StoryEditor

Open space vás nemusí ničiť. Pomôžu napríklad kvety

18.07.2014, 18:25
Hluk, stres a drnčanie telefónu. Otvorené kancelárie nie sú vhodné pre labilných ľudí a podľa niektorých odborníkov ani pre vekovo zmiešané skupiny.

Trend spoločných kancelárií podľa architekta zatiaľ ustupovať nebude. Nie všetci sú mu však naklonení.

Na vine sú rekonštrukcie

Mnoho otvorených kancelárií sa nachádza v prerobených stavbách, ktoré pôvodne slúžili na iné účely. "Celkovým trendom je robiť kancelárie v budovách, ktoré pôvodne neboli určené na kancelárie, vtedy sa treba prispôsobiť stavu a možnostiam konštrukcie," hovorí pre HNporadna.sk architekt Rudolf Lesňák. Podľa neho je podstatné najmä to, aká je štruktúra firmy a aké požiadavky sa kladú na zamestnancov. Open space je vyslovene vhodná napríklad pre profesie, kde je predpoklad, že sa "stretnú" ľudia v podobnom veku.

Závisí to od povahy

"Na to, či otvorené kancelárie škodia ľudskej psychike, neexistuje jednoznačná odpoveď, veľmi to závisí od individuálneho človeka. Niekto to znáša lepšie a niekto horšie," tvrdí psychologička Vlasta Kurucová. Pomôžu aj zdanlivo nepodstatné veci: odbúranie monotónnosti a estetizácia prostredia, následkom čoho sa zamestnanci vo veľkej kancelárii lepšie cítia.

Pomôžu aj rastliny

S rušivými prvkami sa dá "pracovať", aby zamestnancov natoľko nerušili. Architekt si dokonca myslí, že nie je správne považovať pomery v spoločnom priestore za nevyhovujúce. Chce to však trocha snahy. "Ruch spôsobený telefonátmi je možné riesiť akustickými prvkami, ktoré hluk pohlcujú, napríklad rastlinami alebo špeciálnymi konštrukciami a materiálmi na to určenými, a tiež uzatvrorenejšími priestormi na spôsob telefónnych búdiek, kde sa pri dlhšom telefonáte môžu zamestnanci izolovať a vybaviť hovor bez rušenia ostatných," hovorí Lesňák.

Otvorený "office" nie je pre každého

Sú však ľudia, ktorí o takomto spôsobe práce jednoducho nemôžu uvažovať bez ohľadu na to, ako veľmi by sa snažili. "V otvorenej kancelárii by určite nemali pracovať ľudia s fóbiami, či už tou sociálnou alebo fóbiou z veľkých priestorov," dodáva Kurucová.

Veľkým firmám open space vyhovuje

Pre zamestnávateľa je newsroom výhodné riešenie: nižšie náklady a vyššia produktivita práce, okrem toho sa uľahčí aj kontrola zamestnancov. Veľké firmy preto toto riešenie obľubujú. Mnohokrát aj členovia vedenia dobrovoľne opustia svoje kancelárie a radšej si vezmú miesto v newsroome, kde môžu so svojimi ľuďmi komunikovať "od stola" a majú oveľa lepší prehľad o ich práci.

Sledujte nás aj na Twitteri. A budete mať stále čerstvé informácie o práve, realitách, spotrebiteľoch či dovolenkách. @HNPoradna

01 - Modified: 2006-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Programová konfrontácia ako východisko
01 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 02 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-08 10:42:58 - Feat.: - Title: Dehydratácia pre telo znamená stres 05 - Modified: 2024-02-28 15:29:30 - Feat.: - Title: Mozgová hmla. Čo je jej hlavný vinník a ako sa s ňou vysporiadať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:22