StoryEditor

Hypotéky po novom. Podmienky sa sprísňujú

20.03.2015, 09:25
Autor:
macmac
„Na svedomí“ to má opatrenie Národnej banky Slovenska. Na celú sumu za dom či byt už len tak pôžičku nedostanete.

Ak chcete hypotéku na nehnuteľnosť a nemáte vlastné úspory, môže sa stať, že vám hypotéku neschvália. Stávalo sa to, samozrejme, i doteraz, avšak Opatrenie Národnej banky Slovenska totiž odporúča bankám znižovanie počtu hypoték, pri ktorých klient nemá dostatok vlastných zdrojov. Keďže to nie je nariadenie, ale má odporúčací charakter, stopercentné hypotéky nie sú zakázané, ale banky ho rešpektujú a sprísňujú podmienky. Do konca júna 2015 môže prefinancovanie nad 90 percent získať iba každá štvrtá hypotéka a zďaleka to ešte nie je koniec.

Nečakajte zbytočne

Ak teda usúdite, že dostať hypotéku dajme tomu o rok by už mohol byť pre vás problém, dobre spravíte, ak sa poponáhľate. V prípade, že nemáte dosť úspor, skombinujte hypotéku s iným úverom. Nemusíte pritom siahnuť hneď po prvom spotrebnom úvere, ktorý vám ponúknu - skúste napríklad osloviť tú istú banku, v ktorej beriete hypotéku. „V niektorých bankách môžete získať  lepší úrok, ak si v rovnakej banke beriete aj hypotéku,“ hovorí pre HNonline Janka Pracharová, obchodná vedúca pre OVB Allfinanz Slovensko. Možnosťou je tiež medziúver od stavebnej sporiteľne. „Tu však treba počítať s tým, že kým sa medziúver „preklopí“ do úveru, splácate dlhšiu dobu iba úroky a zároveň musíte sporiť, čo celý úver výrazne predražuje. Preto je podstatné získať čo najviac z chýbajúcich peňazí z vlastných úspor,“ vysvetľuje ďalej. Práve to je bezkonkurenčne najlacnejší spôsob, ako sa dostať k vlastnému bývaniu.

Nezabúdajte na vytvorenie úspor

Hypotéka pravdaže neznamená, že do nej treba „liať“ všetky peniaze, ktoré sa vám z výplaty podarí neminúť. Je potrebné vytvárať si rezervy. „Prostredníctvom paralelného sporenia a strednodobého zhodnotenia prostriedkov si klienti vytvárajú finančnú rezervu pre prípad výpadku príjmov alebo iných životných situácií, ktoré ohrozujú splácanie úveru,“ hovorí ďalej Pracharová. Klienti si takto zároveň pripravujú kapitál na mimoriadne splátky úveru alebo jeho celkové skoršie vyplatenie.

01 - Modified: 2007-04-18 15:11:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila návrh novely Zákonníka práce
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 04 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:42