StoryEditor

Operatívny lízing každoročne rastie

07.07.2015, 00:05
Prenájom vozidla so službami oslobodí nájomcov od väčšinu starostí s jeho prevádzkou.

Obľúbenosť lízingu na Slovensku rastie. Hodnota predmetov, ktoré sme týmto spôsobom v prvom štvrťroku tohto roku získali, dosiahla 465 miliónov eur. To je medziročne o 15 percent viac. Na lízing si stále najradšej berieme autá, pritom platí, že stále viac a viac využívame operatívny lízing.

Dôležité čísla o operatívnom lízingu

28-percentný medziročný nárast objemu nových obchodov operatívneho lízingu v roku 2014 v porovnaní s rokom 2013

13-percentný podiel objemu nových obchodov operatívneho lízingu na celkovom objeme nových obchodov v roku 2014

58-percentný podiel nových obchodov osobných a úžitkových automobilov na celkovom objeme nových obchodov operatívneho lízingu v roku 2014

Ilustračná snímka: Dreamstime

Fakty o operatívnom lízingu

  • Forma komerčného prenájmu, pri ktorej vlastníkom i držiteľom prenajímaného automobilu je lízingová spoločnosť; klient má toto vozidlo v prenájme.
  • Krátkodobý až strednodobý prenájom automobilu, pri ktorom je dĺžka trvania nájomného vzťahu podstatne kratšia ako ekonomická životnosť vozidla.
  • Zmluvný vzťah medzi lízingovou spoločnosťou ako prenajímateľom a nájomcom neobsahuje prednostné právo kúpy automobilu, keďže po ukončení lízingovej zmluvy nájomca obvykle vozidlo vráti.
  • Pri obstaraní vozidla formou operatívneho lízingu klient neplatí žiadnu akontáciu.
  • Prenajímateľ zabezpečuje počas celej doby nájmu nielen prevádzkyschopnosť predmetu prenájmu, ale aj servisné a doplnkové služby.
  • V súčasnom finančnom svete najpoužívanejší spôsob financovania a správy firemných vozových parkov. Lízingová spoločnosť zabezpečí všetky služby spojené s dodaním, používaním a správou vozového parku.

Výhody operatívneho lízingu

Finančné:

  • optimalizácia cash-flow firmy – spoločnosť nemusí míňať peniaze na kúpu alebo na akontáciu, ale môže ich investovať na svoj ďalší rozvoj
  • nižšie náklady na prevádzku vozového parku, administratívu i ľudské zdroje

Účtovné a daňové:

  • nájomné za vozidlo je nákladovou položkou
  • odpadajú starosti s odpisovaním automobilu
  • prehľadnejšie a jednoduchšie účtovníctvo, zníženie počtu účtovných dokladov

Prevádzkové

  • náhradné vozidlá v prípade neočakávaných výpadkov vo vozovom parku
  • komfort pri zabezpečení administratívy a riešenie operatívnych potrieb zákazníka
  • rýchla obnova vozového parku

Vzorový príklad

Firma si chce obstarať nový osobný automobil v hodnote 16 000 eur s výkonom 86 – 92 kW:

1. Náklady pri kúpe za hotovosť

Firma platí:

kúpna cena 16 000 eur

poplatok za prihlásenie 300 eur

PZP a havarijné poistenie (ročne) 500 eur

Platby za tri roky: 17 800 eur

2. Náklady pri operatívnom lízingu na 36 mesiacov s celkovým nájazdom 45 000 km:

Firma platí: mesačná splátka 225 eur

(V splátke je zahrnutý poplatok za prihlásenie, cestná daň, PZP a havarijné poistenie.)

Platby za tri roky: 8 100 eur
 

Rozhovor

K autu môžete získať komplexné doplnkové služby

Po Bratislave sú na operatívny lízing najviac zvyknutí klienti z východného Slovenska. Tak v západnej Európe, ako aj na Slovensku rastie záujem o operatívny lízing so službami, hovorí Pavol Vavrek, manažér tímu Operatívny leasing ČSOB Leasing.

