StoryEditor

Chybám v kontrolnom výkaze by zabránila jednotná faktúra

21.12.2013, 11:00
Zostaviť kontrolný výkaz k DPH bude pre firmy ťažké. Živnostník Juraj Patek tvrdí, že keby boli na Slovensku jednotné faktúry, išlo by to ľahšie.

Krížovou kontrolou faktúr chce vláda sledovať biznis firiem a odhaľovať podvody na DPH. Údaje z faktúr bude treba vpísať do kontrolného výkazu k DPH.  Firmy ho po prvý raz Finančnej správe pošlú do 25. februára. Podniky sa obávajú, že pri jeho vypĺňaní budú robiť chyby, za ktoré dostanú pokuty.
Živnostník Juraj Patek, ktorý podniká už viac ako dve desaťročia, tvrdí, že vyplňovaniu výkazu by pomohlo, keby sa na Slovensku zaviedol jednotný vzor faktúry. Z nej by sa bez problémov preniesli údaje do kontrolného výkazu. Tu je jeho názor.

Kto bude platiť pokuty?

Myslím si, že zákony by mali občanom prácu a biznis skôr uľahčiť a nie komplikovať. Vďaka výpočtovej technike sa to dá. Ale kontrolný výkaz DPH z dielne ministerstva financií a jeho zložitá príprava vo firmách je ukážkou toho, ako sa to robiť nemá. 
Nájdu sa jednotlivci aj skupiny, ktorí pri uplatňovaní DPH podvádzajú s cieľom obohatiť sa. Odhaliť takýto zločin bežnou kontrolou je zdĺhavé a prípad sa nemusí podariť celkom zdokumentovať. Pre odhalenie zločinov na DPH pripravilo ministerstvo financií kontrolný výkaz DPH, ktorého platnosť začína 1. 1. 2014. Účtovníci budú mať tak viac práce. Dúfam, že jeho vyplňovanie zvládnu bez problémov. Kto však bude platiť pokuty za prípadné chyby v softvéroch firiem, ktoré budú výkaz pripravovať? Samotné firmy, či softvérové spoločnosti, ktoré pre nich upravujú účtovné programy? 

Jednotná faktúra by pomohla

Pre zjednodušenie prípravy kontrolného výkazu a jeho vyplňovania by bolo vhodné, keby sme na Slovensku mali jednotný vzor faktúry. Vyhovoval by daňovým subjektom, ako aj Finančnej správe pre prípravu a spracovanie kontrolného výkazu. Faktúra by bola v elektronickej aj papierovej forme a mala by jednotnú štruktúru, aby sa dala použiť vo všetkých účtovných  programoch firiem. Aké by to malo výhody?  Dodávateľ by vystavil faktúru, alebo doklad z registračnej pokladnice a doklad by poslal odberateľovi elektronickou poštou, alebo nahral ho na pamäťové médium. Odberateľ by vložil doklad do svojho účtovného programu. Bolo by to jednoduché a omyly, ktoré môžu vzniknúť pri prepisovaní údajov z faktúr, ako nás to čaká pri pripravovanom spôsobe vyplňovania kontrolného výkazu, by sa vylúčili. Po zdaňovacom období by firma poslala Finančnej správe daňové priznanie k DPH a pre potreby kontrolného výkazu všetky doklady v jednotnej elektronickej forme a zaplatila by daň. Na Finančnej správe by vybrali z faktúr potrebné údaje a spracovali ich. Teda firmy by kontrolný výkaz nepripravovali. Som presvedčený, že jednotná tlačová a papierová forma faktúry by bola pre daňové úrady vhodná na rýchle zistenie potrebných informácií o biznisoch firiem a odhaľovanie prípadných podvodov. 

Juraj Patek, živnostník

01 - Modified: 2005-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Legrand opäť vyvoláva biznis patriotizmus
01 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 02 - Modified: 2023-01-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Opakovanie pre živnostníkov: čo patrí na faktúru 03 - Modified: 2023-01-07 18:17:19 - Feat.: - Title: Novoročná rana pre reštaurácie. Dostávame najviac na frak, poctivé gastro padá, hovorí pre HN šéf podniku 04 - Modified: 2022-09-30 14:08:39 - Feat.: - Title: Smer chce mimoriadnu schôdzu k vyvodeniu zodpovednosti voči niektorým živnostníkom 05 - Modified: 2022-08-25 15:02:35 - Feat.: - Title: Ak máte živnosť popri zamestnaní, plynú vám z toho výhody. Ale aj niekoľko povinností
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 02:01