StoryEditor

Ako zabodovať na pracovnej schôdzke? Skontrolujte si zuby a pozor na úsmev

12.11.2013, 16:02
Nič nepokazí dojem z vášho profesionálneho imidžu rýchlejšie, než keď prídete na poradu alebo schôdzku so zvyškami celozrnného rožka medzi zubami.

V šuflíku pracovného stola manažéra, obchodníka alebo aj experta a ďalších ľudí , ktorí často diskutujú s ostatnými, by nemala chýbať zubná kefka a pasta. Ten, kto ich tam nemá, patrí podľa knihy Profesionálny imidž mezi pracovných barbarov. Stáva sa, že po pracovnom obede sa zachytí medzi „jedničkami“ kus špenátu a človek sa usmeje na porade bez toho, žeby tušil, aký strašný je pohľad z druhej strany. Starostlivosť o zuby je však v našich zemepisných šírkach naozaj slabá, a týka sa to vraj aj manažérskych kruhov.

Autorky spomínanej knihy Susan Bixlerová a Nancy Nixová-Riceová radia čistiť si zuby aj po obede v práci a tiež pred každou pracovnou schôzkou. Americký vzor je, samozrejme, v tomto smere na úplne inej úrovni. Ak by ste ho náhodou chceli nasledovať, objednajte sa dvakrát ročne na profesionálne čistenie a rovnako na bielenie zubov. Chce to však aj riadne siahnuť do peňaženky.

S úsmevom vyčkajte

Odborníci radia – úsmevom neplytvajte. Silou úsmevu sa zaoberajú dokonca aj vedci, tí vytvorili celú škálu rôznych typov úsmevov a rozdelili ich do mnohých skupín: na hrejivé a studené, mäkké a napnuté, skutočné a hrané... Ako by sme mali vyladiť ten pracovný?

Autori motivačnej literatúry tvrdia, že predovšetkým nesmie byť unáhlený. V minulosti sa radilo každému, kto si vzal slovo pred obecenstvom, okamžite roztiahnuť ústa od ucha k uchu. Dnes nie. Takéto náhle „zazubenie“ už vraj nemá pri dnešnom sofistikovanom obecenstve žiadnu váhu. Tvrdia to ľudia, ktorí sa v takýchto kruhoch dlho pohybujú.

„Drahý“ úsmev

Úsmev totiž nemá vyznieť lacno. Treba s ním čakať. Nesmiete vyzerať tak, že sa smejete na každého, koho stretnete. Aký postup zvoliť? Odborník radí namiesto náhlej mimiky pri stretnutí s kolegom či klientom najprv sa zadívať do jeho tváre. Nato urobte pauzu, a potom sa doňho „vpijte“ očami. Ale to je iba začiatok. Až po takomto úvode má nasledovať zaplavujúci úsmev, ktorý sa preleje aj do vášho pohľadu.

Takéto oneskorenie na zlomok sekundy druhého človeka presvedčí, že váš úsmev je nefalšovaný a určili ste ho len jemu. Ak dokážete dodržať takúto postupnosť, budete vyzerať oveľa dôveryhodnejšie.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priebežné položky: aktuálna mapa pohybu peňazí
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: „Hollywoodsky úsmev“ z Turecka nemusí vydržať. Korunky vypadajú a zo zubov zostanú len zbrúsené pahýle 02 - Modified: 2024-01-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Kanye West na sebe vylepšuje, čo sa dá. Nechal si odstrániť zuby, ktoré teraz nahradil titánovou protézou za 850-tisíc 03 - Modified: 2024-01-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Fakty a mýty o zuboch. Lekár radí, ako sa o ne správne starať 04 - Modified: 2023-12-23 20:33:09 - Feat.: - Title: Umývanie zubov znižuje výskyt zápalu pľúc u hospitalizovaných pacientov, na "JISke" sú kratšie 05 - Modified: 2023-12-08 08:38:20 - Feat.: - Title: Názor: Pribúdajú nekompetentní a nekvalifikovaní zubní technici
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 09:59