StoryEditor

Predvolebná bublina spľasla. Smer nedokáže zlacniť dosť potravín

13.06.2015, 00:01
Autor:
turtur
Vláda ešte nerozhodla o znížení DPH na potraviny. Agrárna komora pripravuje pre ministerstvo vlastný zoznam, aby zlacnenie ľudia reálne pocítili.

Strana Smer avizovala zníženie DPH z 20 na 10 percent na štyri základné druhy potravín - mlieko, maslo, chlieb a mäso. V zozname by mali byť podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka napríklad dva druhy mlieka, najpopulárnejší chlieb, čerstvé mäsa a maslo.
Naopak, zo súčasných 20 percent sa DPH nezníži jogurtom, syrom, pečivu (vrátane rožkov ), mrazeným mäsám mäsovým výrobkom. Ako povedal Jahnátek, o zozname ešte nie je definitívne rozhodnuté. Návrh musí posúdiť rezort financií. 

V piatok premiér Fico odmietol „akékoľvek špekulácie“ o okruhu potravín, na ktoré sa bude vzťahovať znížená DPH na 10 percent. „Garantujem, že medzi nimi budú presne tie potraviny, ktoré sme pomenovali na pracovnom sneme strany Smer-SD.
Rovnako dodržíme finančný rámec určený na toto opatrenie. Definitívny zoznam potravín bude známy až vtedy, keď ho schváli vláda SR,“ zverejnil premiérove vyhlásenie Tlačový a informačný odbor Úradu vlády.  

„Šumy“ okolo DPH na potraviny však nespôsobujú médiá, ale vláda samotná. Lebo na sneme Smeru jeho predseda Robert Fico neuviedol, na ktoré konkrétne potraviny sa bude „zľava“ vzťahovať. Jednotlivé položky Smer a ani vláda doteraz neupresnili, hoci sa stále o tom hovorí.
Vyvoláva to špekulácie a sklamanie. Hoci presný zoznam známy zatiaľ nie je, ministerstvo pôdohospodárstva v ňom podľa informácií RTVS nepočíta napríklad s jogurtmi, syrmi, rožkami či mäsovými výrobkami. Očakávania verejnosti a výrobcov boli však vyššie. A to aj preto, lebo Smer sa už niekoľko rokov pohráva s myšlienkou nižšej DPH, hoci potom ju vzápätí odmietol.     

Pripravujú zoznam, chcú ho dať vláde

Analytici a ľudia z potravinárskej branže sú sklamaní. Čakali, že vláda zníži daň a teda aj ceny väčšiny základných potravín, čo sa zrejme nestane. „Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora víta predbežný zoznam potravín, ktoré sú zatiaľ navrhnuté na 10-percentnu sadzbu DPH. Je samozrejmé, že mlieko a jeho spotreba potrebujú podporu - a to najmä v dnešnej situácii, keď nákupné ceny surového kravského mlieka vplyvom prebytkov na európskych trhoch a zrušených mliečnych kvót klesajú.
Z nášho pohľadu by bolo žiaduce, aby sa medzi avizovanými dvoma druhmi mlieka ocitlo mlieko s 1,5 a 3,5-percentným obsahom tuku - teda polotučné a plnotučné, a nie nízkotučné s malou nutričnou a energetickou hodnotou.

V prípade chleba bude teraz otázka, pre aký konkrétny druh bude platiť znížená sadzba DPH. Čerstvé mäso a maslo je tiež z nášho pohľadu žiaduca kategória,“ reagovala komora. 

Jej predstavitelia čakali o niečo širší zoznam potravín, ktoré budú pre spotrebiteľa cez DPH cenovo zvýhodnené. V zozname Smeru im chýbajú aj produkty z iných potravinárskych odvetví, napríklad múka, cukor, olej, zelenina, vajcia, ktoré sú tiež základnými potravinami.
„Privítali by sme v ňom aj mliečne výrobky, nielen samotné mlieko, teda aj smotanu, jogurty, napríklad neochutené,“ uviedla hovorkyňa SPPK jana Holéciová.
Aj preto komora pripravuje pre ministerstvo pôdohospodárstva zoznam potravín, na ktoré by bolo vhodné uplatniť 10-percentnú DPH. „Veríme, že ho po vzájomnej konzultácii s rezortným ministerstvom pripravíme v takej podobe, aby ho spotrebiteľ čo najviac pocítil pri každodenných nákupoch,“ dodala Holéciová. 

