Hoci má upokojujúce vlastnosti mlieka, obsahuje aj tyramín a aminokyseliny. Práve tyramín pôsobí na mozog stimulačne, to znamená, že mozog sa preberie k životu. Okrem toho môže u niektorých ľudí spôsobiť aj bolesti hlavy.Pixabay
StoryEditor

Keď sa syr zmení na jedovatú potravinu. Lekárka radí, ako sa chrániť

17.02.2019, 23:01
Čím viac prídavných látok v potravinách, tým horšie, hovorí lekárka. Treba sa vyhýbať polotovarom? Sú umelé sladidlá bezpečné? A kedy môžu predstavovať plesňové syry riziko?

Lekárka a vedecká pracovníčka Biomedicínskeho centra SAV MUDr. Adela Penesovová, PhD odpovedala v rozhovore pre HN Magazín, kde na nás číhajú jedy.  

Čítate etikety na potravinách?
Áno. Všímam si krajinu pôvodu, aké ingrediencie obsahuje výrobok, kalorické zloženie, koľko obsahuje saturovaných tukov, vlákniny, soli, cukru a aký cukor je použitý.

Čo tam nerada vidíte?
Palmový olej, príliš veľa soli, ideálny nie je ani glukózovo-fruktózový sirup a priveľa prídavných látok, dochucovadiel, zvýrazňovačov chutí, stabilizátorov, konzervantov a pod. Čím viac ich je, tým to na mňa pôsobí odpudivejšie. Odborníci na výživu radia kupovať čo najviac tzv. primárnych potravín (ako sú múka, mäso, strukoviny, vajíčka, surové ovocie a zelenina atď.) a pripravovať/variť si jedlo doma z nich.

Jednoducho povedané, čo najviac sa vyhnúť polotovarom a konzervovaným jedlám. Dnes je trend radšej si doma piecť aj vlastný chlieb, pečivo, koláče, ako kupovať napr. keksy, kde sú použité sušené vajcia (obvykle neznámeho pôvodu a spôsobu chovu sliepok), palmový alebo palmo-jadrový tuk, glukózovo-fruktózový sirup, farbivá, dochucovadlá, konzervanty a pod.

Treba sa báť aj glutamátu sodného (E621)?
Kyselina glutámová je aminokyselina, je súčasťou bielkovín všetkých rastlín a živočíchov. Glutamát sodný je z chemického hľadiska soľ kyseliny glutámovej. Najviac voľného glutamátu obsahuje parmezán,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-02-17 05:49:21 - Feat.: 0 - Title: Jedy v jedle. Ako nám škodí aj obyčajný čaj 02 - Modified: 2018-06-29 13:10:14 - Feat.: 0 - Title: Biele jedy. Ako na nás vplývajú mlieko, múka a cukor 03 - Modified: 2018-01-19 14:07:33 - Feat.: 0 - Title: Oblečenie ako toxická nálož. Aké jedy máme v skrini?
01 - Modified: 2022-07-19 14:34:01 - Feat.: - Title: Ceny v Európe rastú aj o 20 percent. Prečo Slovensko dražie oveľa viac ako Nemecko? 02 - Modified: 2022-07-19 07:26:46 - Feat.: - Title: Medziročná harmonizovaná inflácia stúpla v júni o necelé percento. Za nárastom stoja potraviny aj doprava 03 - Modified: 2022-07-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Problémová oblasť brucha: Pridajte do jedálnička týchto pár potravín a podarí sa vám schudnúť 04 - Modified: 2022-07-15 13:00:00 - Feat.: - Title: História milovanej pizze: Takto sa jedlo chudobných stalo jedným z najpopulárnejších na svete (podcast) 05 - Modified: 2022-07-14 13:36:50 - Feat.: - Title: Rast cien na Slovensku pokoril 22-ročný rekord. Tromfy drží Putin. Kedy sa vývoj zlomí? (otázky a odpovede)
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. júl 2022 18:26