StoryEditor

Doktor Lipták pre HN: Toto je môj názor na zdravotníctvo a poisťovne

19.02.2015, 23:01
Poplatky lekárom Peter Lipták odmieta, lebo rozdeľujú pacientov a doktorov. Dary chce naďalej prijímať, lebo mzdu si nemá z čoho vyplatiť.

ROZHOVOR

     Na vyjadrenia kontroverzného lekára Petra Liptáka reagujú aj zdravotné poisťovne. Ich odpovede sú pod textom rozhovoru.

Patríte k najväčším kritikom vlády a ministerstva zdravotníctva. Prečo? 
Ministerstvo nechce riešiť problémy zdravotníctva tak, aby sa situácia zlepšovala, ale snaží sa všetko ešte viac pokaziť. Vlani boli podľa štatistky OECD zdravotnícke výdavky na jedného občana 1 580 eur. Takže peňazí je v systéme dosť. No všeobecný lekár, ako som aj ja, dostane z toho ročne na pacienta len 30 eur. Ale na to, aby sme mohli fungovať, potrebujeme pridať mesačne na jedného pacienta jedno euro. To znamená 40 až 45 eur ročne. Potom by sme dokázali zabezpečiť vysokú úroveň primárnej zdravotnej starostlivosti. Pre ambulancie na Slovensku by to bolo ročne 80 miliónov eur. To je z osem miliardového balíka na zdravotníctvo malá suma. 

Máte zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami a platia vám rovnako? 
Rozdiely sú malé a pohybujú sa od dvoch do troch eur mesačne na jedného pacienta. Celkový príjem lekára závisí od ich počtu, ale aj veku, lebo na starších je kapitácia vyššia. 

Dá sa so zdravotnými poisťovňami rokovať o zvýšení príspevku (kapitácie) na pacienta?
Rozumne sa s nimi rokovať nedá. Odmietajú akceptovať jednoduchý vzorec, ktorý hovorí, že ich platby nám musia pokryť náklady. Pripadá mi to tak, že poisťovne majú najhlúpejších manažérov. Lebo už desiatky rokov to nevedia uznať.

Zaujímali sa niekedy poisťovne o vaše prevádzkové náklady?
Nikdy. Snažili sme sa im to povedať, ale nikdy sa o to nezaujímali. Vždy nám dávali oveľa menej peňazí a vždy to mali vykalkulované tak, aby to bolo menej o plat lekára. 

Akú mzdu si vyplácate? 
Mám to presne spočítané. Podobne ako ja sú na tom aj iní lekári. Mám zhruba 2 500 pacientov. Pri priemernej kapitácii na jedného pacienta dve eurá, spolu je to 5 000 eur mesačne. Plus 1 000 eur dostávam za prevencie a podobne. Takže mesačne mám priemerný príjem 6 000 eur. Ale to sú peniaze na prevádzku ambulancie, nie môj plat. Z nich platím úvery a lízingy, čo je 2 000 eur mesačne, sestrička má hrubú mzdu okolo 1 300 eur, nájomné za ambulanciu, energie a telefón sú ďalších 1 000 eur, zdravotnícky materiál tiež 1 000 eur, doprava 300 a stravné 100 eur vrátane sestričky, vzdelávanie a časopisy ma stoja 300 eur, takže na moju mzdu mi ostane 0 (nula) eur. Čiže ja nemám nič. Poisťovne klamú, keď hovoria, že Lipták dostáva 6 000 eur. Lebo to je na prevádzku, nie je to moja mzda. Pritom na počet pacientov, ktorý mám, mal by som mať nie jednu, ale dve sestričky. 

Z čoho teda žijete, ak hovoríte, že máte nulovú mzdu?
Žijem z darov. To môžete napísať, lebo je to pravda. Čiže poisťovne mi každý mesiac dlhujú môj plat, ako aj peniaze na druhú sestričku. 

Takýto prístup majú všetky tri poisťovne? 
Áno. Ale Union je predsa len lepšia. Možno by to aj vedela uznať, dala by viac peňazí. Ale ak ostatné poisťovne nie, tak prečo by mala dať, keď iní nedajú. Preto by som poisťovne nehádzal do jedného vreca. 

