StoryEditor

Matka a dcéra si splnili sen. Majú byt v byte

21.11.2013, 12:00
Na začiatku to bol nový byt 4 + 1. Zariaďovanie začalo rekonštrukciou. Za trpezlivosť bola majiteľka odmenená komfortom, aký často neponúkne ani dom.

Byt majiteľka, ktorá tu žije s dcérou, prevzala hotový, s drevenými podlahami s osadenými dverami. Dokončená bola už aj kúpeľňa vrátane dlažieb, obkladov a sanitárnej keramiky.

Zdalo sa, že do bytu stačí vybrať nábytok a bude hotový. Zariaďovanie sa však začalo mesačným búraním. Nebol to zlý štandard, ale... Developer si nerobil problémy s počtom a umiestnením zásuviek. V rohu kuchyne nechal ležať pohodený zväzok káblov, zásuvka chýbala aj vo výklenku, od začiatku určeného na inštaláciu chladničky.

To však nebola jediná chyba  krásy kuchynského kúta, celá linka mala dĺžku len niečo vyše dvoch metrov plus výklenok na chladničku. S tým sa, samozrejme, investorka, ale ani Viera a Petra Tomíčkové zo štúdia, ktorému majiteľka zverila premenu, nechceli zmieriť.
Kuchynskú zostavu „zatočili“ k stene pod okno a vytvorili linku v tvare písmena L. Aj keď  to nebolo jednoduché, pod oknom je totiž umiestnený radiátor, ktorého sa majiteľka nechcela  zbaviť.

„Našťastie, parapet pri okne je úzky a vykurovacie teleso úplne nezakrýva, preto nebol problém sem skrinky umiestniť bez toho, aby majiteľka stratila možnosť regulovať teplotu,“ vysvetľuje Viera Tomíčková.

Keď v miestnosti zostáva priestor

Pri zariaďovaní obývacej časti kládli architekti veľký dôraz na pohodlie a jednoduchosť. „Nábytku je tu pomerne málo, zostavu závesných skriniek pod televízorom a nad ním dopĺňa len otvorená knižnica. Majiteľka a ani my sme nechceli priestor zastavať, o úložné priestory v tomto byte nie je, našťastie, núdza. Rodina má k dispozícii šatňu, ďalšie skrinky sú vedľa spálne, k bytu patrí aj komora na chodbe a ešte pivnica,“ hovoria autori projektu.

Vzhľad a voľbu materiálov i farieb v byte ovplyvnila zvolená drevená podlaha, dvere a rámy okien, s ďalším drevom sa už muselo pri zariaďovaní zaobchádzať opatrne. Horná časť kuchynskej linky (ale napríklad aj knižnica) sú preto zo svetlého duba a maximálne korešpondujú s farbou podlahy.

Časť skriniek, stoličky pri jedálenskom stole a niekoľko ďalších častí je bielych. Aby svetlý interiér nepôsobil príliš nudne, vnášajú doň zaujímavý kontrast tmavých prvkov. Medzi  výrazné patrí obklad za pracovnou doskou, ktorý sa opakuje aj na stene okolo televízie. To, čo na prvý pohľad vyzerá ako mozaika z prírodného kameňa, je v skutočnosti keramická dlaždica, ktorá dokonale imituje tento prírodný materiál.

Zázemie, ktoré možno závidieť

Obývačka s kuchyňou tvoria spoločenskú zónu, avšak veľký byt poskytol priestor aj na vytvorenie súkromných priestorov majiteľky a dcéry. Architekti využili to, že v pôvodnom projekte mali dve miestnosti nielen každá samostatný vchod, ale navyše boli prepojené širokými posuvnými dverami. Stačilo tak jedny dvere, vedúce z chodby do spálne, uzavrieť.

Najprv vstupujete do pracovne, ktorá slúži zároveň aj ako šatňa. Jednu celú stenu vypĺňa zostava vstavaných skríň s bielymi a zrkadlovými dverami. O nejaký ten centimeter miesta tu nebola núdza, a tak skriňa vedľa okna  ukrýva domácu kanceláriu. Nikde nevidíte káble? Architekti nechali do steny zasekať všetky káble. Vývod zo steny je hneď vedľa stola. Nad stolom sú zavesené staré hodiny, ktoré si majiteľka spolu s obrazmi priniesla z predchádzajúceho bytu. Tomu novému tak dodávajú osobitý štýl a určitého ducha. 

Izba dcéry, iný svet

Bytom v byte je izba dcéry. Takmer všetko je tu totiž naopak. Kým v celom byte bola použitá svetlá podlaha, dcéra si priala tmavý orech. Ak v ostatných miestnostiach je zvolený jednoduchý nábytok s čistými rovnými čelami, dcéra má dvierka a zásuvky zdobené profilovanými rámčekmi.

„Bolo to želanie dcéry, s ktorým majiteľka súhlasila, a my sme ho realizovali. Nábytok do tejto izby, rovnako ako od ostatných miestností, vyrábal stolár na mieru, preto s tým nebol problém,“ vysvetľuje Petr Tomíček.

Na mieru je vyrobená aj komoda vedľa dverí, v ktorej je zapustené tak, aby nebolo vidieť plastové dno, terárium pre morčatá, ktoré dcéra chová. Lôžko umiestnené v strede miestnosti je lemované skrinkami ponúkajúc dostatok odkladacieho miesta. Do priestoru medzi posteľou a oknom stačilo „pohodiť“ niekoľko vankúšov a vznikol tu priestor, kde sa dá čítať, telefonovať alebo surfovať po internete. Na učenie má dcéra k dispozícii aj klasický pracovný kút so stolom. Vedľa sa vošla aj šatníková skriňa, a k izbe patrí vlastná kúpeľňa so sprchovacím kútom.

Vymyslené do posledného detailu

Na okraji vane architekti nechali nainštalovať posuvnú zástenu s priehľadnou výplňou, ktorá prepúšťa svetlo, ale zároveň zaisťuje súkromie, a pretože je možné ju posúvať po celej dĺžke vane, neprekáža, ak je potrebné okno otvoriť alebo umyť, a hlavne nebráni teplu z radiátora, aby sa dostalo do celého priestoru.

V byte nechýba ani technická časť, ktorá je ukrytá za dvojkrídlovými dverami s mriežkami v dolnej časti, ktoré zabezpečujú aspoň najnutnejšiu výmenu vzduchu. Vedľa umývadla, ktoré tu už bolo, sa vošla ešte práčka a na nej postavená sušička, vedľa nich potom nábytková zostava, ktorá ponúka dostatok miesta na pracie a čistiace prostriedky, kôš na špinavú bielizeň a podobne.

V chodbe sa robila  zmena pre  nevyhovujúce osvetlenie. Na strope vznikol sadrokartónový box so zapustenými svetlami. Vedľa skríň sa  urobilo aj nepriame osvetlenie nad obrazom, ktorý je jednou z dominánt tohto priestoru. Nanovo sa urobil aj okruh na svetlá, ktoré sú teraz ovládané diaľkovými ovládačmi. 

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-21 07:39:43 - Feat.: 0 - Title: V Záhorskej Bystrici o vilách nevedia
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:43