StoryEditor

Pozor na falošné e-shopy. Riskujete kvalitu výrobku aj vyhodené peniaze

10.12.2015, 10:35
Výmena alebo vrátenie darčeka môže byť pri nákupe na internete problém. Bráňte si svoje spotrebiteľské práva, nabáda aj Brusel.

Zháňate darčeky na internete? Navštevujete vianočné trhy za hranicami? A poznáte pritom svoje spotrebiteľské práva? Netreba na ne zabúdať, najmä ak v súčasnosti pribúda množstvo falošných e-shopov, ale napríklad aj obchodov či predavačov snažiacich sa využiť, koľkokrát i zneužiť vianočný nákupný ošiaľ. Na silnejšie spotrebiteľské povedomie nabáda aj Brusel.

Druhá vlna kampane

Aj preto Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Európske spotrebiteľské centrum v SR prichádzajú v predvianočnom období s druhou vlnou informačnej kampane. Jej cieľom je zvýšiť povedomie o spotrebiteľských právach.
Presne v tomto období totiž každoročne vzniká množstvo problematických situácií. Spotrebitelia častejšie hľadajú odpovede na to, ako majú vrátiť nevhodný darček, prípadne požiadať o výmenu tovaru.
Množia sa aj prípady falošných e-shopov. Informačná kampaň má zodpovedať na praktické otázky a upozorniť aj na smernicu o právach spotrebiteľov. Spoločný európsky trh síce ponúka väčší výber aj lepšie ceny, súčasne otvára aj podnikateľom nové možnosti, no dôležité je aj to, aby spotrebitelia mali dôveru v to, čo nakupujú a pocítili ochranu, ak sa udeje niečo nesprávne.

Posilnené vedomie o právach

Ak sa vám teda stane, že obdarovanému nesedí veľkosť oblečenia, prípadne dostanete ten istý darček dvakrát, európske práva ochrany spotrebiteľa platia aj v týchto situáciách. Úniová kampaň chce pripomenúť, na čo všetko majú spotrebitelia právo, ak sa vyskytne nejaký problém. Pravidlá na ochranu spotrebiteľa sa týkajú aj online nákupov, ktoré sú dnes veľmi rozšírené. Napríklad až 62 percent Slovákov nakupuje tovar a služby cez internet a neboja sa ani cezhraničných nákupov. Spoločné európske práva spotrebiteľov sa uplatňujú aj pri nákupoch v zahraničných e-shopoch.  

Päť kľúčových práv spotrebiteľa

  • Právo vrátiť tovar zakúpený cez internet do 14 dní.
  • Právo na výmenu alebo opravu chybného tovaru.
  • Právo na zmluvy, ktoré neobsahujú neprijateľné ustanovenia.
  • Právo na pravdivú reklamu.
  • Právo na bezplatnú pomoc európskych spotrebiteľských centier v prípade problémov so zahraničným obchodníkom.

Rady Európskeho spotrebiteľského centra v SR

  • Tovar zakúpený na diaľku (napríklad cez internet) je možné v lehote 14 dní vrátiť bez uvedenia dôvodu.
  • Po doručení tovaru, by ste ho mali vyskúšať iba takým spôsobom, aby nedošlo k zníženiu jeho hodnoty.  Napríklad, oblečenie môžete vyskúšať, nie však nosiť; televízor môžete zapnúť, vyskúšať zvuk a obraz, ochranné obaly môžete odstrániť, iba ak je to nevyhnutné na vyskúšanie.
  • Právo odstúpiť od zmluvy je pri niektorých tovaroch vylúčené. Napríklad pri dodávke tovaru, ktorý je zhotovený podľa vašich požiadaviek, pri predaji potravín, dodávke audio a video nahrávok a počítačových programov, ak dôjde k porušeniu originálneho obalu.
  • Zákon spotrebiteľom umožňuje odstúpiť od zmluvy ešte pred dodaním tovaru.
  • Právo na odstúpenie od zmluvy sa vzťahuje hlavne na predaj cez internet.  Ak ste darček zakúpili v kamennej predajni, zákon predávajúcim túto povinnosť neukladá. Mnohí predávajúci však možnosť vrátiť tovar ponúkajú.
  • Pred Vianocami vzniká mnoho falošných elektronických obchodov. Buďte preto veľmi opatrní, kde nakupujete. Nápomocné vám môžu byť recenzie iných spotrebiteľov. 
  • Pri akomkoľvek nákupe cez internet buďte obozretní pri poskytovaní osobných údajov (číslo platobnej karty, číslo účtu, číslo občianskeho preukazu atď.)
  • Vždy si starostlivo odložte doklad o kúpe, pri uplatnení reklamácie ho treba predložiť.
  • Ak tovar reklamujete, predávajúci je povinný vám vydať písomný doklad o tom, kedy ste si uplatnili reklamáciu a akú vadu mal reklamovaný tovar. Nevzniknú tým pochybnosti o tom, že ste si reklamáciu uplatnili včas.
  • Nesprávny alebo nevhodný tovar vráťte čo najskôr. Rovnako vadu reklamujte hneď, ako ju objavíte.   
01 - Modified: 2007-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do Bratislavy mieri Prvá česko-ruská banka
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-02-15 13:08:04 - Feat.: - Title: Tragická správa pre našu krajinu. Slovensko nedokáže dostatočne chrániť ženy pred násilím, zhodujú sa odborníčky 03 - Modified: 2023-12-27 09:36:25 - Feat.: - Title: Dostali ste vianočný darček, ktorý vám nevyhovuje alebo je dokonca poškodený? Takto ho môžete vrátiť 04 - Modified: 2023-12-19 16:32:04 - Feat.: - Title: Darček na poslednú chvíľu do 50 eur: Pozrite si výber technologických tipov 05 - Modified: 2023-12-21 09:09:03 - Feat.: - Title: Štedrá večera za dostupnú cenu? Máme pre teba kompletný nákupný zoznam s položkami aj cenami, zmestíš sa aj do 50 eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:39