StoryEditor

Nádor vyzerá aj ako ranka, ktorá sa nehojí, varuje kožná lekárka

06.10.2021, 15:13
Až desať kilogramov a až dva metre štvorcové. Také hodnoty priemerne dosahuje najväčší ľudský orgán - koža. Ako brnenie nás chráni pred nepriaznivými vplyvmi zvonku, napríklad pred škodlivým ultrafialovým žiarením. Vyberá si to však daň.

"Raz či dvakrát za rok by si mal každý nechať znamienka skontrolovať," hovorí pre iDNES.cz kožná lekárka Lucia Jarešová.

Vašu ordináciu navštívi ročne dvetisíc pacientov. S čím chodia najčastejšie?

Ak to rozdelíme podľa veku, tak u detí je to najčastejšie atopický ekzém, u mladistvých riešime ťažké formy akné, v strednom veku kontrolujeme hlavne pigmentové znamienka a u najstarších pacientov výrastky na koži, bazaliómy a podobne.

Ak sa budeme baviť o pacientoch nad 55 rokov, najčastejšie riešite nejaké formy nádorov? Či snáď ich prevenciu?

Áno. V tomto veku je prevencia rakoviny kože na prvom mieste. Kontrola znamienok je dôležitá. Hlavne u žien, pretože sa rady opaľujú. Aj u mužov je však riziko vysoké. Vplyvom UV žiarenia môžu vznikať kožné nádory, zhubné aj nezhubné.

Trebárs melanóm?

Áno, to je zhubný nádor, ktorý veľmi rýchlo metastázuje. Ale máme aj iné zhubné nádory, napríklad bazaliómy. Tie našťastie väčšinou nemetastázujú, ale sú nebezpečné.

Ako taký nádor vyzerá?

Ako vriedok alebo ranka, ktorá sa nehojí. Je to pomerne častý problém u mužov, u ktorých dochádza k predčasnému vypadávaniu vlasov. Majú holú hlavu, na ktorú im stále svieti slnko, a zhruba okolo šesťdesiatky sa u nich stretávame s tým, že sa na nej objavia drsné šupiny. V nich sa môže vyvinúť bazalióm. Najvyššie riziko výskytu je v miestach, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu. Čo sú dekolt, tvár, hlava, uši.

V čom je bazalióm nebezpečný?

Môže prerastať do okolitých tkanív. Pacient, ktorý ho bude mať na tvári v blízkosti oka a nebude ho riešiť, môže o oko prísť. Avšak okolo šesťdesiatky sa môžu vyskytnúť aj ružovka, neskoré prejavy akné, lupienka, ekzémové prejavy aj extrémne vysušenie pokožky z dôvodu hormonálnych zmien...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian 02 - Modified: 2024-03-11 08:17:08 - Feat.: - Title: Kedysi sci-fi sen, dnes realita. Vedci vytlačili kožu na 3D tlačiarni priamo na ranu, ktorá sa sama obnovila 03 - Modified: 2024-02-19 14:26:03 - Feat.: - Title: Pokožka je zrkadlo vášho zdravia. Pozrite sa, čo vám vie ukázať 04 - Modified: 2024-02-10 12:58:25 - Feat.: - Title: KVÍZ: Viete, ako by mala vyzerať správna skincare? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-02-05 08:44:22 - Feat.: - Title: V nemeckých nemocniciach klesá počet pacientov s rakovinou
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 01:24