Ak klient rieši dilemu – potrebujem auto: mám si ho kúpiť, obstarať na lízing alebo prenajať cez operatívny lízing – aké argumenty zavážia v prospech operatívneho lízingu?
Každý zákazník má iné potreby, pre ktoré si vozidlo obstaráva. Pokiaľ chce usporiť financie, za ktoré by inak vozidlo obstaral alebo optimalizovať cash-flow spoločnosti, či znížiť personálne náklady na správu vozového parku a využívať asistenciu spojenú s akoukoľvek udalosťou počas doby nájmu, tak určite odporúčam operatívny lízing.

Aký je rozdiel medzi operatívny lízingom bez služieb a operatívnym lízingom so službami?
Rozdiel je v rozsahu ponúkaných doplnkových služieb. Pri operatívnom lízingu bez služieb sú v splátke zahrnuté len základné služby. Operatívny lízing „full service“, čiže operatívny lízing so službami, zahŕňa množstvo doplnkových služieb. Medzi ne patrí manažment poistných udalostí, pravidelný servis, kompletný pneuservis, nákup diaľničnej nálepky, medzinárodná 24-hodinová asistenčná služba v prípade núdze a nepojazdnosti vozidla, platobné karty na pohonné látky. Samozrejmosťou je reporting o nákladoch, prejazdených kilometroch, spotrebe palív. Poskytujeme GPS monitoring pohybu vozidiel, elektronickú knihu jázd, takisto aj doplnkové služby v krízovej situácii. Inými slovami: princípom operatívneho lízingu so službami je, že zákazník sa nemusí o nič starať.

Aký je typický dnešný zákazník operatívneho lízingu?
Operatívny lízing je vhodný pre všetkých, ktorí nechcú byť viazaní vlastníctvom vozidla a chcú skúšať nové veci, ako aj pre klientov, ktorí najazdia veľa kilometrov a o tri-štyri roky musia aj tak pristúpiť k výmene vozidla. Zákazníkovi odpadá starosť, pretože o odpredanie pojazdeného vozidla sa postará lízingová spoločnosť. Najčastejšie tento typ prenájmu využívajú obchodné firmy, ktoré potrebujú väčší počet vozidiel pre svojich zamestnancov.

Predpokladám, že najviac klientov využívajúcich operatívny lízing pôsobí v Bratislave, ako sú na tom ďalšie regióny?
Tým, že väčšina firiem má svoje sídlo v Bratislave, máme viac zákazníkov práve z tohto regiónu. Vďaka regionálnej dostupnosti v desiatich mestách Slovenska, operatívny lízing ponúkame vo všetkých regiónoch. Prekvapením je východné Slovensko, kde po Bratislave sú zákazníci na operatívny lízing zvyknutí najviac.

Pred pár rokmi ste začali operatívny lízing ponúkať aj fyzickým osobám. Znamená to, že možnosti korporátneho trhu sú už vyčerpané?
Vôbec nie. Identifikovali sme záujem o operatívny lízing aj zo strany fyzických osôb – nepodnikateľov a ako správny obchodný partner sa snažíme na tieto potreby flexibilne reagovať. Postupne sa nám darí operatívny lízing pre súkromné osoby na trhu rozširovať. Trendom je operatívny lízing pre súkromné osoby so službami, akými sú napríklad servis, pneuservis, diaľničná známka, asistenčná služba s náhradným vozidlom a podobne. Tak ako v západnej Európe, aj u nás rastie záujem o operatívny lízing so službami.

Zdroj: tlačové materiály Asociácie leasingových spoločností SR, ČSOB Leasing

01 - Modified: 2007-07-16 15:24:00 - Feat.: 0 - Title: Čína zakázala dovoz amerického kontaminovaného mäsa
01 - Modified: 2022-02-02 09:03:54 - Feat.: - Title: Dopyt po nových autách stúpol. Problémom však teraz čelia okrem výrobcov aj iné firmy 02 - Modified: 2020-04-10 21:47:12 - Feat.: - Title: Drahší variant a limitovaný výber. Toto je 10 mýtov operatívneho lízingu 03 - Modified: 2020-01-23 08:50:02 - Feat.: - Title: Vyberáte auto do firmy? Dôležitá nie je len cena, ale aj celkové náklady 04 - Modified: 2017-06-13 14:00:59 - Feat.: - Title: Auto majte ako službu. Šetrí to čas aj peniaze 05 - Modified: 2016-04-15 11:26:51 - Feat.: - Title: Elektrické auto? Takto vám ušetrí peniaze, pozrite si tipy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:55