StoryEditor

Nebezpečenstvo skrýva aj starý med

18.02.2018, 23:00
Peter Šimko z Oddelenia potravinárskej technológie z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave porozprával v rozhovore pre HN Magazín o škodlivých látkach v potravinách.

Vo svojom výskume sa venujete karcinogénnym látkam v potravinách, aké a kde najčastejšie nachádzate?

Od začiatku svojej kariéry skúmam nielen to, kde sa nachádzajú, ale aj mechanizmy, ako tieto látky vznikajú a ako ich odstrániť. Tých škodlivých látok v potravinách je niekoľko stoviek, takže všetky ich, samozrejme, nemám šancu prebádať. Venujem sa najmä veľmi nebezpečným ako sú polycyklické aromatické uhľovodíky, akrylamid a 5-hydroxymetyl-2-furaldehyd. Len pre predstavu, s akým náskokom sa pohybuje veda pred praxou, tak v roku 2007 som v americkom časopise Journal of Food Science uverejnil štúdiu o akrylamide, a od apríla  2018 bude záväzné nariadenie Európskej komisie o najvyšších povolených koncentráciách a akrylamide.

O prvých dvoch som už počula, poslednú látku nepoznám, o čo ide?

5-hydroxymetyl-2-furaldehyd skrátene ju nazvime HMF je kontaminujúca látka, ktorá sa nachádza v mede alebo hnedom cukre, no napríklad nie v bielom. Aj odbornom časopise...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
28. máj 2022 02:46