StoryEditor

Všetky informácie o kontrolnom výkaze máme len z médií

09.12.2013, 12:01
V ankete sme sa spýtali odborníkov, či očakávajú pri zasielaní výkazu daniarom ťažkosti.

Od februára budú firmy registrované pre DPH zasielať daňovým úradom kontrolný výkaz. Štát tak chce zabrániť daňovým podvodom a zvýšiť výber DPH. Výkaz je však komplikovaný, pričom firmy ešte nemajú na to upravené svoje účtovné softvéry.  

Andrej Bielik, finančný riaditeľ, spoločnosť BOST SK:
Všetky informácie, ktoré zatiaľ máme k zavedeniu kontrolného výkazu, vieme len z médií. Zdá sa, že sa starajú o informovanosť firiem oveľa viac než štát. Jediné, v čom má daňové riaditeľstvo ihneď jasno, je pokutovateľnosť nesplnenia nariadení a výška sankcií. Na to, že kontrolný výkaz máme začať vypĺňať už za január 2014, sa ministerstvo financií ani daňové riaditeľstvo vôbec neponáhľajú vydať k uvedenému výkazu metodické usmernenie.

Firmy čaká krížová kontrola biznisu. Od štátu

Na čo by ste si mali dať pozor pri vypĺňaní kontrolného výkazu

Firmy: Z výkazu sme v obrovskom strese

Psychotriler v daňovej verzii

10 povinností kontrolného výkazu. Štát bude sledovať váš biznis

Alica Orda-Oravcová, daňová poradkyňa:
Do 31. decembra by mala finančná správa zverejniť kontrolný výkaz vo formáte excel. Údaje, ktoré doň daňovník vpíše, môže potom „preklopiť“ do kontrolného výkazu. Pomôže to firmám, ktoré nebudú mať upravený softvér na prípravu výkazu. Pri práci s excelom sa však môže účtovník pomýliť. Lebo údaje z faktúr bude doň vpisovať ručne. Tým sa zvýši riziko pokuty za nesprávne vyplnené tlačivo.  

Peter Pašek, managing director, spoločnosť Accace:
Náročnejšie na čas a určite aj na financie bude zavedenie kontrolného výkazu vo firmách, ktoré používajú veľké a zložitejšie účtovné softvéry. Máme tiež od účtovníkov a firiem informácie, že údaje do kontrolných výkazov nebudú vpisovať pomocou upravených účtovných softvérov, ale ručne. Pretože nové softvéry nebudú mať včas. Bude to pre nich veľmi náročné, čo môže zvýšiť počet chýb vo výkazoch.  

Kontrolný výkaz? Termín je tvrdý, hovoria firmy

Martin Hošták, tajomník, Republiková únia zamestnávateľov:
Problémy skôr vidím v tom, že príprava výkazu bude firmy neprimerane zaťažovať. Lebo IT firmy nemusia obnovu softvérov do konca roka stihnúť. Kontrolný výkaz znamená, že bude treba „rozpoložkovať“ biznis po jednotlivých faktúrach, aby ich správca dane mohol medzi dodávateľmi a odberateľmi spárovať. Bude to veľmi náročné, takže voči efektívnosti tejto novinky sme trochu skeptickí.

01 - Modified: 2005-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prezidenti o budúcnosti únie
01 - Modified: 2024-02-14 23:01:53 - Feat.: - Title: Spoločnosť Nothing ohlásila termín predstavenia modelu 2a. Bude útočiť na smartfóny strednej triedy 02 - Modified: 2023-02-09 10:26:00 - Feat.: - Title: Poponáhľajte sa, získať vodičák bude ťažšie. Polícia prezradila, kedy spustí nový systém 03 - Modified: 2022-04-08 12:47:00 - Feat.: - Title: Slovensko zlepšilo výber DPH. Matovič informoval, že daňová medzera výrazne klesla 04 - Modified: 2022-01-06 13:27:21 - Feat.: - Title: Zmeny pri prihlasovaní sa na očkovanie. Vybrať si môžeš konkrétny dátum a čas 05 - Modified: 2021-10-24 11:37:47 - Feat.: - Title: Boris Kollár by podporil reformu nemocníc, ak ju schvália regióny. Je tiež za dočasné zrušenie DHP na energie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:56