StoryEditor

Dajte si pozor na skryté chyby, aby sa šťastie z nového bývania nezmenilo na smútok

31.07.2015, 00:00
Radosť z nového bývania môže rýchlo vystriedať smútok. A aj keď rátate už pri kúpe s rekonštrukciou, skryté chyby vás môžu nepríjemne prekvapiť.

Pri veľkých investíciách sa nespoliehajte len na predávajúceho. Mnoho vecí si preverte sami alebo prizvite profesionálov. Myslite na to aj pri novostavbách, ktoré sú v záruke.

Zle namontované okná, pod ktorými podfukuje alebo sa samé zatvárajú a otvárajú, podlahy zvlnené vlhkosťou alebo vzduchové bubliny pod dlaždicami. to sú len základné vady, ktoré si môžete pri podrobnejšej prehliadke skontrolovať samy.

Ak sa však bojíte, že skryté chyby neodhalíte, pokojne si pozvite odborníka. Ten sa bytu pozrie „na zúbok“ dôkladne a všimne si aj veci, ktoré laik môže prehliadnuť.

Zníži vám to riziko zlej kúpy, z ktorej by ste buď vycúvali veľmi ťažko, alebo by ste museli riešiť reklamáciu.

Aj keď predávajúci má povinnosť upozorniť na všetky nedostatky nehnuteľnosti, o ktorých vie, veľmi ťažko sa to dokazuje. Preto sa mnohí radšej spoľahnú na odborníka.

Kupujete nehnuteľnosť a chcete sa vyvarovať ďalším investíciam na rekonštrukciu? Poradíme vám, na čo si dať pozor.

VYBAVENIE KÚPEĽNE
Dávajte pozor, či nie sú škrabance na batériách, či sú správne urobené revízne otvory a či sú všetky časti dodané podľa štandardu. Dôležité je zmerať priestor v kúpeľni, či sa vám do nej zmestí práčka, stolík na drogériu a podobne.

DLAŽBY A OBKLADY
Skontrolujte, či sú správne položené, či nie sú pod dlaždicami vzduchové bubliny, či sú kvalitne spravené keramické detaily, či nie sú popraskané, či nie je na obkladoch bezfarebný silikón.

OMIETKY A MAĽOVANIE
Dôkladne pozrite, či v nich nie sú trhliny, či nie sú nadmerne vlhké a či je všade v miestnosti rovnaký počet vrstiev. Takisto aj to, či sú očistené vypínače a zárubne.

DVERE
Skúste, či priliehajú k zárubni, pozrite, či nemajú škrabance a či kľučky a zámky bez problémov fungujú.

VZDUCHOTECHNIKA
Pýtajte sa, či funguje vetranie na WC, ako možno nainštalovať výkonný digestor a či sú správne osadené spätné klapky.

OKNÁ
Skontrolujte, či je správne urobené prichytenie, či sa neotvárajú alebo nezatvárajú samy, či sú v správnej výške nad podlahou, či dobre tesnia. Pozrite, či vonkajšie parapety majú správny spád, aby sa v nich nedržala voda a špina.

PODLAHY
Dajte pozor, či sa nezačínajú vlniť, či nemajú niekde odseknuté rožky dosiek, či na nich nie sú bezfarebné stopy po lepidle okolo spojov.

STENY
Vždy skontrolujte pravé uhly aspoň v kuchyni. Ak budete meniť alebo kupovať úplne novú kuchynskú linku, tak vám krivé steny spôsobia veľké problémy.

01 - Modified: 2007-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komodity
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:19