StoryEditor

Pri kúpe bytu si skontrolujte, či nie je zaťažený právom dožitia

25.05.2021, 13:14
Najnovšie služby katastra nehnuteľností umožňujú každému majiteľovi bezplatne sledovať zmeny na svojich nehnuteľnostiach. Stačí k tomu len občiansky preukaz s čipom. Odborníci radia, ako postupovať v jednotlivých situáciách.

Odpovedá Mojmír Plavec, tajomník Realitnej únie SR

1. Informácie na liste vlastníctva

Ako sa dá najrýchlejšie overiť právny stav nehnuteľnosti?

Z aktuálneho výpisu listu vlastníctva. Ten vám vydajú na okresnom úrade, katastrálnom odbore príslušnom podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza, alebo na pošte. Elektronickú verziu listu vlastníctva a katastrálnej mapy je možné získať na stránke ZBGIS.sk alebo na katasterportal.sk. Informácie na liste vlastníctva však nemusia byť vždy pravdivé. Netreba však zabúdať na zásadu, že informácie na liste vlastníctva sa síce považujú za pravdivé, ale len do okamihu, kým sa nepreukáže opak. Opak sa môže preukázať napríklad v súdnom alebo správnom konaní.

2. Tri časti listu vlastníctva

Aké údaje potrebné bežným užívateľom sa dajú vyčítať napríklad z katastrálnej mapy alebo z listu vlastníctva?

List vlastníctva obsahuje číslo listu vlastníctva, názov okresu, názov obce a názov katastrálneho územia. Skladá sa z časti „A – majetková podstata“, ktorá obsahuje všetky nehnuteľnosti, ktoré sú predmetom práv k nehnuteľnostiam (majetkové teleso), a údaje o nich, a to výmeru, druh pozemku, kód spôsobu využívania pozemku, príslušnosť k zastavanému územiu obce a iné údaje obsahujúce bližšie vysvetlenia časti A. Z časti „B – vlastník alebo iná oprávnená osoba“, ktorá obsahuje meno, priezvisko, rodné priezvisko alebo názov vlastníka nehnuteľnosti, alebo inej oprávnenej osoby, dátum narodenia, rodné číslo alebo identifikačné číslo organizácie, spoluvlastnícky podiel, titul nadobudnutia podľa verejnej listiny alebo inej listiny, miesto trvalého pobytu alebo sídlo, iné údaje obsahujúce bližšie vysvetlenia časti B, byty a nebytové priestory, nájomné práva k pozemkom, poznámky o skutočnostiach súvisiacich s nehnuteľnosťami alebo s právami k nehnuteľnostiam. A napokon z časti „C – ťarcha“, ktorá obsahuje vecné bremeno (obsah vecného bremena, označenie oprávneného z vecného bremena vrátane zápisu vecného bremena v liste vlastníctva oprávneného), záložné práva (označenie záložného veriteľa), predkupné práva, ak majú mať účinky vecných práv (označenie oprávneného z predkupného práva), iné práva, ak boli dohodnuté ako vecné práva, a iné údaje obsahujúce bližšie vysvetlenia časti C (v časti C sa výška dlhu neuvádza).

3. Pohyby na nehnuteľnosti

Vlastníci už môžu cez internet sledovať p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 04 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:56