýlu riadenia. Manažéri formujú kultúru spoločnosti, ich príklad a prístup rozhoduje. Dôležité sú nielen nariadenia, ale aj vžité pravidlá správania, zavedené hodnoty.

Zákaz len po dvere generálneho riaditeľa
"Poznám nejednu spoločnosť, kde platia "tvrdé regulácie ohľadne fajčenia" ale len po dvere generálneho riaditeľa. Nuž a ďalej už je "boj o dodržiavanie pravidiel" len vecou "sily skupiny nefajčiarov a fajčiarov na každom jednom úseku", hovorí.
Ako dodáva, fajčenie vstupuje viac do neformálnych ako formálnych vzťahov na pracovisku. Väčšinou sa prejaví ako spúšťač problémov, ktoré majú iný, hlbší charakter.
Otázka, či niekto fajčí alebo nie, sa na Slovensku pri prijímaní do zamestnania nerieši. Firmy ani agentúry sa na to pri pohovoroch nepýtajú," tvrdí Mariana Turanová z personálnej spoločnosti Target SK. Potvrdzuje to aj anketa HN medzi slovenskými firmami.
Počas svojej sedemročnej praxe sa Turanová stretla s požiadavkou nájsť nefajčiara len raz, a to v tomto roku. Išlo o pozíciu vedúceho pracovníka pre zahraničného výrobcu. Podľa Obdržálka môže fakt, že človek nefajčí, snáď zavážiť pri výbere ľudí v menších firmách, ktoré majú "nefajčiarske vedenie".
"To, že sa človek rozhodne dobrovoľne si ničiť zdravie, je jeho osobná vec. Z pohľadu zamestnávateľa je to skôr o tom, aby vylúčil možnosť rôznych fajčiarskych prestávok, a tak zabezpečil spravodlivé dodržiavanie pracovného času pre všetkých zamestnancov," uzavrela Turanová.
01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spor o smerovanie politiky Fedu 02 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 03 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyšlo v Zbierke zákonov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:27