Štúdia zistila, že jej podávanie vážne chorým pacientom, predovšetkým perorálnou formou, nezmenilo celkovú mieru úmrtnosti alebo dĺžku pobytu v nemocnici.Pixabay
StoryEditor

Keď zomriete, viete, že ste mŕtvi. Štúdia ukázala, že vedomie pracuje aj po smrti

02.07.2018, 17:10
Autor:
zufzuf
Ľudia si v momente svojej smrti uvedomujú, že práve umierajú. Podľa vedcov pracuje ľudské vedomie aj potom, čo telo nevykazuje žiadne známky života.

To je záver doktora Sama Parnie z výskumu, ktorý uskutočnil v Langoneovom lekárskom centre Newyorskej univerzity, píšu Lidovky.

V štúdii vedci hovorili s 2060 ľuďmi z Veľkej Británie, USA a Austrálie, ktorí prežili zástavu srdca, ale doktorom sa ich podarilo resuscitovať. Dve pätiny sledovaných pacientov potvrdili, že po zástave srdca cítili nejaký druh prežívania. Niekto z nich opísal vedomie blížiacej sa smrti, iní skôr strach.

Podľa doktora Parnie je pre pochopenie významu štúdie potrebné porozumieť tomu, čo smrť vlastne je. "Napriek všeobecnému vnímaniu smrť nie je konkrétny okamih, ale potenciálne vratný proces, pri ktorom zlyháva srdce, mozog a pľúca zároveň," vysvetlil doktor Parnia.

Niektorí z pacientov boli podľa Parnie dokonca schopní dôveryhodne opísať, čo sa s nimi v priebehu klinickej smrti dialo. "Popisujú, ako sledovali doktorov a sestričky pracovať, vedeli aj, o čom sa v danej chvíli rozprávali," povedal Parnia pre magazín Live Science s tým, že autenticitu ich spomienok overili u zdravotníckeho personálu. Človek si tak teoreticky môže vypočuť, ako doktori oznamujú jeho vlastnú smrť, upozorňuje The Independent.

Parnia a jeho spolupracovníci v ďalších výskumoch sledujú, ako reaguje mozog na zástavu srdca, aby mohli určiť, nakoľko sa skúsenosti ľudí po klinickej smrti viažu na skutočnú mozgovú aktivitu.

Aktivitu mozgu aj potom, čo srdce už nebije a človek je z medicínskeho hľadiska mŕtvy, odborníci ale nezistili prvýkrát. Vlani v marci upozornili na prípad človeka, u ktorého kanadskí doktori zachytili mozgové vlny podobné tým v spánku ešte desať minút potom, čo bol klinicky mŕtvy. To isté sa však nezopakovalo u troch ďalších pacientov.

01 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 02 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 03 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 04 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život 05 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 15:24