StoryEditor

Taktika ako si vypýtať väčší plat

29.09.2015, 15:06
Autor:
msemse
O zvýšenie platu vie požiadať len tretina zamestnancov. Nájdite guráž a dajte najavo, že si zaslúžite väčší plat. Ale choďte na to takticky.

Zvýšenia platu sa môžete dočkať aj bez toho, aby ste si oň požiadali. Podľa Evy Svobodovej z portálu idnes.cz v uplynulých dvoch rokoch sa to stalo takmer 40 percentám pracovníkov. Horšie však je, že viac ako polovica z nich pocítila sklamanie, pretože im zamestnávateľ pridal menej, než čakali. Byť aktívny sa preto vyplatí.

Šéfovia, ktorí rozhodujú o tom, komu pridajú a komu nie, sa predsa musia dozvedieť, akú máte pre firmu cenu a ako ste pre ňu dôležitý. Vedia si potom spočítať, koľko času, peňazí i energie bude stáť, keď sa rozhodnete odísť a na vaše miesto budú musieť získať a zapracovať niekoho nového.

Zahoďte preto falošnú skromnosť. Ak máte dobré výsledky, dávajte priebežne najavo, čo všetko pre firmu robíte a ako prispievate k jej rastu. A to pred šéfmi i kolegami. Zvýšite si tak svoju cenu a vytvoríte lepší priestor na úspešné vyjednávanie o plate. Pozor ale na to, aby ste svoje pracovné výkony nezveličovali. Mohli by ste tým popudiť okolie a získať povesť, že svoju prácu len predstierate.

Na vyjednávanie o zvýšenie platu sa pripravte

Pri vyjednávaní o zvýšení platu musíte pôsobiť sebaisto a presvedčivo. Nenechajte preto nič na náhodu. Na schôdzku sa dopredu pripravte a dobre ju načasujte. „Pripravte si výpočet svojej doterajšej práce a ďalšie presvedčivé argumenty na zvýšenie platu. Rokujte ale opatrne. Ak žiadate o zvýšenie platu bez dohovoreného stretnutia, rozhovor vám môže uškodiť i napriek nadobudnutému pocitu, že rokovanie bolo konštruktívne,“ radí Ladislav Kučera, výkonný riaditeľ spoločnosti Hays Czech Republic.

K úspešnému vyjednávaniu vás môže doviesť šesť taktických krokov. Určite nič nepokazíte, keď ich vyskúšate. Ak vám šéf napriek tomu nepridá, dáte mu najavo, že sa viete ozvať, vybočiť z priemeru a nestáť v kúte. Zvýšite tak svoju cenu vo firme.

Šesť taktických krokov na rokovanie o zvýšení platu:

 1. Prečo si zaslúžim zvýšiť plat 

Popremýšľajte najskôr o tom, aký prínos máte pre firmu a čo všetko ste pre firmu urobili od posledného zvýšenia platu. „Buďte konkrétny, argumenty, že rastú životné náklady a pracujete dobre, nestačia,“ hovorí Ladislav Kučera. Spomeňte si na konkrétne príklady, do akej miery pracujete samostatne, podnikavo, kedy na seba beriete zodpovednosť a prichádzate s vlastnými nápadmi. Skrátka, pripravte si presvedčivé argumenty a prehľad svojich najdôležitejších pracovných výkonov i prínosov pre firmu.

2. Aká je moja cena na trhu práce

 „Zistite si, aký plat majú podobne kvalifikovaní zamestnanci. Pomôžu vám platové prieskumy na internete,“ odporúča Kučera. Ak zistíte, že cena práce vo vašom odbore na porovnateľnej pozícii sa pohybuje v určitom rozpätí, neorientujte sa podľa dolnej hranice, ale podľa tej hornej. Kto sa díva dole, nemá veľké sebavedomie a so žiadosťou o zvýšenie platu spravidla neuspeje.

3. Ako načasovať termín schôdzky

 Naplánujte si vhodnú dobu, keď požiadate šéfa o stretnutie. „Pondelky ráno a piatky popoludní nie sú ideálne pre stretnutia tohto druhu. Taktiež nie je dobré tému začínať, ak šéf alebo spoločnosť rieši nejaké vážne problémy. Ideálne je prebrať plat pri pravidelnom hodnotení vašej práce,“ hovorí Kučera. Ak pravidelné hodnotenia vo firme nemáte, navrhnite termín sami. Ak šéf v dohodnutom termíne nebude mať dobrú náladu, skúste schôdzku pre nejakú zámienku radšej posunúť, aby do rozhovorov nezasiahli jeho emócie.

4. Pripravte sa na kompromis

 Pre seba si stanovte tri ciele – minimálne zvýšenie, maximálne zvýšenie a alternatívne riešenie. Šéfovi oznámte maximálnu čiastku, ktorú chcete dosiahnuť. Vytvoríte si tak priestor na vyjednávanie. Ak sa dostanete do slepej uličky a šéf bude tvrdiť, že ešte nie je doba, keď by firma mala pridávať, navrhnite alternatívne možnosti. Napríklad si vyžiadajte príspevok firmy na ďalšie vzdelávanie a rozvoj svoje kvalifikácie.

5. Pozor na vlastné emócie

 Pri rozhovore sa správajte zdvorilo, buďte vecní a nenechajte sa zastrašiť. Svoju maximálnu požiadavku zdôvodnite a v prvej fáze vyjednávania si za ňou stojte. Nadriadený však nikdy nesmie mať pocit, že ho vydierate. Aj v prípade, že ste museli zľaviť z nárokov, udržte svoje emócie na uzde a myslite na to, že ste vlastne na  obchodnom rokovaní. „Nie je dobré vyhrážať sa odchodom z firmy či zvýšenie platu odôvodňovať osobnými potrebami. To vášho šéfa môže viesť k pochybnostiam, či ste pre firmu perspektívny z dlhodobého hľadiska,“ radí Kučera.

6. Výsledok stretnutia zrekapitulujte

Výsledok rokovania nemusíte akceptovať hneď, máte právo požiadať šéfa, aby vám dal určitý čas na rozmyslenie. Po stretnutí sa taktiež vyplatí zhrnúť výsledky stretnutia do e-mailu, aby nedošlo k nedorozumeniu. Nikdy sa ale nechváľte svojím kolegom, že sa takéto rokovanie uskutočnilo. Mohli by ste si tým spôsobiť ťažkosti a skomplikovať život sebe i samotnému šéfovi.

Zdroj: www.idnes.cz

01 - Modified: 2007-09-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina volila medzi oranžovou a modrou
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Od januára stúpli úrazové dávky. Koľko po novom dostanete? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-17 11:40:38 - Feat.: - Title: Tínedžer zažil tvrdú realitu. V kaviarni mu dali 8-hodinovú službu, zosypal sa ešte pred polovicou zmeny 04 - Modified: 2023-05-16 21:05:32 - Feat.: - Title: USA odsúdili zatknutie bývalého zamestnanca svojej misie v Rusku. Obvinenia sú nepodložené, tvrdí 05 - Modified: 2023-05-20 07:46:04 - Feat.: - Title: Chcú pracovať z domu a požadujú ďalšie výhody. Zamestnanci generácie Z sú sebeckí, tvrdia zamestnávatelia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:51