StoryEditor

Objavili čiernu dieru, ktorá pomáha rodiť hviezdy

02.12.2019, 14:17
Autor:
vsevse
Kopa galaxií v súhvezdí Fénixa priniesla pozorovateľom potvrdenie teórie, ktorá hovorí aj tom, že by v jej centre mohli vzniknúť hviezdy. Ich zrodu pomáha čierna diera.

Po celé desaťročia astronómovia hľadali zhluky galaxií, ktoré by vo svojich centrálnych galaxiách tvorili hviezdne pôrodnice. Namiesto toho tam nachádzali obrovské čierne diery s prúdmi vysokoenergetických častíc, ktoré udržiavali plyn príliš horúci na to, aby sa v ňom mohla sformovať hviezda. Tieto častice, ktoré čierna diera vyvrhuje, sa zachránili pred pádom pod horizont tejto diery, uvádza Technet.cz.

Teraz majú vedci presvedčivé dôkazy o galaxii, kde dochádza k predčasnému formovaniu hviezd. NASA na svojich stránkach zverejnila jej snímku.

Astronómovia sa domnievajú, že je to spôsobené tým, že sa v jej strede nachádzala menej účinná supermasívna čierna diera. V tomto unikátnom systéme sa tak hviezdy rodia zrejme vďaka tomu, že výtrysky z čiernej diery neohrievali okolité plyny natoľko, aby sa v nich nemohla zrodiť hviezda. Dokonca sú jedným zo zdrojov, ktorý pomáha hviezdu stvoriť.

„Je to jav, ktorý sa astronómovia pokúšajú nájsť už dlho,“ povedal Michael McDonald, astronóm z Massachusetts Institute of Technology (MIT), ktorý štúdiu viedol. „Táto kopa ukazuje, že v niektorých prípadoch môže energetický výstup z čiernej diery vylepšiť chladenie, čo má dramatické následky,“ dodáva.

Nový objav sa podaril na základe dát z röntgenového observatória Chandra, Hubblovho vesmírneho teleskopu a rádioastronomického observatória VLA. Spomínaná galaktická kopa sa nachádza 5,8 miliardy svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Fénixa. Obsahuje veľkú galaxiu, ktorá hostí čiernu dieru, ktorá je obklopená horúcim plynom s teplotami miliónov stupňov.

Hmotnosť tohto plynu zodpovedá hmotnosti biliónov Sĺnk, a je niekoľkokrát väčšia ako celková hmotnosť všetkých galaxií v kope. Astronómovia sa domnievajú, že tento horúci plyn stráca svoju energiu kvôli silnému vyžarovaniu v röntgenovom spektre a tým sa ochladzuje. V iných centrálnych galaxiách hviezdokôp však prílišnému ochladeniu bráni prísun energie dodávanej vysokoenergetickými časticami vyvrhovanými z čiernej diery.

V tomto prípade to však tak nie je a plyn sa chová, akoby ho vyvrhnuté častice neohrievali. Napriek tomu tam z čiernej diery prúdi. To potvrdzuje okrem iného aj pozorovania z observatória VLA. Tie ukazujú, že výtrysky z čiernej diery pravdepodobne nafúkli bubliny v horúcom plyne, ktoré sa môžu pohybovať od čiernej diery a rýchlejšie sa tak ochladzovať

Nové dáta z Hubbleovho telesa ukazujú, že okolo filamentov (dráhy, ktorými prúdi k čiernej diere plyn) vedúcich k čiernej diere sa nachádza chladný plyn o celkovej homotnosti zodpovedajúcej desiatim milirám hmotnosti Slnka a z tohto chladného plynu sa tvoria mladé hviezdy rýchlosťou okolo 500 jednotiek ročne. V prípade Mliečnej cesty je to jedna za rok.

To, že čierna diera nedokáže zohriať plyn na teplotu, kedy v ňom nemôžu vznikať hviezdy, môže byť spôsobené aj tým, že je v pomere k hmote svojej hostiteľskej galaxie poddimenzovaná. To je však situácia, keď je na začiatku svojho rastu.

„V minulosti mohli byť výboje z poddimenzované čiernej diery jednoducho príliš slabé na to, aby zahrievali svoje okolie a umožňovali zahrievanie horúceho plynu,“ povedal spoluautor Matthew Bayliss.

Galaktickéj kopy sú najväčšie štruktúry vo vesmíre, ktoré držia pokope vďaka gravitácii. Obsahujú stovky až tisíce galaxií s množstvom horúceho plynu a neviditeľné temné hmoty. Najväčšie známe supermasívne čierne diery sú v galaxiách v strede týchto kop.

01 - Modified: 2019-10-04 11:50:39 - Feat.: 0 - Title: Záhadná deviata planéta našej sústavy môže byť čierna diera z čias Veľkého tresku 02 - Modified: 2019-09-19 12:56:14 - Feat.: 0 - Title: Je veľmi hladná a žiari. Čierna diera v našej galaxii sa mení 03 - Modified: 2019-09-17 14:09:48 - Feat.: 0 - Title: Astronómovia také niečo ešte nevideli. Čierna diera v strede našej galaxie vypustila obrovské bubliny 04 - Modified: 2019-03-22 11:27:16 - Feat.: 0 - Title: Čierna diera v strede Mliečnej cesty môže byť portál do inej galaxie, myslia si vedci
01 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 02 - Modified: 2024-02-21 15:31:09 - Feat.: - Title: Novoobjavený rekordný kvazar žiari tak silno ako 500 biliónov Sĺnk 03 - Modified: 2024-01-18 11:37:11 - Feat.: - Title: Najvýkonnejší teleskop objavil najstaršiu čiernu dieru 04 - Modified: 2024-01-11 10:46:35 - Feat.: - Title: Malý Magellanov mrak ukrýva druhú galaxiu, naznačuje nová štúdia 05 - Modified: 2024-01-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmenili naše chápanie vesmíru. Úchvatné fotky, ktoré v roku 2023 priniesol teleskop Jamesa Webba
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 21:00