StoryEditor

Aj vianočný darček sa dá vrátiť. No nie vždy

26.12.2015, 15:50
Autor:
run, redrun, red
Nevojdete sa do darovaného kostýmu alebo nepáči sa vám značka mobilu, ktorý ste si našli pod stromčekom? Väčšina nechcených darčekov sa dá vyriešiť.

Kúpené darčeky môžete vrátiť, no obchod si ich od vás vezme naspäť len vtedy, ak to vopred sľúbil. Žiadny zákon totiž prevzatie už raz predaného tovaru, ani vrátenie peňazí priamo neprikazuje.

Reklamácie v e-shopoch

Ako zdôrazňuje riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod Jozef Dvorský, keďže si tovar získaný cez internet nemôžete vyskúšať, od kúpnej zmluvy môžete odstúpiť do siedmich pracovných dní, odkedy ste tovar prevzali, a to bez dôvodu. Za vrátený tovar či reklamovanú službu vám tak e-shop musí peniaze vrátiť. Neplatí to však vtedy, ak vám tovar urobili, či zhotovili  na mieru, ak je určený na jednorazové použitie či v prípade veci podliehajúcej rýchlej skaze.

Hru vám predajca nevezme

CD-čko, hry či softvér vám však e-shop odmietne prevziať. Dôvod je jednoduchý – už ste ho rozbalili. Peniaze vám nevráti ani vtedy, ak ste si cez internet objednali služby ako ubytovanie, dopravu či víkendový pobyt. A, samozrejme, tak ako to platí pri kamenných predajniach, ani pri nákupe v online obchode nemôžete niečo vrátiť, ak ste podnikateľ či živnostník a vec ste si kúpili pre svoj biznis.

Ako odstúpiť od zmluvy

Metódu a kroky, ako odstúpiť od zmluvy, by mal mať e-shop presne zadefinované vo svojich obchodných podmienkach. Najvhodnejšie je podľa neho písomné odstúpenie, napríklad e-mailom alebo listom. „Spotrebiteľ si však musí uvedomiť, že čím dlhšie tovar používal, tým je šanca na vrátenie peňazí nižšia. Oblečenie by ste si mali len vyskúšať, a nie ho nosiť,“ zdôrazňuje Dvorský.
Pozor by ste si mali dať aj na to, či je prevádzkovateľom e-shopu slovenská firma. V tomto prípade vôbec nestačí, či má webová stránka koncovku domény „sk“. Reklamačné podmienky sa totiž prispôsobujú krajine, v ktorej má spoločnosť sídlo.

Lacný a menej kvalitný tovar
Oldřich Kurz z internetového obchodu Alza.sk uvádza ako jeden z najčastejších dôvodov vrátenia tovaru nespokojnosť. „Pri reklamáciách je v prevahe najmä lacný, a tým pádom menej kvalitný tovar,“ uvádza. A čo ak ste nakúpili tovar na splátky? „V takomto prípade môže zákazník reklamovať tovar rovnako ako ostatné výrobky,“ hovorí Ladislav Csukás z internetového obchodu Mall.sk.

Pozor na zľavnené veci

Ak chcete tovar reklamovať, najlepšie je poslať ho poštou alebo priniesť ho osobne na adresu e-shopu. Pri väčších tovaroch, napríklad ako je nábytok, by mal prísť servisný technik priamo k vám domov. A ak je tovar poškodený, no môžete ho používať, obchodník vám môže uplatniť primeranú zľavu z ceny tovaru. Pozor však pri zľavnenom tovare. Ak tovar reklamujete pre chybu, za ktorú ste zľavu dostali, reklamáciu vám zamietnu.
Podľa upozornenia hovorkyne Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuše Krkošovej v kamennej predajni neexistuje pri nákupe tovaru zákonná lehota na vrátenie tovaru. Predávajúci ju však môže poskytnúť, pričom určuje jej dĺžku i podmienky vrátenia. Inými slovami, obchodník sa sám rozhodne, či vám vráti peniaze, alebo vám umožní vybrať si niečo iné v rovnakej hodnote. Akákoľvek iná lehota na vrátenie tovaru je podľa Krkošovej „nad rámec zákona“.

Dôležité je všetko zadokumentovať

Službu či chybný výrobok vám predajne vymenia zväčša do troch až siedmych dní za nový výrobok, alebo vám zaň vrátia peniaze. Pri písomnej reklamácii je vhodné navrhnúť spôsob jej vybavenia. Podľa zákona je predajca takúto reklamáciu povinný vybaviť do 30 dní. Ak to nedodrží, môže sa podať obchodnej inšpekcii podnet na vykonanie kontroly, pripomína Krkošová. K tomu však nezabudnite pridať aj kópiu bločku o zaplatení. 

Vrátenie bez obalu

Pri reklamácii netreba výrobok vrátiť v originálnom obale. Niektorý, napríklad sklenený tovar, v obale vrátiť treba, keďže bez neho by sa mohol poškodiť. O tom vás však musí predajca informovať napríklad v záručnom liste či kúpnej zmluve. Rovnako sa nedajte odbiť, ak obchodník od vás odmieta prevziať tovar, pretože nie je zabalený, aj keď to bolo uvedené v podmienkach. Nezbavuje ho to povinnosti prijať ho aj bez originálneho obalu, uzatvára Krkošová.

Pozrite sa, ako postupovať pri reklamáciách:

E-shop Alza.sk

  • tovar môžete odoslať na adresu v Bratislave alebo priniesť osobne na niektorú z pobočiek e-shopu
  • nezabudnite na doklad o kúpe, no postačí aj jeho číslo
  • v prípade reklamácie spíšte čo najpodrobnejší opis chyby

E-shop Mall.sk

  • postupujte prostredníctvom kontaktného formulára na stránke alebo napíšte email s detailným popisom chyby na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo telefonicky
  • pre rýchlejšie vybavenie uveďte číslo objednávky
  • pri vrátení tovaru do 7 dní je potrebné priložiť spolu s dokladom o kúpe aj odstúpenie od zmluvy, v ktorom treba uviesť kontaktné údaje, číslo objednávky a číslo účtu
  • všetky dokumenty spolu s tovarom doručte (osobne či kuriérom) na niektorú z pobočiek alebo na adresu logistického centra v Senci
  • do 15 dní od odstúpenia od zmluvy vám vrátia peniaze na účet

E-shop Martinus.sk

  • tovar môžete vrátiť do 10 pracovných dní na adresu firmy poštou alebo osobne do ktorejkoľvek predajne, avšak tovar kúpený v novembri a decembri môžete vrátiť až do 15. 1. 2015
  • zároveň čo najskôr informujte predajňu cez e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. (nezabudnite na číslo objednávky, dôvod reklamácie, atď.)
  • zákazníkovi môže kníhkupectvo poskytnúť buď poukážky na zľavu alebo vrátenie peňazí na účet
  • knihu kúpenú v kamennej predajni môžete vymeniť do 30 dní, potrebný je bloček
  • tovar objednaný špeciálne na objednávku (napríklad zahraničná literatúra) nie je možné vrátiť

 

01 - Modified: 2007-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo dopravy vyhlásilo tender na diaľnice
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 04 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 05 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:58