StoryEditor

Otázky, ktoré vás môžu na pohovore potopiť

29.11.2013, 23:03
Skúsených uchádzačov o prácu na pohovoroch už len tak niečo nezaskočí. Ak ste však nováčikom, budete prekvapený, čo všetko personalisti zisťujú.

Na pohovore by nemali zaznieť otázky zasahujúce do súkromia uchádzača. Napriek tomu sa s otázkami, ktoré majú odhaliť vaše súkromie, stretnete. Napríklad ženy sa pri pohovoroch bežne stretávajú s otázkou:

Máte alebo si plánujete deti? 
„Povedzte, že si nemyslíte, že by daná otázka súvisela s výberovým konaním, a preto by ste na ňu radšej neodpovedali,“ radí Adriana Homolová z personálno-poradenskej spoločnosti. Môžete reagovať taktiež aj otázkou: Ako môže moja odpoveď ovplyvniť výsledok výberového konania na danú pozíciu?

Aké sú vaše slabé a silné stránky? 
„Zamyslite sa nad svojou kvalifikáciou a skúsenosťami. Dôležité je zodpovedať vo vzťahu ku konkrétnej pozícii,“ hovorí headhunter Oliver Schmitt, konateľ spoločnosti Teamconsult. Pri slabých stránkach uveďte také, ktoré môžu vyznieť aj pozitívne. Napríklad to, že nemáte radi konflikty v tíme.

Ak by ste znovu stáli na začiatku svojej kariéry, čo by ste urobili inak? 
„Ak niekto odpovie v zmysle, že by všetko urobil inak, odhalí tým chýbajúce strategické plánovanie kariéry. Lepšie je potvrdiť, že ste celkovo spokojný, a že by ste sa znovu vydali rovnakou cestou. Niektoré rozhodnutia by ste síce na základe svojich súčasných znalostí a skúseností urobili inak, ale v podstate nič neľutujete,“ radí Oliver Schmitt.

Čo chcete dosiahnuť v kariére v nasledujúcich piatich rokoch? 
„Na jednej strane totiž zamestnávateľ uprednostňuje záujem o dlhodobú spoluprácu a na druhej strane očakáva, hlavne u mladších manažérov, snahu o profesijný rast a postup. Pokiaľ takú otázku položí prípadný priamy nadriadený, môže sa obávať konkurencie, ktorú by ste mohli predstavovať. Riešením je prejaviť nielen veľký záujem o voľnú pozíciu, ale tiež svoju flexibilitu a záujem o nové pracovné úlohy,“ tvrdí Oliver Schmitt.

Prečo by sme si vás nemali vybrať? 
„Povedzte, že vás nič nenapadá, lebo si myslíte, že sa na tú pozíciu hodíte," radí Tomáš Morávek zo vzdelávacej spoločnosti TCC.

Čo by ste odporučili generálnemu riaditeľovi našej firmy? 
"V tomto prípade je potrebné zachovať zdvorilosť a rozhodne nebyť kritický. Pomerne ľahko môžete situáciu zachrániť tým, že nemáte potrebné interné informácie o firme," hovorí Morávek.

Povedzte mi vo všetkých jazykoch, ktoré ovládate, ako by ste sa dostali do našej firmy z letiska. 
Na túto disciplínu sa nedá ľahko pripraviť. Nezostáva nič iné, než zabojovať a dúfať, že ste svoje jazykové zručnosti v životopise príliš nenadsadili.

Kedy ste naposledy v živote nehovorili pravdu? 
Pri odpovedi sa nezamotávajte do zbytočných výhovoriek a prezraďte nejakú banalitu. Napríklad, že ste manželke nepovedali úplne presne čas, kedy ste sa vrátili z oslavy kamaráta. Hlavne ich nepresviedčajte, že hovoríte stále len pravdu.

Koľko by stálo umytie okien v Londýne? Koľko ladičov pián je v Chicagu?
„Neočakáva sa od vás konkrétne správne číslo, ale logicky správna aktivita, ktorá sa pomocou dostupných údajov k nejakému záveru doberie. Nehovorte, že neviete. Radšej premýšľajte nahlas, zdôvodňujte a buďte aktívni,“ dodáva Tomáš Morávek.

Aké zviera by ste chceli byť a prečo? Vynechajte psa, mačku a kone.
„Jeden kandidát chcel byť krtkom. Na prvý pohľad vraj pracuje neviditeľne, no pritom tvorí niečo obdivuhodné, kreatívne a premyslené. A odrazu viete o uchádzačovi viac,“ hovorí personalistka Jana Hrstková .

Prečo ste si dnes zvolili toto oblečenie?
„Niekedy je odpoveď len taká, že jednoducho to konkrétne oblečenie využíva na pohovoroch: uchádzač je konzervatívny, rád sa drží osvedčených postupov. Ak nad výberom premýšľa podľa pozície, na ktorú sa hlási, rieši veci operatívne. A ak si oblečenie pripravil deň či hodinu vopred, dá sa posúdiť jeho plánovanie,“ vysvetľuje personalistka. 

A na záver ešte jeden chyták. Čo by ste urobili s väzňom, ktorého rozsudok znie: Vinný nie je nutné oslobodiť? „Vetu hovorím bez intonácie. A správna odpoveď je podľa toho, kam dáte interpunkciu,“ radí Hrstková. Takže: Vinný, nie je nutné oslobodiť. Alebo: Vinný nie je, nutné oslobodiť.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-10-03 21:38:36 - Feat.: 0 - Title: Ukrajine patrí siedme miesto na svete
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 09:27