Komu a kedy veriť

Ako situáciu okolo nižšej DPH hodnotí analytik? „Predvolebná bublina Smeru spľasla. Myšlienka o veľkom množstve základných potravín s nižšou DPH sa ukazuje ako neuskutočniteľná,“ zdôraznil analytik pre prieskum trhu agentúry Terno Ľubomír Drahovský. Smer sa totiž s DPH na potraviny „zahráva“ už takmer od svojho nástupu do vlády. A vyjadrenia premiéra a ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka nie sú zárukou, že to čo o potravinách povedia, sa aj stane, alebo je pravda. 

Vlani ešte nebolo pred voľbami

Dvadsaťpercentná DPH na potraviny patrí na Slovensku k najvyšším v EÚ. Je paradoxné, že pred rokom to na sneme Smeru-SD premiérovi Robertovi Ficovi neprekážalo. Tvrdil, že daň sa znižovať nebude. Aké mal na to dôvody? „Ak znížite DPH, nemá to absolútne žiadny vplyv na ceny, lebo obchodníci ceny neznížia, čiže vlastne darujete 200 miliónov eur obchodníkom,“ povedal vtedy Fico. 
Dnes je už situácia iná. Zníženie dane z 20 na 10 percent by podľa neho malo mať vplyv na pokles cien základných potravín. Ako je to možné? Teraz premiér chce, aby sa obchodné reťazce v memorande s vládou zaviazali, že zníženie dane premietnu do konečných cien pre zákazníkov.

Dopady zníženia sadzby DPH na potraviny 

Inštitút finančnej politiky ministerstva financií zisťoval vplvy zníženia sadzby DPH na potraviny na 10 percent. Tu sú závery jeho analýzy:
Navrhované zníženie sadzby na potraviny by za predpokladu celoročnej efektívnosti opatrenia znamenalo ročný statický výpadok daňových príjmov na DPH vo výške približne 215 miliónov eur, čo je v protiklade so snahou vlády o konsolidáciu verejných financií. 
Analýza distribučných vplyvov OECD ukazuje, že v prípade SR len jedna tretina z tohto výpadku bude nasmerovaná priamo k nízkopríjmovým skupinám.
Vo všeobecnosti platí, že DPH je regresívna daň a znižovanie sadzieb na definované tovary a služby by znamenalo vyššiu nominálnu úsporu pre domácnosti s vyšším príjmom ako domácnostiam s nižším príjmom. Relatívne, ako podiel úspory na príjme domácnosti by však ušetrili viac nízkopríjmové domácnosti.
Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že zvýšenie sadzby DPH sa premieta do cien približne v miere 70 až 90 percent, čiže dochádza až k takmer plnému „priesaku“ do cien. Na druhej strane, úpravy cien nadol v prípade zníženia sadzby DPH dosahujú len 30 percent. Inými slovami, pri znížení sadzby DPH, len tretinu zníženia daňového zaťaženia pocítia domácnosti a dve tretiny si nechajú obchodníci vo svojich maržiach.
Odhady inštitútu na slovenských úpravách sadzieb DPH v minulosti - v rokoch 2003, 2004 a 2008 hovoria o štatisticky nevýznamnom prenose zníženia dane do spotrebiteľských cien. Oproti skúsenostiam zo zahraničia je tak prenos do cien ešte nižší. Sčasti môžu byť výsledky ovplyvnené špecifickosťou zmien DPH v minulosti – súbežná úprava zníženej a štandardnej sadzby v rokoch 2003 a 2004 a len úzko profilové zníženie DPH na knihy v roku 2008.
Ceny potravín klesajú už dva roky po sebe a pri neinflačnom vývoji je limitovaný prenos zmeny sadzby DPH do cien ešte pravdepodobnejší ako v minulosti, keďže silnejúci dopyt bude tlmiť prenos sadzby DPH do konečných spotrebiteľských cien.

Minister Ľubomír Jahnátek už niekoľko rokov hovorí o znižovaní DPH na potraviny... No vždy to „zaspalo“. 

2012
– Minister navrhol, aby sa od januára 2013 znížila DPH pri predaji z dvora z 20 percent na nulu. Pri prijímaní zákona, ktorý by sadzbu znížil, chcel využiť skrátené legislatívne konanie. Týmto krokom chcel tiež zvýhodniť domácich poľnohospodárov a potravinárov pred zahraničnými dovozcami a reťazcami. Rátal s tým, že v rokoch 2014 a 2015, keď sa predaj z dvora zvýši, by sadzba DPH stúpla na 10 percent.

