StoryEditor

Hošek: Štát a darované akcie -- zatiaľ mŕtvy chrobák

13.08.2013, 00:00
Milan Hošek, Ochranné spoločenstvo minoritných akcionárov -- OSMA

Už niekoľko rokov trvá obmedzená akcia: „Darujte cenné papiere na Fond národného majetku a ušetríte poplatky za vedenie majetkového účtu u Centrálneho depozitára cenných papierov.“ Na prvý pohľad humanita, na druhý azda úvahy o obohacovaní sa štátneho fondu. Veď neraz darujú zmätení občania aj hodnotné papiere – pozri tri akcie Tatra banky v hodnote okolo 39-tisíc eur. V prvom rade treba pripomenúť, že FNM získal najmä cenné papiere bez hodnoty. Popritom smerovala na štát síce menšia, ale predsa len masa hodnotných akcií a družstevných podielových listov (DPL). A tá môže v budúcnosti robiť problém. Čo s darovaným?

Doteraz sa správal FNM, možno našťastie, ako mŕtvy chrobák. Teda reagoval len na veci, ktoré sú nutné na to, aby si cenné papiere udržal. Pri premene zaknihovaných cenných papierov na listinné si poslušne svoje nové pekné papieriky, teda akcie či DPL, prevzal. Len na vyhrážky vyvlastnením akcií tzv. squeeze out reaguje promptne. Poisťovňa Union a Inžinierske stavby zmizli z portfólia azda pri prvom výhražnom liste o súdnom spore.

Inde FNM nekoná. Zástupcovia štátu nechodia na valné zhromaždenia, neriešia prípadne akcionárske spory ani nereagujú na podnety iných akcionárov. Fond síce nemá nikde majoritu, ale podiely nad päť percent pri akciovkách a významné balíky DPL môžu lákať investorov. Nehovorím len o tzv. výpalníkoch známych z deväťdesiatych rokov. Každá firma, ktorá sa pred 20 rokmi zbavila štátneho vlastníctva, veľmi nerada víta, keď sa štát zadnými dvierkami vracia naspäť. Najmä štát, ktorý môže neraz významné balíky posunúť komukoľvek. FNM sa zatiaľ o predaji cenných či bezcenných cenných papierov nevyjadroval. No čas na jasnú odpoveď príde.

Predaj akcií z fondu bude zrejme realizovaný buď ako predaj celého balíka, alebo len konkrétnych emisií. Tak či tak, spoločnosti s podielom FNM budú v neistote. Kto bude nový vlastník, bude aktívnejší, zvedavejší? Odhadom má darované portfólio hodnotu okolo 6 miliónov eur. Nie veľký, ale ani nie malý balík pre „výpalníkov“, pardon, investorov.

Hocako, na darovaní a predaji darovaných cenných papierov štát určite prerobí. Už teraz na poplatkoch za prevody zaplatil viac, ako je hodnota darovaného. Tí, čo darovali bezcenné akcie, môžu byť spokojní. Ich problémy spôsobil nepriamo štát cez nefunkčný právny systém a je perfektné, že štát ich problém aj rieši. Občan, čo omylom daroval hodnotné cenné papiere, môže nadávať, alebo sa obrátiť na súd. Bude bojovať proti silnému štátnemu subjektu s presvedčením, že „vniesť v omyl“ sa nemá. Odvaha bojovať sa však neraz končí pri výške súdnych poplatkov. A budúci majiteľ portfólia FNM sa bude tešiť na vývar…

01 - Modified: 2004-11-23 09:14:42 - Feat.: 0 - Title: Kedy platiť a neplatiť v ambulancii, nemocnici, lekárni 02 - Modified: 2004-11-23 09:24:46 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 23. 11. 2004 03 - Modified: 2004-11-23 09:38:55 - Feat.: 0 - Title: Tresty pre podnikateľov -- črtá sa kompromis
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 03:32