StoryEditor

Sauna či príroda? 5 tipov, ako sa dostať z „blbej“ nálady späť do formy

28.10.2013, 14:11
Autor:
runrun
Na jeseň viac než v iných obdobiach roka hrozia ľuďom stresy, úzkosti a vypätie. Pocity blízke vyhorenosti môžu hroziť tak, že prerastú do depresie.

Je známe, že na jeseň viac než v iných ročných obdobiach, hrozia ľuďom stresy, úzkosti a vypätie. Pocity blízke vyhorenosti môžu hroziť tak, že prerastú až do depresie. Ako im zabrániť?  Pozrite sa na techniky, ktoré patria medzi tie najvychytenejšie od svetových poradcov v oblasti osobného rastu. Ide však o tipy, ktoré predstavujú len prvú pomoc, dočasný recept, ktorý nie je dlhodobým riešením.

1. Metóda „flip switch“
Dá sa nazvať aj metódou – Preraď sa na inú myšlienku. Spočíva v umení zameniť negatívnu myšlienku za inú, príjemnú. Vybavte si akúkoľvek príjemnú spomienku, zážitok z minulosti, alebo si, naopak, predstavujte peknú budúcnosť. Udržte si ju v mysli optimálne asi 17 sekúnd. Aj toto málo stačí, aby váš mozog začal pracovať na inej vlnovej dĺžke. Negatívne myšlienky znamenajú dlhšiu vlnovú frekvenciu. Ak myslíte pozitívne – myšlienky majú príznak vyššej vlnovej frekvencie, v nej po použití metódy flip switch mozog nejakú dobu zostane.

2. Choďte do sauny.
Má blahodárne účinky nielen na vaše telo, ale aj myseľ. Sauna patrí medzi fínske vymoženosti aj bez toho, aby ste skákali do ľadového jazierka alebo šľahali sa brezovými vetvičkami. Teplotu si zvoľte individuálne, najdôležitejší je efekt prudkého ochladenia, keď mozog produkuje väčšie množstvo dusíka a vďaka nemu je vaša psychika po saune vyrovnanejšia.

3. Hovorte s ľuďmi.
Sami doma nič nové nevymyslíte, okrem toho myšlienky sa vám budú krútiť stále dokola. Zoberte telefón a niekomu zavolajte, pozhovárajte sa, ale nie o svojich problémoch. Kontakt, hoci len telefonický, vám pomôže začať myslieť na niečo iné.
 

4.  Vyrazte do prírody
Príroda má na človeka blahodárny vplyv. Nielen že zelená upokojuje, ale príroda je harmonický systém, ktorý funguje sám bez zásahu ľudskej ruky. Strom vie, kedy má vyrásť, a srnky nepotrebujú chodiť do hypermarketu po jedlo. Prejdite sa lesom, dýchajte zhlboka, pozorujte stromy a zvieratá. Snažte sa to všetko vnímať inými očami, než obvykle.



5.  Smejte sa.
Cítite sa pod psa a máte sa ešte k tomu aj smiať? Že sa to nedá? Ale dá! Smiech lieči a na nepríjemné myšlienky je veľmi účinný. V niektorých svetových nemocniciach majú dokonca odborníkov na smiech, ktorí pacientov pravidelne rozosmievajú. Vedecky sa dokázalo, že sa takto lepšie zotavujú.
Experti však upozorňujú, že prvá pomoc pri depresii vám pomôže odstránit nepríjemné stavy len krátkodobo. Uvedené tipy využívajte, keď si potrebujete aspoň čiastočne uľaviť a utiecť pred úzkostným stavom a nepríjemnými myšlienkami. Pokiaľ sa však chcete cítiť lepšie dlhodobo, nespoliehajte sa len na to, že nepríjemné myšlienky „nejako odplávu“, a vyhľadajte odborníka. Len aktívnou prácou so svojou mysľou dokážete zmeniť svoj život k lepšiemu.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-08-11 16:29:00 - Feat.: 0 - Title: Malajzia vyhlásila pre smog stav ohrozenia
01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-03-27 17:40:57 - Feat.: - Title: Španielsko zhodilo z lietadiel nad Pásmom Gazy 26 ton humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-03-21 12:56:57 - Feat.: - Title: Jednorodičia majú špecifické problémy a treba im pomáhať adresne. Zákon ich prehliada, tvrdí PS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 20:27