Všetky údaje v štúdii boli založené na údajoch, ktoré ľudia sami nahlásili. Jedným z vysvetlení rozdielu medzi pohlaviami teda môže byť, že ženy častejšie hlásia vedľajšie účinky ako muži, aj keď majú rovnaké príznaky. Či je to tak alebo nie, sa uvidí a bude si to vyžadovať ďalšie štúdium.Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Takto si môžete zveľadiť majetok

29.10.2021, 10:00
Pri rekonštrukcii, novej stavbe, hĺbení studní či pri kúpe a prenájme nehnuteľností si treba dávať pozor na zákonom presne stanovené pravidlá. Odborníci upozorňujú, na čo si pri jednotlivých úkonoch dať pozor, aby ste neprerobili.

1. Rekonštrukcia

Kedy je potrebné vybaviť stavebné povolenie pri rekonštrukciách?

Stavebné povolenie je potrebné pri prístavbách nad 25 štvorcových metrov. Taktiež pri rekonštrukciách či prestavbách, pri ktorých sa výrazne mení vzhľad budovy alebo spôsob, akým sa bude využívať. Ak teda chcete prestavať byt na kancelárie, budete potrebovať povolenie od stavebného úradu. Povolenie musíte mať, ak zasahujete do nosných stien stavby a môže to ovplyvniť statiku stavby. Taktiež ak meníte dispozičné riešenie a výmeru jednotlivých izieb.

2. Benefity rekonštrukcie

Akú výhody má rekonštrukcia oproti novej stavbe?

Pri rekonštrukcii domu alebo bytu je často motiváciou zlepšenie komfortu bývania či zlepšenie energetickej triedy domu. Mnohým však napadne dom rovno zbúrať a postaviť ho nanovo, pretože cena rekonštrukcie sa môže vyšplhať do závratných výšin. Je lepšie starý dom zbúrať a postaviť na pozemku nový, alebo ho zrekonštruovať? Univerzálna odpoveď neexistuje, pretože ako to býva, každá minca má dve strany. Záleží len na vašich preferenciách. Za hlavnú výhodu rekonštrukcie domu sa považuje fakt, že je zasadený v zabehnutom priestore. Nemáte problém s infraštruktúrou či dopravnou dostupnosťou, občianska vybavenosť je za rohom a tiež je často napojený na inžinierske siete. Dôležitým aspektom je aj zdražovanie pozemkov a možnosť bývať v lukratívnej časti mesta alebo obce.

3. Výška poplatkov

Aké poplatky sú spojené so stavebným povolením?

Samotné povolenie dostanete od miestneho stavebného úradu tej obce, v ktorej katastrálnom území stavbu alebo rekonštrukciu realizujete. Je potrebné podať vyplnenú žiadosť a počkať. Úrad od vás môže požadovať rôzne prílohy a, samozrejme, poplatok. Cena za stavebné povolenie pri rekonštrukcii domu alebo bytu je 23 eur. Najčastejšie musíte priložiť aj statický posudok. Od autorizovaného statika je podľa náročnosti práce spoplatnený sumou od 20 do 250 eur.

4. Pozor na sankcie

Aké pokuty hrozia pri stavbách bez povolenia?

Odstupňované sú podľa druhu zá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 04 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 05 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:54