V novej štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis Metabolism, testovali vedci Michiganskej univerzity účinok cinamaldehydu - esenciálneho oleja, ktorý dodáva škorici jej vôňu - na tukových bunkách odobratých myšiam a tiež štyrom ľudským dobrovoľníkom.
Zistili, že pri vystavení esenciálneho oleja zo škorice začali myšie aj ľudské tukové bunky spaľovať tuk prostredníctvom procesu známeho ako termogenéza. Bližší pohľad ukázal, že olej zvýšil aktivitu niekoľkých génov, enzýmov a proteínov, o ktorých je známe, že zlepšujú metabolizmus tukov.
Tukové bunky ukladajú energiu vo forme lipidov. Z evolučného hľadiska môže telo túto uloženú energiu využiť v prípade nedostatku potravy, alebo počas chladnejších mesiacov premeniť na teplo.
Avšak v spoločnosti, kde je jedla a tepla relatívne dostatok, nemá uložená energia často ako sa uvoľniť, a to môže prispieť k nežiaducemu nárastu hmotnosti. Autorka štúdie Jun Wuová uviedla, že pravidelná konzumácia škorice by mohla byť jedným zo spôsobov, ako prinútiť tukové bunky spáliť časť tejto uloženej energie.
Štúdia však skúmala len priame účinky škorice na tukové bunky, a nie na ľudské telá, a teda bude potrebný ešte ďalší výskum, aby sa zistilo, či sa na nich prejavia účinky termogenézie rovnako ako na jednotlivých bunkách.
A hoci je škorica považovaná za bezpečnú v množstve bežne používanom v potravinách, zatiaľ je podľa profesorky Wuovej príliš skoro na stanovenie účinnej dávky. "Máme pocit, že nie je potrebné zjesť raz za čas veľké množstvo škorice," povedala. "Ak ju budete jesť každý deň, predpokladáme, že by mohol nastať kumulatívny efekt, a postupom času by sa tieto priaznivé účinky mohli prejaviť."