Takže vy by ste potrebovali ďalších zhruba 3 300 eur. Na svoju mzdu a plat druhej sestričky. Počítam správne?
Áno. Pri  2 500 pacientoch lekár potrebuje na prevádzku 9 300 eur.  Keby som od poisťovní dostal mesačne na pacienta o jedno euro viac, mal by som o 2 500 eur viac ako teraz. V takom prípade by som mal mzdu 500 až 600 eur. Lebo sestričke by som nemohol dať menej.  

Prečo vám nechcú poisťovne pridať?
Lebo asi nepočuli o tom, že ak chceme niečo prevádzkovať, musíme zaplatiť najprv náklady. Nedajú nám viac preto, lebo nechcú, aby zdravotnícky systém u nás fungoval. Oni chcú, aby nefungoval, aby sa to tu všetko zrútilo. 

Aký by mali mať na to motív?
Motív je jednoduchý. Chcú zreprivatizovať primárnu zdravotnícku starostlivosť, utlmiť nás. Aby to mohli urobiť, musia najprv ľudí presvedčiť, že naša starostlivosť je nanič, že nefunguje. Ak nám nedajú peniaze, hoci nie je problém nás dofinancovať, tak nemôžeme poskytovať starostlivosť na takej úrovni, na akej by sme mohli, a potom vyzeráme ako blbci. 

Ako by vás mohli reprivatizovať, veď vy ste súkromný lekár...
Jednoducho. Veď existuje projekt 140 centier integrovanej starostlivosti. Štát by mohol povedať, že my nefungujeme, a poisťovniam navrhne, aby s nami zrušili zmluvy, lebo sú k dispozícii tieto nové centrá, a preto sa môžu uzavrieť zmluvy s nimi. Potom nám ponúknu, aby sme sa v tých centrách zamestnali.

Toto je oficiálna politika štátu?
Áno. Chce zrušiť naše ambulancie a urobiť z nich 140 integrovaných centier. Je v tom však klamstvo. Lebo práve naše ambulancie sú integrované do komunity. Veď integrácia sa v medicínskom zmysle chápe tak, že lekári sú blízko k ľuďom, tam, kde pacienti žijú, bývajú. Druhá strana zasa tvrdí, že integrované centrá sú také, ktoré sa scentralizujú mimo komunity. Primárna zdravotná starostlivosť by tak zanikla, lebo je viazaná na komunitu. 

Prečítajte si aj toto:  Lipták: Štátu nejde o ľudí, ale o biznis s chorobami  TU

Vráťme sa k vášmu financovaniu. Hovoríte, že na lízing a splácanie dlhov dávate mesačne 2 000 eur. Ako ste vybavený technikou?
V ambulancii mám všetko, čo potrebujem. To znamená EKG, prístroj na meranie pružnosti ciev a tlakov, spirometer na kontrolu pľúc, prístroje na meranie zrážanlivosti krvi, čo je dôležité pre pacientov so srdcovou arytmiou, na meranie cukru, autokláv na sterilizáciu materiálov a iné. Mnohí kolegovia si to však nemôžu dovoliť. Takže zdôrazňujem – stačí dať lekárom o jedno euro na pacienta viac a primárna lekárska starostlivosť bude na Slovensku fungovať excelentne.  

Ordinujete v nových priestoroch. Zrekonštruovali ste si ambulanciu aj čakáreň pre pacientov. Koľko vás to stálo? 
Keď som na súde uspel v spore s Pentou (poisťovňou Dôvera), dostal som výpoveď z nemocnice U milosrdných. Takže som hľadal nové priestory. Na ich rekonštrukciu som dal stotisíc eur. 
(Liptáka Dôvera žalovala za výroky v polemickom článku Kríza zdravotníctva je krízou jeho financovania). 

Odkiaľ ste mali na rekonštrukciu?
Musel som si vziať úver, požičala mi manželka, aj svokra... Preto mám také veľké splátky. Žijem v podstate z darov. Som však veľmi spokojný s tým, ako sa mi podarilo zmanažovať túto, pre mňa na prvý pohľad katastrofálnu situáciu. Novú ordináciu som si vybudoval na úrovni.     

Ak vám chýbajú peniaze, prečo ste nevyberali po 10 eur za každé prednostné objednanie pacienta?
Je mi to proti srsti. Štát zaviedol poplatky od pacientov preto, aby ich rozdelil od lekárov. Lebo ak lekár chce od vás peniaze, pozeráte sa na neho krivým okom. Jediná sila, ktorá to môže napraviť, je práve spojenie pacientov s doktormi a o to mi ide. 
Poplatok za prednostné ošetrenie je úplatok. Lebo človek, ktorý môže zaplatiť desať eur, alebo aj viac, predbehne tých chudobnejších, ktorí čakajú v rade. 