Predaj z dvora

Na čo mohla byť nulová sadzba DPH

mäso a jedlé mäsové droby,
živé ryby, čerstvé alebo chladené ryby,
mlieko a mliečne výrobky,
vtáčie vajcia,
prírodný med,
výrobky živočíšneho pôvodu inde nezahrnuté alebo nešpecifikované,
zelenina,
korene a hľuzy,
ovocie a orechy,
obilniny,
olejnaté semená a olejnaté plody,
pestované huby.

Ďalšie vyjadrenia ministra 

2012
„Myslím si, že pokiaľ sa neurobia určité štrukturálne zmeny, znižovanie DPH na potraviny nerieši problém zníženia cien potravín, vzhľadom na to, že v tom kolotoči tvorby cien a prechodom cez rôzne stupne by sa to aj tak svojím spôsobom eliminovalo. Skôr otázka zníženia DPH je možná v budúcnosti, ale s tým, že musíme urobiť presný algoritmus, ako sa tieto ceny budú nastavovať Myslím si, že v súčasnosti je skôr na zváženie zavedenie dane z luxusu, hlavne pre dovozové luxusné druhy tovarov, ktoré si myslím, že nie sú bežnými konzumentmi každodenne kupované. Preto si myslím, že takéto luxusné potraviny by mali byť zaťažené vyššou DPH ako je 20 %“. 
„Pri potravinách, ktoré sa denne konzumujú a bez ktorých nemôžeme existovať, uprednostňujem zníženú DPH. Pri ostatných tovaroch je to otázka selekcie, aká výška DPH sa nastaví. Nebránim sa tomu, aby luxusné potraviny, ako drahé koňaky, drahé dovozové vína, boli zdanené podstatne výraznejšie".  
Zdroj: TASR 

 2013
Jahnátek si nie je istý, že by nižšia DPH na potraviny priniesla trvalé zníženie ich cien - povedal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Jahnátek sa odvolal na príklad z minulosti, keď si kamionisti svojím štrajkom vydobyli zníženie spotrebnej dane na naftu. „Štát to urobil a dnes máme cenu nafty znova najvyššiu v rámci možno európskeho priestoru". Dodal, že je zástancom zníženej DPH, ale nie je si istý, či by to nedopadlo podobne ako s naftou.
„Štát nemá v žiadnom prípade možnosť regulovať ceny ani pri výrobe, ani pri predaji, a nie som si istý, že by znížená DPH priniesla nie krátkodobý, ale trvalý efekt v podobe zlacnených potravín. Či by to neskôr neskončilo skôr v prospech predávajúcich ako v prospech spotrebiteľa ako takého". 
Zdroj: TASR, marec 2013 

Tri pokusy o zníženie DPH zastavil aj Fico 

1. Vlani mala DPH klesnúť pri všetkom zo zákona automaticky o jedno percento, ale premiér radšej nechal zmeniť zákon. „Ak znížite DPH z 20 na 19 percent, nemá to absolútne žiadny vplyv na ceny, lebo obchodníci ceny neznížia. Čiže vlastne darujete 200 miliónov eur obchodníkom. Naopak, ak ju zvýšite z 19 na 20 percent, nielen že idú ceny hore, ale súčasne má štát príjem tých 200 miliónov za jedno percento do štátneho rozpočtu,” povedal premiér. 

2. V minulosti šiel premiér aj proti svojmu ministrovi Jahnátkovi. „Topíme sa tu v dlhoch a potom príde geniálna otázka, či chceme znížiť DPH. Pýtam sa z čoho,“ - reagoval vtedy Fico.  

3. Opozičný poslanec Alojz Hlina navrhol vlani znížiť DPH o 10 percent  na čerstvé potraviny. Hlina navrhoval, aby sa DPH na čerstvé potraviny znížila z 20 na 10 percent rovnako, ako to navrhuje teraz Smer. Malo ísť podľa poslanca o potraviny ako je mäso, chlieb či mlieko. Tieto potraviny vymenoval teraz aj Fico.

01 - Modified: 2007-06-24 07:05:00 - Feat.: 0 - Title: Počet obetí nepriaznivého počasia v Pakistane až 43
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:53