StoryEditor

Ako pripraviť zmluvu na pôdu, ktorá prejde katastrom

13.04.2021, 14:25
Do kúpnej zmluvy na pozemok musíte dať údaje, ktoré zodpovedajú tým z evidencie katastra. Ktoré časti dokumentu sú najdôležitejšie, približuje Andrej Lalinský z advokátskej kancelárie Lalinsky advokat.

Do kúpnej zmluvy na pozemok musíte dať údaje, ktoré zodpovedajú tým z evidencie katastra. Ktoré časti dokumentu sú najdôležitejšie, približuje Andrej Lalinský z advokátskej kancelárie Lalinsky advokat.

Čo v dokumente nesmie chýbať

Označenie zmluvy
Treba uviesť, či sa uzatvára podľa Občianskeho zákonníka alebo Obchodného zákonníka.

Označenie zmluvných strán
Ide o označenie – predávajúci a kupujúci, pričom v prípade právnickej osoby sa uvádza obchodné meno, sídlo, identifikačné číslo organizácie (IČO).

Predmet kúpy
Predmet kúpy spolu s kúpnou cenou predstavujú podstatné zložky kúpnej zmluvy, na ktorých sa zmluvné strany musia dohodnúť, ak sa má kúpna zmluva uzavrieť.
Predmetom kúpy môžu byť všetky veci, ktoré sú vecami v právnom zmysle, pokiaľ nie sú vylúčené osobitným zákonom. Môže ísť o hnuteľné, ale aj nehnuteľné veci. Predmetom kúpy nemusí byť len celá vec, ale aj jednotlivý spoluvlastnícky podiel na veci. Preto je v prípade predávajúceho potrebné uviesť, v akom rozsahu vec vlastní, či je výlučným vlastníkom, podielovým spoluvlastníkom v podiele (napríklad 1/2), alebo je bezpodielovým spoluvlastníkom. Ak ide o pozemok, ako je to v našom prípade, taktiež sa musí uviesť parcelové číslo s vyznačením registra parciel, v ktorom je parcela evidovaná, druh pozemku a výmera pozemku. Potrebné informácie dostanete na okresnom úrade, katastrálnom odbore – príslušný je podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza, alebo ich nájdete na bezplatnom portáli www.katasterportal.sk – register vedie Úrad geodézie, kartografie a katastra.

Predmet zmluvy
Podstatou kúpnej zmluvy je, že sa predávajúci zaväzuje odovzdať kupujúcemu predmet kúpy (vec) do vlastníctva (výlučné/podielové/bezpodielové) a kupujúci sa zaväzuje prevziať predmet kúpy a zaplatiť predávajúcemu kúpnu cenu. Zmyslom kúpnej zmluvy je teda prevod vlastníckeho práva k predmetnej veci z predávajúceho na kupujúceho. Predpokladá sa, že predávajúci je vlastníkom predmetnej veci. V prípade, ak by ním predávajúci nebol, kupujúci by z ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 03 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 04 - Modified: 2023-12-26 14:36:43 - Feat.: - Title: Pri prevode pozemku musíte byť obozretní. Ako na to? Pre HN radí odborník 05 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:53