Ale tí, ktorí zrušenie tohto poplatku kritizujú, hovoria, že práve teraz sa začne kvôli prednostnému ošetreniu podplácať. 
Keby zdravotné poisťovne zvýšili lekárom mesačné platby na pacienta o jedno euro, nemuseli by od pacientov nič žiadať. My nepotrebujeme takéto čudné platby. Poplatková story je o tom, aby rozdelila pacientov a lekárov do dvoch táborov. 

Po zrušení platieb za prednostné ošetrenie hrozí, že lekári si ho nahradia zvýšením cien iných poplatkov. Súhlasíte?
Lekári budú musieť rozmýšľať, ako si to kompenzovať. Možno budú prijímať dary. Môže sa to prejaviť aj v zdražení výkonov, za ktoré môžu vyberať peniaze. Lebo lekár musí získať fixné náklady na prevádzku ambulancie. V opačnom prípade ju môže zatvoriť. Ak budem mať dostatočný príjem z darov, pacientom oznámim, že som zrušil všetky poplatky a prijímam len dary. 

Kvôli kauze prijímania darov, k čomu ste sa verejne priznali a podozreniu, že beriete úplatky, vypovedali ste na polícii. Neubudli vám preto pacienti, nestratili k vám dôveru?
Naopak, hlásia sa mi noví. Dnes (16. februára) som mal tri také telefonáty. Verím, že prekročím hranicu 2 500 pacientov a budeme mať ďalších tisíc. Potom by som už mal aj na zaplatenie druhej sestričky. Cítim veľkú podporu svojich pacientov. A mňa zasa teší, že môžem ľuďom pomáhať.  

U vyšetrovateľa ste boli pomerne dlho. Tri hodiny. Aký máte z toho pocit?
Dobrý. Lebo sme prebrali veľmi veľa vecí. Hovorili sme aj o veľkej korupcii v zdravotníctve. Napríklad, že každý rok sa stratia z odvodového štvormiliardového balíka peňazí viac ako dve miliardy eur. V mediálnych debatách, v ktorých to spomeniem, to totiž nikto zatiaľ nevyvrátil. Myslím si, že stretnutie s vyšetrovateľom bolo aj preto také dlhé, že sme rozoberali tieto veci. Verím, že sa veľká korupcia bude riešiť. Lebo si neviem  predstviť, že keď som na tomto najvyššom orgáne ktorý korupciu vyšetruje, hovoril o megakorupcii, že by sa to neriešilo. 

Čo asi bude teraz nasledovať, čo čakáte? 
Súčasnú situáciu vnímam ako ticho pred búrkou. Očakávam, že polícia začne zatýkať všetkých korupčníkov. Očakávam spravodlivú „krištáľovú“ noc, že korupcia zo Slovenska zmizne. (Krištáľovou nocou sa pomenoval pogrom voči Židom v roku 1938 v Nemecku, Sudetoch a v Rakúsku). 

Snímky: HN / Pavol Funtál


     Čo hovoria na vyjadrenie MUDr. Petra Liptáka zdravotné poisťovne

Spýtali sme sa ich, či sa niekedy zaujímali o výšku prevádzkových nákladov ambulancií, prečo lekárom neplatia tak, aby mohli zabezpečiť ich riadne fungovanie a či by mohli všeobecným lekárom na Slovensku zvýšiť kapitáciu (platby za pacientov) o jedno euro mesačne, ako to požaduje doktor Peter Lipták. 

Tu sú ich odpovede:

