StoryEditor

Daňový bonus bakalárom nevezmú

24.08.2011, 00:00
Keď študent popri škole pracuje alebo podniká, jeho rodičia o daňový bonus neprídu.

Zamestnaní rodičia študenta strednej alebo vysokej školy musia svojmu zamestnávateľovi v septembri zdokladovať, že ich dieťa ďalej študuje. Robia to kvôli nároku na daňový bonus. Ak by zamestnávateľovi potvrdenie nedodali, o bonus prídu.

Rodič, ktorému nerobí ročné zúčtovanie zamestnávateľ, ale sám podáva daňové priznanie, dokladuje štúdium svojho dieťaťa až pri podávaní priznania v marci.

„Ak sa študent sústavne pripravuje na budúce povolanie na dennom štúdiu vysokej školy a býva v jednej domácnosti s rodičmi, potom stačí potvrdenie zo školy, že je študentom denného štúdia,“ hovorí daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková.

Aj cez prázdniny
Daňový bonus sa odráta z daní rodičovi, ktorý živí nezaopatrené dieťa. Za takéto sa považuje aj študent denného štúdia najviac do 25 rokov. Ak dosiahne vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, teda napríklad magisterský alebo inžiniersky titul pred dovŕšením 25. roku, rodičia strácajú nárok na daňový bonus hneď po štátniciach.

Aktuálna výška daňového bonusu je 20,51 eura mesačne. V tlačive daňového priznania sa bonus uplatňuje po jednotlivých mesiacoch, teda napríklad ak sa vám dieťa narodilo vo novembri, uplatníte si ho len za dva mesiace. Nárok na daňový bonus za študenta má rodič aj počas letných prázdnin. Podľa Gabriely Dianovej z Daňového riaditeľstva si rodičia môžu uplatniť daňový bonus na svoje dieťa aj vtedy, keď práve ukončilo bakalárske štúdium a v septembri pokračuje na magisterskom alebo inžinierskom. Hoci v tomto období formálne nie je študentom, nárok rodičov na daňový bonus to neohrozí.

Dieťa pracuje? Nič to
Rodičia si môžu uplatniť daňový bonus aj na študenta, ktorý už popri škole pracuje. Hoci má študent vlastný príjem, ak študuje denne a má menej ako 25 rokov, stále je považovaný za nezaopatrené dieťa. Rovnako je to so študentom – podnikateľom. „Ak dieťa podniká počas sústavnej prípravy na povolanie, a teda študuje na vysokej škole, neovplyvní to na nárok na bonus. Pri splnení zákonom taxatívne ustanovených podmienok rodičia nestrácajú nárok na daňový bonus a ani na rodinné prídavky, môžu si ho v plnej miere uplatniť,“ tvrdí daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková.

Prerušenie a doktorandi
Ak študent svoje štúdium preruší, jeho rodičia stratia nárok na daňový bonus a musia to oznámiť svojmu zamestnávateľovi. „Ak dôjde v priebehu zdaňovacieho obdobia k zmene podmienok rozhodujúcich na priznanie daňového bonusu, napríklad k prerušeniu štúdia, zamestnanec je povinný oznámiť tieto skutočnosti písomne, napríklad zmenou vo vyhlásení zamestnávateľovi, u ktorého si daňový bonus uplatňuje, najneskôr posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala,“ vysvetľuje Gabriela Dianová.

Ani rodičia doktorandov nemajú nárok na daňový bonus. „Doktorandské štúdium je vysokoškolské štúdium tretieho stupňa a nepovažuje sa za sústavnú prípravu na povolanie,“ hovorí Dagmar Bednáriková. Doktorandi v dennej forme dostávajú štipendium, ktoré je oslobodené od daní.
O bonus prídu aj rodičia študenta, ktorý presiahne 25 rokov, a tiež rodičia študenta, ktorý síce študuje denne a má menej ako 25 rokov, no už študuje druhú školu. Kto totiž už raz dosiahol vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, teda magisterský alebo inžiniersky titul, prestal byť nezaopatreným dieťaťom. Ak teda napríklad študent ukončil jednu školu a začal chodiť denne na ďalšiu, jeho rodičia si už daňový bonus neuplatnia, hoci má menej ako 25 rokov.

Nárok na daňový bonus má rodič, ktorý mal počas roka príjem aspoň vo výške šesťnásobku minimálnej mzdy, teda minimálne 1 902 eur. SZČO musí vykázať čiastkový základ dane, teda nesmie skončiť v strate. „Ak podnikateľ vykáže stratu, nárok na daňový bonus zaniká bez ohľadu na výšku príjmov. Iba v prípade, že má paralelne aj príjmy zo závislej činnosti minimálne v uvedenej výške, môže si daňový bonus uplatniť v rámci týchto príjmov,“ dodáva Bednáriková.

01 - Modified: 2004-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koaličný pacient 02 - Modified: 2004-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentáre pod kurzy 03 - Modified: 2004-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stratégia užších vzťahov so susedmi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:12