"Mozog zahŕňa, zrkadlové 'neuróny, ktoré reagujú kladne, keď je v našej prítomnosti niekto, kto je vo forme, a negatívne, keď sme v spoločnosti pesimistu," vysvetľuje lekárka a nutričné ​​poradkyňa Nina Cohenová-Koubiová.Pixabay
StoryEditor

Dobrá nálada je nákazlivá. Štúdia zistila, ako je to s depresiou

25.11.2017, 11:35
Mať okolo seba veselých ľudí má výhodu. Dobrá nálada je totiž prenositeľná. Lenže tá zlá tiež.

Melancholickým priateľom však zbohom napriek tomu nedávajte, do depresie vás nedostanú, tvrdí štúdia. Svoju dobrou náladou im naopak môžete výrazne pomôcť, píše xman.idnes.cz.

Vedci tomuto javu hovoria "sociálna nákaza". Označuje proces, keď sa niektoré vzorce správania a rysy životného štýlu prenášajú sociálnymi sieťami z človeka na človeka. Šíriť sa tak nimi môže napríklad pitie alkoholu, fajčenie, obezita alebo naopak aktívny životný štýl, dokonca aj schopnosť sa sústrediť, ako pripomína server Health.

Sociálne nákazlivý je však tiež smútok alebo pocit šťastia. Vedci to už síce nejaký čas vedeli, aktuálny výskum vydaný v magazíne Royal Society Open Science však fakt potvrdzuje z nového uhla pohľadu. Doterajšie štúdie sa totiž zaujímali o náladu respondentov, a ich priateľov, v jednom časovom okamihu. Ich závery tak spochybňovala oprávnená námietka, ktorá upozorňovala na to, že zhoda nálad medzi skúmanými dobrovoľníkmi a ich známymi mohla byť len následkom toho, že sa jednoducho obklopujeme ľuďmi podobného psychického nastavenia, aké máme my.

Aktuálna štúdia, o ktorej informuje napríklad server Science Daily, je dôveryhodnejšie, pretože sa o nálady a ich spoločenský kontext zaujímala v časovom úseku od šiestich mesiacov do jedného roka. K ruke si pritom vzala vyše 2 100 študentov.

Samozrejme potvrdila, že respondenti so spokojnými známymi bývajú tiež spokojní, zatiaľ čo tí, ktorí sú obklopení ľuďmi so zlou náladou, majú tiež chmúrne rozpoloženie. To však nebol kľúčový prínos štúdie. Objavné zistenie výskumu je v tom, že na nálade vášho okolia záleží, či a ako sa zmení vaša zlá nálada.

U ľudí, ktorí ňou trpeli na začiatku výskumu a ktorí žili v spoločnosti priateľov a známych, ktorí sa takisto nepyšnili optimistickým nastavením, sa totiž ich rozpoloženie nezlepšilo. Naopak, u tých, ktorí síce na začiatku trpeli chmárami, ktorých okolie však tvorili dobre naladení ľudia, sa postupom času nálada presvetlila. Vďaka nákazlivému dobrému rozpoloženiu ich okolia, domnievajú sa vedci.

Trochu znepokojujúce by mohlo byť zistenie, že prenositeľné sú aj symptómy spájané s depresiou, ako je pocit bezmocnosti, únava, strata záujmu. Vedúci výskumu Robert Eyre však upokojuje. Neznamená to, že by sa spoločenskými sieťami prenášala aj depresia. Je to podľa neho len prirodzená empatická reakcia.

Zdôrazňuje, že depresia naozaj nie je nákazlivá. Fakt, že vašim priateľom bola depresia diagnostikovaná, tak neznamená, že by vám hrozilo, že ňou začnete trpieť tiež. "Vaši priatelia vás riziku ochorenia depresiou naozaj nevystavujú," opakuje Eyre, "takže najlepším rozhodnutím je podporiť ich."

A vaša pomoc môže mať naozaj veľkú váhu. Predchádzajúca štúdia, vydaná v Proceedings of the Royal Society B, totiž odhalila, že mať priateľov s dobrou náladou, znižuje riziko depresie dokonca o celú polovicu. A ak už depresiu máte, také priateľstvo dvojnásobne zvyšuje vaše šance na uzdravenie sa.

A to je podľa spoluaturoa štúdie Edwarda Hilla veľmi silný účinok. "Mať zdravých priateľov je ako ochranou, tak liečbou," zhŕňa pre server BigThink. Aj on pritom opakuje, že priateľstvo s osobou trpiacou depresiou neznamená riziko prenosu depresie.

01 - Modified: 2024-03-20 20:05:19 - Feat.: - Title: Nálada spotrebiteľov v eurozóne dosiahla najvyššiu úroveň za viac než dva roky 02 - Modified: 2024-03-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá 03 - Modified: 2024-03-05 13:36:01 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová otvorene o svojich trinástych komnatách, depresii a uzdravení 04 - Modified: 2024-03-03 16:00:00 - Feat.: - Title: Nevedia skrývať emócie a často ich menia: Toto sú najnáladovejšie znamenia zverokruhu 05 - Modified: 2024-01-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Najznámejšia česká OnlyFans modelka Xholakys si prešla peklom. V minulosti sa pokúsila o samovraždu, dnes žiari
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 15:14