Všeobecná zdravotná poisťovňa  

Úlohou VšZP je úhrada za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Poisťovňa nemôže z prostriedkov verejného zdravotného poistenia určených na financovanie zdravotnej starostlivosti riešiť výšku prevádzkových nákladov ambulancií.  
Naša poisťovňa pravidelne, každoročne zvyšuje tak kapitačné platby, ako aj úhrady za preventívne výkony a ďalšie, nad rámec kapitácie. V roku 2012 to bolo 66,81 milióna eur, v roku 2013 až 70,31 milióna a vlani 74,98 milióna eur. Pokiaľ ide o všeobecných lekárov pre dospelých, úhrada  závisí od počtu kapitovaných poistencov, vykonaných preventívnych prehliadok a výkonov, ktoré sú hradené nad kapitačnú platbu. 
Priemerná mesačná platba, ktorú sme zaplatili za rok 2014 všeobecným lekárom pre dospelých, bola 2 931 eur.  VšZP hospodári s takmer vyrovnaným rozpočtom. Zvyšovanie platieb (o 1 euro na pacienta mesačne) by ohrozilo platobnú schopnosť a hospodársky výsledok poisťovne. 
Nad rámec kapitácie hradíme všeobecným lekárom pre dospelých tieto výkony: preventívne zdravotné výkony, vyšetrenia EKG pri preventívnej prehliadke, akútne diagnostické EKG, očkovanie, návštevu u kapitovaných poistencov, štandardizovaný  test na okultné krvácanie a komplexné predoperačné vyšetrenie. 
   Eva Ravingerová, VšZP


Dôvera

Zmluvu máme aj s ambulanciou MUDr. Liptáka, pretože nám záleží, aby jeho pacienti poistení v Dôvere dostali primeranú zdravotnú starostlivosť. MUDr. Lipták má pravdu v tom, že sme sa špeciálne nezaujímali o výšku prevádzkových nákladov jeho ambulancie, a to preto, lebo sme na to nemali dôvod.
Od lekárov, ich združení a komory máme informácie o priemerných nákladoch ambulancií. No treba povedať, že ich nemôžeme vždy overiť a ich výpovedná hodnota nemusí byť spoľahlivá. Podobne nevieme ani o všetkých príjmoch ambulancií, či ich už nazveme dary, poplatky, alebo akokoľvek inak. Pri dohodovaní podmienok pre lekárov vychádzame aj z verejne dostupných zdrojov, kde sú uverejnené účtovné závierky. V nich nie sú zahrnuté rôzne dary alebo platby, ktoré nie sú v oficiálnom účtovníctve. Teraz nemáme v pláne upravovať platby za kapitácie špeciálne pre MUDr. Liptáka. Bolo by to nespravodlivé voči iným lekárom. 
Výška základnej kapitácie za dospelého poistenca je od 1,77 eura do troch eur, základná kapitácia za deti je od 2,56 až 5,53 eura. Výška dodatkovej od približne osem do 15 percent z výšky základnej kapitácie a závisí od dohodnutých podmienok a hodnotiaceho koeficientu. Celkovo je priemerná výška kapitácie (základnej aj dodatkovej) za našich poistencov 2,23 eura. V poslednom medziročnom porovnaní je vyššia o 7 percent.
Príjem z kapitácie tvorí asi 85 percent z objemu peňazí, ktorý posielame všeobecným lekárom pre dospelých. Zvyšných 15 percent je príjem z výkonov nad rámec kapitácie, ako sú preventívne prehliadky, očkovania, CRP u detí a ďalšie. 
   Matej Štepianský, PR špecialista, DÔVERA zdravotná poisťovňa


Union

V zmysle dohodnutých zmluvných podmienok uhrádzame mesačne za jedného poistenca kapitačnú platbu všeobecným lekárom pre dospelých podľa vekovej kategórie od 2,03 do 2,83 eura na mesiac. Kapitačné platby sú ešte zvýšené za splnenie podmienok projektu Optimus a programu Prevencia, spolu o 5 centov v každej vekovej kategórii.
Kapitačnú úhradu platíme poskytovateľom zdravotnej starostlivosti nezávisle od toho, či pacient počas mesiaca navštívi ambulanciu lekára. Výška mesačnej platby pre všeobecného lekára pre dospelých závisí od počtu kapitovaných poistencov u daného lekára. 
Nad rámec kapitácie Union ZP uhrádza: lieky zaradené v zozname kategorizovaných liekov, zdravotné výkony preventívnych prehliadok, očkovanie, výkony súvisiace s návštevou alebo poskytnuté počas návštevy u poistenca, zdravotné výkony prístrojové – poskytnuté v ambulancii, predoperačné vyšetrenia, neodkladnú zdravotnú starostlivosť a výkony pri poskytnutí neodkladnej starostlivosti u nekapitovaných poistencov. 
   Judita Smatanová, hovorkyňa, Union zdravotná poisťovňa


 

01 - Modified: 2007-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci v Iraku: Vojaci odišli, firmy prichádzajú
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:41