Nezáleží pritom iba na množstve tekutiny, ktorú vypijeme, ale aj na čase, kedy si ju dáme.
S odkazom na štúdiu publikovanú v britskom stomatologickom časopise British Dental Journal o tom informoval spravodajský web BBC.
Vedci okrem iného uvádzajú, že konzumácia kyslých nápojov a jedál na olovrant zvyšuje riziko erózie zubnej skloviny. "Zázvorový-citrónový čaj, voda s kvapkou citrónu či limetky, ovocné nápoje a sirupy, všetky spája vysoká kyslosť. Keď si dáte jeden taký nápoj za deň, nie je to tak zlé, ale ak si dáte dva, tri, štyri alebo päť, môže to na vašich zuboch napáchať vážne škody," povedala Saoirse O'Tooleová, ktorá učí na King 'College London (KCL ).
"Skúste to vyvážiť: keď si dopoludnia dáte na desiatu jablko, nedávajte si popoludní džús. Keď viete, že si večer doprajete pohár vína, skúste si k rannej desiatu nedávať ovocie," odporučila.
Čo ďalšie radia vedci pre zdravý chrup? Riziko erózie zubnej skloviny je možné znížiť používaním slamky, aby tekutina neprišla do kontaktu so zubami. Ak si dáte kolu, pite ju rýchlejšie - pomalé srkanie je totiž pre vaše zuby horšie. Neuškodí ani, keď si po kyslom nápoji dáte napríklad kus syra, prispeje to k neutralizácii prostredia v ústnej dutine. Najzásadnejšou radou však zostáva: nepreháňajte to a konzumáciu kyslých nápojov skúste obmedziť.